Tijdsbesteding

22 nov 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Onze zoon (12 jaar) heeft een stoornis in het autistisch spectrum en gaat naar het speciaal onderwijs (VMBO-GT). Hij heeft zijn hele leven al afwisselende hobby's, waar hij dan haast obsessief mee bezig is. De onderwerpen van zijn belangstelling varieerden van Pokémon tot voetbalkaartjes.

30 jul 2013 - 
Gamen, Geweld, Tijdsbesteding, Verslaving, Vriendschappen

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online.

Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt.

Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

12 mrt 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding

Ik begeleid een jongen van 10 die hele dagen en avonden computerspelletjes doet, en anders wel TV aan het kijken is. Doordat hij dit al heel lang doet, vindt hij het moeilijk om zich op een andere manier te vermaken.

De ouders willen dit gedrag graag afbouwen omdat ze zien dat hij wat somber en hangerig is. Tegelijkertijd geven de ouders aan dat ze niet van plan zijn om hele dagen spelletjes met hem te gaan doen, omdat hij zich anders verveelt.

11 mrt 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik heb een zoon van 16. In de vakantie zit hij het liefst elke dag, de hele dag, achter een of ander beeldscherm. Als ik die tijd inkort, zegt hij dat hij niets anders te doen heeft.

Bovendien wil hij weten waarom het schadelijk is om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Zijn vader doet dat tenslotte ook op z'n werk. Het veroorzaakt geen problemen met huiswerk o.i.d., dus zijn vraag is niet onterecht.

Graag uw commentaar hierop.

21 jan 2013 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Is het erg als mijn dochter van 12 de hele dag achter de laptop zit?

13 dec 2012 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Monkey See, Monkey Do....
Onze zoon is bijna 22 maanden. Wij werken allebei vanuit huis en zijn beiden erg actief op de computer. Die staat eigenlijk de hele dag aan. Voor onze dreumes zijn iPad, iPhone en dergelijke vaak in handbereik. Hij kan dan ook al heel goed overweg met de baby-apps die er op staan. Hij kan hierdoor al heel goed puzzelen (shape apps).

Mijn vraag is: hoeveel screentime is aanbevolen bij een bijna 2-jarige, verdeeld over passief tv/YouTube-kijken en actief multimediale spelletjes spelen?

25 okt 2012 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Is het zo dat als een kind op jongere leeftijd al in aanraking kom met computeren, internet en/of gamen, dat hij een verhoogde kans heeft op een internet-verslaving in latere levensjaren? Zo ja, is hier onderzoek naar gedaan?

18 sep 2012 - 
Tijdsbesteding

Mijn dochter van 14 (4-vwo) maakt haar huiswerk op de computer. Hoe voorkom ik dat ze onder het huiswerk gaat internetten?

9 sep 2012 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving, Vriendschappen

Mijn zoontje van 4,5 jaar heeft, na heel lang zeuren, sinds een paar maanden een DS. Hij is enig kind en helaas buiten school dus ook vaak alleen. Af en toe speelt hij wel met andere kinderen maar niet dagelijks.

Zijn neefjes en nichtjes wonen in het buitenland en aangezien ik laat begonnen ben met kinderen, heb ik weinig vrienden met kinderen van zijn leeftijd. Eerst ging hij drie keer per week naar de bso, maar nu ik mijn baan kwijt ben heb ik dit moeten reduceren tot eens per week.

6 sep 2012 - 
Tijdsbesteding, Overig

Mijn dochter van 12 gaat rond een uur of 9, kwart over 9, naar bed. In de vakantie wat later. Nu wil zij graag tv-kijken ’s avonds, maar wij willen niet de programma's zien die zij wil zien. Ik wil ook niet dat zij altijd alleen in de achterkamer zit (waar nog een tv staat), terwijl wij in de voorkamer zitten.

Ik vind eigenlijk dat ik samen met haar tv moet kijken (om de Een van de acht-familiesfeer van vroeger op te roepen) maar ik wil helemaal niet naar So You Can dance of iets dergelijks kijken. En zij wil weer niet naar Nieuwsuur kijken...