13-16 jaar

7 jul 2015 - 
Seks, Vriendschappen

Ben ik als moeder ouderwets als ik die sexy selfies eigenlijk vreselijk vind? Mijn dochter (15) plaatst ze zelf ook en we hebben er steeds ruzie over. Ik vind dat ze daarmee moet stoppen, omdat ze zich presenteert als ‘beschikbaar’. Is ze dan soms zo onzeker?

Moet ik mij dit aantrekken? Ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken.

17 feb 2015 - 
Techniek

Er schijnt iets te zijn dat heet 'rode knop' waarmee je vervelende filmpjes of afbeeldingen van jezelf die de ronde doen kunt stoppen met verspreiden?

Weet u waar ik het over heb en kunt u hier iets over vertellen?

15 feb 2015 - 
Seks

Laat ik mijn dochter van 16 naar de film '50 Shades of Grey' gaan?

2 jan 2015 - 
Gamen, Geld

Mijn zoon van 12 speelt al een tijdje Runescape. Ik wil hem voor dat spel graag wat speelmunten cadeau doen wegens nieuwjaar.

Hij had al verschillende websites voorgesteld waar je deze munten kunt kopen. Een van deze websites is www.rsgoldmarkt.be.

Mijn vraag: zijn er nog andere websites hiervoor? Misschien meer gerelateerd aan het spel zelf?

13 okt 2014 - 
Tijdsbesteding

Mijn zoon van 14 zit in de 2e klas van het VMBO-TL, een iPad-klas. Ik merk dat hij naast het werk voor school ook veel tijd doorbrengt op de iPad, met spelletjes, film en muziek.

Hoe houd ik zijn internet-tijd binnen de perken? Hij mag de iPad van mij al niet meer mee naar boven nemen als hij gaat slapen... Dat zorgt voor ruzies, ook al heb ik uitgelegd waarom ik dat wil.

13 aug 2014 - 
Geschiktheid

Mijn zoon van 12 zegt dat hij wel eens op de website '4Chan' zit. Hij zegt dat dit een doodnormaal forum is voor games, maar ik heb er zelf nogal nare dingen over gehoord.

Is dit een normale website? Moet ik hem verbieden deze website te gebruiken?

16 jun 2014 - 
Overig

Sinds kort ben ik verkeersouder op een basisschool. Ik geloof sterk in preventie en actieve begeleiding van kinderen tijdens de opvoeding.

Mijn vraag: hoe kunnen we voorkomen dat kinderen op een gegeven moment social media in het verkeer (al fietsend WhatsApp bijvoorbeeld) gaan gebruiken?

Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met voorlichten en op welke manier?

5 mrt 2014 - 
Geschiktheid

Waarom willen tieners eigenlijk vaak films kijken, of games spelen, die een hogere leeftijds-classificatie hebben dan hun eigen leeftijd?

28 feb 2014 - 
Geschiktheid, Techniek

Ik ben ouder van een zoon van 17 met het Down-syndroom. Hij geniet erg van YouTube, maar raakt ook van slag bij bepaalde onschuldige filmpjes, bijvoorbeeld met leeuwen.

Wat té beperkend werkt, is dat wij slechts bepaalde filmpjes toestaan van YouTube.

Nu zoek ik een alternatief in de vorm van (betaalde) filtersoftware die YouTube toestaat, maar - eenmaal op die site - toch kan werken met een blacklist.

Kunt u mij misschien een tip geven?

6 feb 2014 - 
Overig

Is het waar dat de non-verbale communicatie achteruit gaat bij veel gebruik van sociale media? (Mijn kinderen zijn 13 en 17.)

En waar kan ik hier meer informatie over vinden?