Verslaving

30 sep 2015 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik zag een nieuw product bij Bart Smit: de Gameband + Minecraft wearable. Een digitaal armbandje dat controle zou geven over de speeltijd van je kind, bij het spelen van Minecraft.

Dat klinkt me als muziek in de oren, omdat mijn zoon dagelijks vele uren aan Minecraft besteedt. Maar wat is dat voor ding? Wat doet het precies? En is het aan te raden?

22 nov 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving, Zorgenkinderen

Onze zoon (12 jaar) heeft een stoornis in het autistisch spectrum en gaat naar het speciaal onderwijs (VMBO-GT). Hij heeft zijn hele leven al afwisselende hobby's, waar hij dan haast obsessief mee bezig is. De onderwerpen van zijn belangstelling varieerden van Pokémon tot voetbalkaartjes.

5 nov 2013 - 
Gamen, Geschiktheid, Verslaving

Vanaf welke leeftijd is Minecraft geschikt om te spelen? Het schijnt zeer verslavend te zijn. Mijn zoontje van 10 jaar is daar gevoelig voor.

Hoeveel tijd mag hij het spelen per dag? Wat is verantwoord?

30 jul 2013 - 
Gamen, Geweld, Sociale media, Tijdsbesteding, Verslaving

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online.

Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt.

Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

10 mrt 2013 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Ik heb een zoon van 16. In de vakantie zit hij het liefst elke dag, de hele dag, achter een of ander beeldscherm. Als ik die tijd inkort, zegt hij dat hij niets anders te doen heeft.

Bovendien wil hij weten waarom het schadelijk is om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Zijn vader doet dat tenslotte ook op z'n werk. Het veroorzaakt geen problemen met huiswerk o.i.d., dus zijn vraag is niet onterecht.

Graag uw commentaar hierop.

21 feb 2013 - 
Gamen, Geweld, Verslaving, Zorgenkinderen

Mijn zoon is 14 en heeft zelf gespaard voor een Xbox. Vanaf het moment dat dat ding het huis in kwam, is het een ander kind geworden. Hij gamet non-stop, en met zijn headset op scheldt en vloekt en tiert hij erop los. Zodra ik er iets van zeg, krijg ik zelf de volle laag.

Als hij te ver gaat, haal ik zijn Xbox van zijn kamer af. Maar aangezien hij een kop groter is dan mij, en érg agressief wordt op het moment dat ik hem wil weghalen, stel ik dat uit tot het moment dat hij naar school gaat.

31 jan 2013 - 
Gamen, Verslaving, Zorgenkinderen

Mijn zoon is dol op gamen. Hij mag dat ongeveer een uur per dag, al houden we ons daar niet heel strikt aan. Hij gaat ook bij vriendjes spelen en daar kan ik het niet overzien.

Hij moet en zal die en die game hebben (bijvoorbeeld Minecraft) en is niet echt blij met wat hij heeft (Wii, PSP, laptop en DS). Nu wil hij een tablet waar Minecraft op kan.

Wat mij zorgen baart, is de obsessie. Vooral ook het onaardig doen wanneer hij gegamed heeft. Ronduit arrogant, met liegen e.d. erbij. Heel akelig.

Ik baal van die hele game-toestand. Wat raadt u ons aan? O ja, hij heeft licht ADHD.

24 okt 2012 - 
Gamen, Tijdsbesteding, Verslaving

Is het zo dat als een kind op jongere leeftijd al in aanraking kom met computeren, internet en/of gamen, dat hij een verhoogde kans heeft op een internet-verslaving in latere levensjaren? Zo ja, is hier onderzoek naar gedaan?

9 sep 2012 - 
Gamen, Sociale media, Tijdsbesteding, Verslaving

Mijn zoontje van 4,5 jaar heeft, na heel lang zeuren, sinds een paar maanden een DS. Hij is enig kind en helaas buiten school dus ook vaak alleen. Af en toe speelt hij wel met andere kinderen maar niet dagelijks.

Zijn neefjes en nichtjes wonen in het buitenland en aangezien ik laat begonnen ben met kinderen, heb ik weinig vrienden met kinderen van zijn leeftijd. Eerst ging hij drie keer per week naar de bso, maar nu ik mijn baan kwijt ben heb ik dit moeten reduceren tot eens per week.

26 aug 2012 - 
Gamen, Verslaving, Zorgenkinderen

[Vraag ingekort door de redactie]

Mijn zoon van bijna 15 jaar heeft een autistische beperking (PPD-NOS). Sinds jaren speelt hij graag games. De laatste tijd begint het echter ernstige vormen aan te nemen. Hij is verslaafd aan online Xbox-spellen. Dit is nog het enige waar hij zich mee bezig houdt. Hij heeft een goede intelligentie, waardoor hij op het regulier onderwijs (havo-vwo) zat. Komend schooljaar gaat hij naar het speciaal onderwijs (ook havo-vwo).