De stuipen op het lijf gejaagd met sterfdatum - wat valt daaraan te doen? (14 jr)

Pesten

De stuipen op het lijf gejaagd met sterfdatum - wat valt daaraan te doen? (14 jr)

De sterfdatum van onze dochter van 14 jaar is berekend! Naar aanleiding van de gegevens die van haar bekend zijn, kan dat gedaan worden door iemand die dat een grapje vindt.

Ik vind dit heel erg, als moeder. Wat kun je hiertegen doen?

[naam en adres bekend bij redactie]

Het is inderdaad vervelend als een kind met dit soort dingen geconfronteerd wordt. Maar je moet het niet groter maken dan het is. Het is - zoals u zelf al zei - bedoeld als grapje. Weliswaar geen grappig grapje, maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die dit soort dingen doen als ze zich vervelen.

In principe is het volkomen onschuldig, maar een kind kan er wel van overstuur raken. Net zoals bij heel hard "Boe!" roepen. (Wás uw dochter overigens wel onder de indruk van dat bericht? Of vond u het alleen maar zélf ongepast? Pas er in ieder geval voor op dat u uw eigen zorgen niet al te veel projecteert op uw dochter. Als zij er geen last van had, hoeft u zich ook geen zorgen te maken.)

Leren relativeren

Het beste kunt u uw dochter leren relativeren. Laat haar zien om welke dingen je je wel druk moet maken en om welke niet. Leg haar ook uit hoe ze kan omgaan met dit soort dingen.

Door het intensieve online leven zal ze nog wel meer dingen meemaken die ze niet prettig vindt. Globaal zijn er twee strategieën om daarop te reageren:

  • je kunt de boosdoener aanspreken op zijn of haar gedrag;
  • of je kunt het gewoon negeren;

In theorie is er nog een derde optie, namelijk iemand met gelijke munt terugbetalen ("Hey sukkel, nog steeds geen chicky gevonden om je op uit te leven?") maar dat raden we af. Je kind leren om terug te meppen is niet zo pedagogisch verantwoord, en het is ook niet handig. Juist op internet kunnen ruzies immers snel uit de hand lopen.

Maar hoe dan ook: uw dochter zal moeten leren hoe ze in dit soort situaties de beste keuzes kan maken. Vanuit haar eigen kracht, en niet gebaseerd op angst.

Als ze zich gekwetst voelt, mag ze dat gerust laten weten. Dat kan echter niet altijd, omdat online acties niet altijd een duidelijke dader hebben. Maar nogmaals: begin met relativeren.

Succes ermee!

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Anoniem:

Hallo, Allereerst wens ik jullie veel sterkte. Het valt niet mee om zoiets te relativeren. Ikzelf ben op deze manier ook geconfronteerd met een sterfdatum. Het allerergste vind ik dat als je nu mijn naam in google in tikt dat er dan staat dat ik mijn sterfdatum berekent heb. En dat terwijl ik dit echt een duivelse list vind. Er is er maar een die beschikt over leven en dood en dat is God. Dat is wat ik geloof! Als wij mensen de dood in handen hebben dan komt er helemaal niks van deze wereld terecht. Woordelijke dood zoals met uw dochter op hyves kan heel ingrijpend zijn. dat moeten wij als ouders niet negeren. Wij kunnen wel zeggen dat dit soort dingen onzin zijn. en ikzelf ben diegene die daar sterk in geloofd maar het is ozo moeilijk om dit los te laten. Het blijft op een of andere manier toch rondspoken in je diepste. Vergeet dat aub niet.
Ik hoop dat jullie zo'n computerfreak zijn en weten te ontdekken hoe je zoiets van google kunt halen. Het lukt mij niet verder dan de site te blokkeren. dus de rouwadvertentie verdwijint dan achter je naam maar er blijft altijd een link bestaan in google.
mochten jullie weten hoe je dit kan verwijderen dan hoop ik dat jullie mij hierover kunnen inlichten.

zover ik gekomen ben zal ik even vertellen; misschien kunnen jullie hier wat mee. open de link bij je naam. dan komt er dus een rouwadvertentie te staan. onder die advertentie staat een nummer. neem dat over. dan klik je bij google in sterfdatum verwijderen. dan typ je je gegevens in met het nummer en blokkeer je de site. dan is de rouwadvertentie verdwenen. nu de rest nog.dat zou het aller mooiste zijn, maar hoe dat moet????

mocht je je link niet kunnen blokkeren meld je dan aan bij google en maak een account aan. Hier gebeurt echt niks mee en is veilig. als je dat aangemaakt hebt dan lukt het wel.

groetjes en sterkte! ik hoop uit het diepst van mijn hart dat het goed met jullie en jullie dochter mag gaan en dat zulk soort pesterijen serieus worden genomen

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.