Tijdsbesteding

30 sep 2015 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik zag een nieuw product bij Bart Smit: de Gameband + Minecraft wearable. Een digitaal armbandje dat controle zou geven over de speeltijd van je kind, bij het spelen van Minecraft.

Dat klinkt me als muziek in de oren, omdat mijn zoon dagelijks vele uren aan Minecraft besteedt. Maar wat is dat voor ding? Wat doet het precies? En is het aan te raden?

21 jul 2015 - 
Tijdsbesteding

Onze kinderen (8, 11 en 13) kijken graag televisie. Ik vind het ook fijn als ze kijken: ze zijn dan even rustig (het zijn drie jongens en één heeft ADHD). Ze kijken naar goede programma’s waar ze veel van leren – zoals Discovery en Animal Planet.

Nu hoorde ik laatst dat uit onderzoek zou blijken dat kinderen die veel televisie kijken, een grotere kans hebben op leerproblemen. Moet ik de televisie nu op rantsoen doen?

13 okt 2014 - 
Tijdsbesteding

Mijn zoon van 14 zit in de 2e klas van het VMBO-TL, een iPad-klas. Ik merk dat hij naast het werk voor school ook veel tijd doorbrengt op de iPad, met spelletjes, film en muziek.

Hoe houd ik zijn internet-tijd binnen de perken? Hij mag de iPad van mij al niet meer mee naar boven nemen als hij gaat slapen... Dat zorgt voor ruzies, ook al heb ik uitgelegd waarom ik dat wil.

29 aug 2014 - 
Gamen, Tijdsbesteding

Mijn zoon wil een headset voor zijn 10e verjaardag, zodat hij online kan gamen en communiceren. Zijn bedoeling is met vrienden te gamen.

Ik weet er weinig vanaf hoe je dit kunt instellen per game of per apparaat, en ik heb de zorg dat ik de grip verlies op wat mijn zoon wel en niet kan doen. Ik wil niet dat hij met onbekenden online games speelt, en met zo'n headset op zie ik niet met wie hij contact heeft. Dat is voor mij anders dan samen met een vriend in huis gamen, waar ik ook kan horen en zien wat zij met elkaar bespreken en doen.

22 nov 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving, Zorgenkinderen

Onze zoon (12 jaar) heeft een stoornis in het autistisch spectrum en gaat naar het speciaal onderwijs (VMBO-GT). Hij heeft zijn hele leven al afwisselende hobby's, waar hij dan haast obsessief mee bezig is. De onderwerpen van zijn belangstelling varieerden van Pokémon tot voetbalkaartjes.

30 jul 2013 - 
Gamen, Geweld, Sociale media, Tijdsbesteding, Verslaving

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online.

Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt.

Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

12 mrt 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding

Ik begeleid een jongen van 10 die hele dagen en avonden computerspelletjes doet, en anders wel TV aan het kijken is. Doordat hij dit al heel lang doet, vindt hij het moeilijk om zich op een andere manier te vermaken.

De ouders willen dit gedrag graag afbouwen omdat ze zien dat hij wat somber en hangerig is. Tegelijkertijd geven de ouders aan dat ze niet van plan zijn om hele dagen spelletjes met hem te gaan doen, omdat hij zich anders verveelt.

10 mrt 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik heb een zoon van 16. In de vakantie zit hij het liefst elke dag, de hele dag, achter een of ander beeldscherm. Als ik die tijd inkort, zegt hij dat hij niets anders te doen heeft.

Bovendien wil hij weten waarom het schadelijk is om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Zijn vader doet dat tenslotte ook op z'n werk. Het veroorzaakt geen problemen met huiswerk o.i.d., dus zijn vraag is niet onterecht.

Graag uw commentaar hierop.

21 jan 2013 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Is het erg als mijn dochter van 12 de hele dag achter de laptop zit?

13 dec 2012 - 
Gezondheid, Tijdsbesteding

Monkey See, Monkey Do....
Onze zoon is bijna 22 maanden. Wij werken allebei vanuit huis en zijn beiden erg actief op de computer. Die staat eigenlijk de hele dag aan. Voor onze dreumes zijn iPad, iPhone en dergelijke vaak in handbereik. Hij kan dan ook al heel goed overweg met de baby-apps die er op staan. Hij kan hierdoor al heel goed puzzelen (shape apps).

Mijn vraag is: hoeveel screentime is aanbevolen bij een bijna 2-jarige, verdeeld over passief tv/YouTube-kijken en actief multimediale spelletjes spelen?