Geweld

6 dec 2015 - 
Geschiktheid, Geweld

Mijn vraag: voor welke leeftijd is 'Oorlogswond'? (Mijn zoon is 12.)

2 nov 2015 - 
Geschiktheid, Geweld, Juridisch, Seks

Mijn bijna 16-jarige zoon is verzeild geraakt op het deep web. Hij kijkt zijn ogen uit op de wapens, drugs en huurmoordenaars die je daar kunt vinden.

Ik heb er weinig verstand van, maar is het gevaarlijk om daar rond te hangen? Is hij daarmee illegaal bezig?

Vooralsnog hebben we hem gecomplimenteerd dat hij zijn ervaringen met ons deelt; dat was in eerste instantie het meest zinnige wat we konden bedenken. Maar hoe nu verder?

12 aug 2015 - 
Geweld

Ik ben docent op een vmbo-school en merk dat leerlingen naar onthoofdingsfilmpjes kijken. Ze sturen ze naar elkaar door en kijken ze dan in groepjes. Er wordt schreeuwerig en lacherig over gedaan. Ik kan dat eigenlijk niet aanzien.

Wat te doen? Moeten wij de ouders hierover inlichten?

12 nov 2014 - 
Geweld, Gezondheid, Overig

Mijn kind heeft een filmpje van een onthoofding gezien en was heel erg van slag.

Ze is nu heel erg bang door zogenaamde prank-filmpjes. Zou dit verband met elkaar hebben? En wat kan ik doen om haar te helpen?

25 sep 2013 - 
Gamen, Geschiktheid, Geweld

Op dit moment is GTA 5 een enorme hype onder jongens. Mijn zoon van 11 wil het spel ook graag spelen, want het gaat er de hele dag over op school, en diverse vriendjes (van 11) mogen het ook al spelen. Vreemd genoeg, als je bedenkt dat het spel voor 18+ is.

30 jul 2013 - 
Gamen, Geweld, Sociale media, Tijdsbesteding, Verslaving

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online.

Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt.

Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

21 feb 2013 - 
Gamen, Geweld, Verslaving, Zorgenkinderen

Mijn zoon is 14 en heeft zelf gespaard voor een Xbox. Vanaf het moment dat dat ding het huis in kwam, is het een ander kind geworden. Hij gamet non-stop, en met zijn headset op scheldt en vloekt en tiert hij erop los. Zodra ik er iets van zeg, krijg ik zelf de volle laag.

Als hij te ver gaat, haal ik zijn Xbox van zijn kamer af. Maar aangezien hij een kop groter is dan mij, en érg agressief wordt op het moment dat ik hem wil weghalen, stel ik dat uit tot het moment dat hij naar school gaat.

15 okt 2012 - 
Gamen, Geschiktheid, Geweld

Het bekende verhaal: zoon van 10 wil net als een paar jongens in zijn klas WWE spelen op de Wii. WWE [World Wrestling Entertainment - red.] is dat Amerikaanse nep-worstelen tussen grote kinderen van een jaar of 25-35. Ik vond dat als kind ook wel leuk en zag het af en toe op tv, hoewel mijn ouders dat natuurlijk afkeurden.

Het leeftijdsadvies voor de WWE-dvd's is 12 jaar maar het advies voor de Wii-games is 18 jaar. Call of Duty is dat ook en van wat ik van beide spellen heb gezien, lijkt WWE me relatief nogal onschuldig.

20 mei 2012 - 
Geschiktheid, Geweld, Juridisch, Privacy, Seks, Techniek

Heeft de uitspraak van de Eerste Kamer, dat Kliksafe niet meer uitsluitend gefilterd internet mag aanbieden, nog gevolgen voor andere providers, of zelfs filtersoftware?

Het zou wel heel erg bont worden als we door de nieuwe Telecommunicatiewet onze kinderen straks niet meer kunnen beschermen...

21 okt 2011 - 
Gamen, Geweld

Ik heb twee zoons, van 12 en 14 jaar, die nu beiden sinds kort het spel 'Aeria games Wolfteam' spelen. Ze hebben dan virtueel wapens in hun handen en schieten op 'weerwolven', die in mijn ogen veel lijken op mensen. Als ze neergeschoten worden, zie je bloed eromheen liggen. Mijn jongste roept dan fanatiek woorden als "Kill" door de kamer. En dit is pas het eerste niveau!