Gezondheid

12 nov 2014 - 
Geweld, Gezondheid, Overig

Mijn kind heeft een filmpje van een onthoofding gezien en was heel erg van slag.

Ze is nu heel erg bang door zogenaamde prank-filmpjes. Zou dit verband met elkaar hebben? En wat kan ik doen om haar te helpen?

16 mei 2014 - 
Gezondheid

Onlangs heb ik vanuit de GGD op een basisschool een themabijeenkomst verzorgd over "Opvoeden in het digitale tijdperk".

Een ouder noemde als aanvulling op de risico's die ik schetste: "te veel focus van de ogen op het beeldscherm." En dat ze met haar kinderen soms afspreekt om ze in de auto in de verte te laten staren omdat de ogen (oogspier) het nodig zouden hebben te ontspannen.

Ik weet hier inhoudelijk niets van. Heeft deze moeder het juist? Wat zou een advies hieromtrent kunnen zijn?

19 apr 2014 - 
Geschiktheid, Gezondheid

Is het erg als kinderen van 2 t/m 6 jaar 's morgens voordat ze naar school gaan tv-kijken? Bijvoorbeeld Sesamstraat.

7 jul 2013 - 
Geschiktheid, Gezondheid, Sociale media

Mijn dochter van 14 was actief op Tumblr met negatieve foto's die door andere negatievelingen werden geliked. Zo ontstond er een hele negatieve groep met een hoop ellende (anorexia, zelfmoord, haat, depressie, snijden, enzovoorts).

Ze heeft onlangs haar Tumblr-account afgesloten, gelukkig. Ik had haar verteld dat zij onevenredig veel negativiteit over zich heen krijgt op die manier. Wel leest ze jammer genoeg nog regelmatig die negatieve sites van d'r oude groepsleden.

28 jun 2013 - 
Gezondheid, Privacy, Seks, Sociale media

Mijn geadopteerde dochter gaat met haar mobieltje op een chatbox en verzint de meest vreselijke dingen. Bijvoorbeeld dat ze misbruikt wordt door haar vader, mijn man. Dat ze zelfmoord wil plegen. Dat ze zichzelf te dik vindt. Dat ze steeds buikpijn en hoofdpijn heeft.

En ze heeft foto's gemaakt, naakt voor de spiegel, omdat jongens daar om vragen. Eerst zegt zij nee, maar later las ik dat ze het toch deed omdat de bewuste jongen anders naar de politie zou gaan om aangifte te doen van misbruik. Ze heeft cup F en staat daarmee bloot op de foto.

1 mrt 2013 - 
Geschiktheid, Gezondheid

Ik heb 3 kinderen, in de leeftijd 5 (bijna 6), 8 (bijna 9) en 10 jaar. Ze vinden het alle drie leuk om televisie te kijken.

We hebben een schema ontwikkeld zodat ze weten wie er aan de beurt is met kiezen wat er op televisie komt. Ze mogen 's morgens een half uurtje kijken (voor school) en vanaf 17.00 tot 18.00. Daarna gaat de televisie aan voor het jeugdjournaal en van 19.00 tot 20.00 kan er weer gekozen worden.

21 jan 2013 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Is het erg als mijn dochter van 12 de hele dag achter de laptop zit?

13 dec 2012 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Monkey See, Monkey Do....
Onze zoon is bijna 22 maanden. Wij werken allebei vanuit huis en zijn beiden erg actief op de computer. Die staat eigenlijk de hele dag aan. Voor onze dreumes zijn iPad, iPhone en dergelijke vaak in handbereik. Hij kan dan ook al heel goed overweg met de baby-apps die er op staan. Hij kan hierdoor al heel goed puzzelen (shape apps).

Mijn vraag is: hoeveel screentime is aanbevolen bij een bijna 2-jarige, verdeeld over passief tv/YouTube-kijken en actief multimediale spelletjes spelen?

5 apr 2011 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Al enige tijd ben ik op zoek naar Nederlandse richtlijnen voor de tijd dat kinderen van verschillende leeftijden televisie zouden mogen kijken.

Ik heb wel de Amerikaanse richtlijnen van de AAP gevonden, maar ik vraag me af of deze ook in Nederland als een goed advies worden gezien. Kunt u mij wellicht vertellen of er (andere) Nederlandse normen zijn?

11 mrt 2011 - 
Gamen, Gezondheid, Verslaving

Ik ben mentor van een Havo-3 klas en ik heb sterk de indruk dat een van mijn leerlingen verslaafd is aan gamen.

Nu heb ik op internet een enquête proberen te vinden die ik deze leerling zou kunnen laten invullen om een beter inzicht te krijgen in zijn situatie, maar de enige enquêtes die ik kan vinden, zijn van middelbare scholieren zelf (en weinig waard, ben ik bang).

Kunnen jullie mij hierover een suggestie doen?