13-16 jaar

10 feb 2016 - 
Gamen, Geld

Mijn zoon van 10 heeft het gamen met vrienden via Skype helemaal ontdekt. Maar ik snap het maar half.

Hij wil bijvoorbeeld al zijn zakgeld besteden om een rank te kopen op de server 'teveelgevraagd' (tvg).

Hoe kom ik er achter wat dit is en of het betrouwbaar is?

6 dec 2015 - 
Geschiktheid, Geweld

Mijn vraag: voor welke leeftijd is 'Oorlogswond'? (Mijn zoon is 12.)

2 nov 2015 - 
Geschiktheid, Geweld, Juridisch, Seks

Mijn bijna 16-jarige zoon is verzeild geraakt op het deep web. Hij kijkt zijn ogen uit op de wapens, drugs en huurmoordenaars die je daar kunt vinden.

Ik heb er weinig verstand van, maar is het gevaarlijk om daar rond te hangen? Is hij daarmee illegaal bezig?

Vooralsnog hebben we hem gecomplimenteerd dat hij zijn ervaringen met ons deelt; dat was in eerste instantie het meest zinnige wat we konden bedenken. Maar hoe nu verder?

19 okt 2015 - 
Geld, Juridisch, Sociale media

Onze zoon van 13 heeft via Instagram spullen te koop aangeboden van een nep-merk. Hij heeft ze verwijderd nadat de merkeigenaar aangaf dat dit niet mocht.

Maar zoon had ook een geïnteresseerde, en heeft zijn adres doorgegeven. Nu komt er een brief binnen dat wij 750 euro schadeloosstelling moeten betalen aan het eigenlijke merk van de artikelen. Wat raadt u ons aan?

12 okt 2015 - 
Seks

Onze dochter heeft foto's van zichzelf via WhatsApp naar een jongen gestuurd. Hij heeft ze doorgestuurd naar andere jongens. Het zijn foto's van haar waarbij ze weinig kleren aan heeft. De belangrijkste delen zijn bedekt, maar toch. Ze heeft er spijt van en geeft aan het nooit meer te doen en we denken haar te geloven.

30 sep 2015 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik zag een nieuw product bij Bart Smit: de Gameband + Minecraft wearable. Een digitaal armbandje dat controle zou geven over de speeltijd van je kind, bij het spelen van Minecraft.

Dat klinkt me als muziek in de oren, omdat mijn zoon dagelijks vele uren aan Minecraft besteedt. Maar wat is dat voor ding? Wat doet het precies? En is het aan te raden?

12 aug 2015 - 
Geweld

Ik ben docent op een vmbo-school en merk dat leerlingen naar onthoofdingsfilmpjes kijken. Ze sturen ze naar elkaar door en kijken ze dan in groepjes. Er wordt schreeuwerig en lacherig over gedaan. Ik kan dat eigenlijk niet aanzien.

Wat te doen? Moeten wij de ouders hierover inlichten?

27 jul 2015 - 
Seks

Ik vermoed dat mijn kind porno kijkt op internet. Hij is 14, dus dan is het ook niet zo gek dat hij nieuwsgierig is.

Hoe pak ik het aan als ik daarover een gesprek wil voeren met hem, zonder dat ik hem ga uithoren?

21 jul 2015 - 
Tijdsbesteding

Onze kinderen (8, 11 en 13) kijken graag televisie. Ik vind het ook fijn als ze kijken: ze zijn dan even rustig (het zijn drie jongens en één heeft ADHD). Ze kijken naar goede programma’s waar ze veel van leren – zoals Discovery en Animal Planet.

Nu hoorde ik laatst dat uit onderzoek zou blijken dat kinderen die veel televisie kijken, een grotere kans hebben op leerproblemen. Moet ik de televisie nu op rantsoen doen?

7 jul 2015 - 
Seks, Sociale media

Ben ik als moeder ouderwets als ik die sexy selfies eigenlijk vreselijk vind? Mijn dochter (15) plaatst ze zelf ook en we hebben er steeds ruzie over. Ik vind dat ze daarmee moet stoppen, omdat ze zich presenteert als ‘beschikbaar’. Is ze dan soms zo onzeker?

Moet ik mij dit aantrekken? Ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken.