Vriendschappen

26 apr 2014 - 
Geschiktheid, Vriendschappen

Hebben jullie informatie over Skype, en de omgang hiermee voor licht verstandelijke beperkte kinderen? En waar kan ik er nog meer over vinden?

In dit geval gaat het om een kind van 10 jaar.

8 dec 2013 - 
Vriendschappen

Welke sociale media zijn op dit moment het populairst onder 5- tot 8-jarige kinderen?

22 nov 2013 - 
Seks, Vriendschappen

Mijn dochter van 12 heeft naaktfoto's gestuurd via Facebook Messenger naar een vriendje.

Mijn vraag: hoe pak ik dit nu aan?

Mijn dochter heeft ADHD en is impulsief. Doet eerst en denkt dan pas.

13 nov 2013 - 
Geschiktheid, Vriendschappen

Met het verdwijnen van Hyves is er momenteel geen geschikt sociaal netwerk meer voor kinderen op de basisschool. Of zijn er passende Nederlandse (!) oplossingen hiervoor?

30 jul 2013 - 
Gamen, Geweld, Tijdsbesteding, Verslaving, Vriendschappen

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online.

Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt.

Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

27 jul 2013 - 
Privacy, Vriendschappen, Overig

Een tijdje terug heb ik mijn dochter gezien op een site voor kinderen/tieners rond de 12 tot 16 jaar. Ik heb die site eens bekeken en toen leek hij me wel okee.

Maar nu wil ik toch graag nog eens kijken op die site. Hij was rood en geel, en hij had ook een forum, waar kinderen bijvoorbeeld vroegen of ze met elkaar wilden chatten, en waar ook telefoonnummers werden uitgewisseld.

Hoe vind ik die site terug? Ik kan hem niet meer vinden. Via de geschiedenis lukt het niet omdat die vaak verwijderd wordt.

7 jul 2013 - 
Gamen, Vriendschappen

Mijn zoontje van 8 speelt graag Minecraft en is er ook zeer handig mee. Van tijd tot tijd bekijkt hij ook Minecraft-filmpjes waarmee iemand verslag doet over zijn eigen wereld. Met kromme tenen zit ik dan mee te luisteren.

Maar gelukkig bevestigde Nick zelf mijn gevoel hierover: “Mama, waarom zeggen ze toch telkens van die lelijke woorden?”

Tja, dat vraagt mama zich dus ook af. Waarom moet er zo’n grof taalgebruik aan te pas komen, met F*cking dit en dat en ga zo maar door?

7 jul 2013 - 
Geschiktheid, Gezondheid, Vriendschappen

Mijn dochter van 14 was actief op Tumblr met negatieve foto's die door andere negatievelingen werden geliked. Zo ontstond er een hele negatieve groep met een hoop ellende (anorexia, zelfmoord, haat, depressie, snijden, enzovoorts).

Ze heeft onlangs haar Tumblr-account afgesloten, gelukkig. Ik had haar verteld dat zij onevenredig veel negativiteit over zich heen krijgt op die manier. Wel leest ze jammer genoeg nog regelmatig die negatieve sites van d'r oude groepsleden.

28 jun 2013 - 
Gezondheid, Privacy, Seks, Vriendschappen

Mijn geadopteerde dochter gaat met haar mobieltje op een chatbox en verzint de meest vreselijke dingen. Bijvoorbeeld dat ze misbruikt wordt door haar vader, mijn man. Dat ze zelfmoord wil plegen. Dat ze zichzelf te dik vindt. Dat ze steeds buikpijn en hoofdpijn heeft.

En ze heeft foto's gemaakt, naakt voor de spiegel, omdat jongens daar om vragen. Eerst zegt zij nee, maar later las ik dat ze het toch deed omdat de bewuste jongen anders naar de politie zou gaan om aangifte te doen van misbruik. Ze heeft cup F en staat daarmee bloot op de foto.

4 jun 2013 - 
Geschiktheid, Juridisch, Privacy, Vriendschappen

Onze zoon van 11 wil graag skypen op zijn ipod met zijn vrienden. Hij heeft ons gevraagd of dit mag. Wij zijn bang dat hij straks hierdoor ook in contact komt met mensen die niet de juiste bedoelingen hebben. We kunnen er niet altijd naast blijven zitten.

Is het verstandig een kind van 11 te laten skypen, of moeten we hiermee wachten tot hij ouder is?

We begrepen dat er ook een leeftijdslimiet voor skype is, maar dat lijkt me met het invoeren van een andere geboortedatum voor kinderen gemakkelijk te omzeilen. Graag uw advies.