4-6 jaar

16 mei 2014 - 
Gezondheid

Onlangs heb ik vanuit de GGD op een basisschool een themabijeenkomst verzorgd over "Opvoeden in het digitale tijdperk".

Een ouder noemde als aanvulling op de risico's die ik schetste: "te veel focus van de ogen op het beeldscherm." En dat ze met haar kinderen soms afspreekt om ze in de auto in de verte te laten staren omdat de ogen (oogspier) het nodig zouden hebben te ontspannen.

Ik weet hier inhoudelijk niets van. Heeft deze moeder het juist? Wat zou een advies hieromtrent kunnen zijn?

19 apr 2014 - 
Geschiktheid, Gezondheid

Is het erg als kinderen van 2 t/m 6 jaar 's morgens voordat ze naar school gaan tv-kijken? Bijvoorbeeld Sesamstraat.

8 dec 2013 - 
Vriendschappen

Welke sociale media zijn op dit moment het populairst onder 5- tot 8-jarige kinderen?

12 nov 2013 - 
Juridisch, Privacy

Als je als school de ouders om toestemming hebt gevraagd voor het plaatsen van foto's op de schoolsite (of Facebook, of Twitter), en je plaatst gepaste, gewone foto's, waar zit hem dan het gevaar in?

4 nov 2013 - 
Gamen, Geschiktheid

Als ik een game koop in de winkel, dan staat er een Pegi-code op de verpakking. Maar als ik een game download als app, hoe weet ik dan of die geschikt is voor mijn kinderen?

21 jun 2013 - 
Juridisch, Privacy

Omdat onlangs via de radio nog een keer het gevaar is benadrukt rondom het plaatsen van foto's van kinderen op internet, heb ik de volgende vraag over de website van onze school.

In de schoolgids staat hierover:

"De directie behoudt zich het recht voor foto's van activiteiten met leerlingen in publicaties van de school te plaatsen. De school baseert zich hierbij op het portretrecht, dat bepaalt dat foto's mogen worden gepubliceerd, tenzij een redelijk belang van de geportretteerde wordt geschaad.

1 mrt 2013 - 
Geschiktheid, Gezondheid

Ik heb 3 kinderen, in de leeftijd 5 (bijna 6), 8 (bijna 9) en 10 jaar. Ze vinden het alle drie leuk om televisie te kijken.

We hebben een schema ontwikkeld zodat ze weten wie er aan de beurt is met kiezen wat er op televisie komt. Ze mogen 's morgens een half uurtje kijken (voor school) en vanaf 17.00 tot 18.00. Daarna gaat de televisie aan voor het jeugdjournaal en van 19.00 tot 20.00 kan er weer gekozen worden.

25 okt 2012 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Is het zo dat als een kind op jongere leeftijd al in aanraking kom met computeren, internet en/of gamen, dat hij een verhoogde kans heeft op een internet-verslaving in latere levensjaren? Zo ja, is hier onderzoek naar gedaan?

10 okt 2012 - 
Geschiktheid

Mijn kinderen kijken zoals alle kinderen wel eens graag zelf televisie. Maar gewone kinder-tv probeer ik altijd goed te scannen en dan moet ik regelmatig 'ingrijpen'. Daarom zet ik liever een dvd op die ik goedkeur. Ik heb dvd's om te ontspannen, maar ook om te leren, zoals Muzzy van de BBC. Dit vinden ze gelukkig geweldig!

9 sep 2012 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving, Vriendschappen

Mijn zoontje van 4,5 jaar heeft, na heel lang zeuren, sinds een paar maanden een DS. Hij is enig kind en helaas buiten school dus ook vaak alleen. Af en toe speelt hij wel met andere kinderen maar niet dagelijks.

Zijn neefjes en nichtjes wonen in het buitenland en aangezien ik laat begonnen ben met kinderen, heb ik weinig vrienden met kinderen van zijn leeftijd. Eerst ging hij drie keer per week naar de bso, maar nu ik mijn baan kwijt ben heb ik dit moeten reduceren tot eens per week.