Hoe gevaarlijk is Call of Duty? (16 jr)

Gamen
Geschiktheid
Geweld
Tijdsbesteding

Hoe gevaarlijk is Call of Duty? (16 jr)

Hoe gevaarlijk is het om heel vaak en lang Call of Duty te spelen? Ik vind het een rotspel, vanwege het neerknallen van poppetjes/mensen.

Mijn zoon is 16 en speelt dagelijks zeker 2 tot 4 uur. Wat kan ik daaraan doen?

[naam en adres bekend bij redactie]

Call of Duty is een spel met Pegi-classificatie 16 (dus niet schadelijk voor 16 jaar en ouder); zie www.pegi.info. Als uw zoon geen ontwikkelingsstoornis heeft, kan dat schieten op zich dus niet zoveel kwaad.

Uit onderzoek blijkt dat dit soort games een uitlaatklep is voor tieners (meestal jongens), die moeten leren omgaan met hun agressie en andere emoties. Het ziet ernaar uit dat een spel Call of Duty daar de kans toe biedt.

Als verder alles goed gaat met uw zoon, is er dus niet veel aan de hand. Hij doet iets wat hem plezier en ontspanning geeft, en daar heeft hij natuurlijk ook recht op.

En bedenk: uw criteria (en de mijne) voor wat jongeren aan geweld mogen consumeren, liggen altijd lager dan wat ze zelf willen en aankunnen. Omdat we vrouwen zijn, en moeders.

Tijdsbesteding

Toch moet u natuurlijk wel blijven opletten. Als hij er te veel tijd aan besteedt, waardoor het gamen ten koste gaat van zijn huiswerk of andere verplichtingen, of als hij er te weinig slaap door krijgt, dan moet u wel ingrijpen.

Uw zoon heeft nog puberhersens. Dat houdt in dat hij nog wel uw hulp nodig heeft om zijn tijd goed in te delen. Help hem dus (zonder boos te worden!) om ervoor te zorgen dat hij zijn afspraken nakomt en zijn taken afkrijgt.

First-person shooter

Op zich kan ik mij trouwens wel voorstellen dat u het vervelend vindt dat hij dit spel speelt. Het is een game in het genre first-person shooters (FPS), oftewel een schietspel waarbij je de wereld bekijkt vanuit de ogen van het personage dat je speelt. Dat personage (dat je dus in feite zelf bent) heeft een wapen of een ander voorwerp waarmee vijandige personages uitgeschakeld of gedood kunnen worden.

Het is aan te raden om daar samen over te praten:

  • vertel hem wat u er zo onprettig aan vindt;
  • laat hém vertellen wat hij er zelf juist wel prettig aan vindt.

Zo leert hij nadenken over de vraag waarom hij speelt, wat hij er eigenlijk leuk aan vindt, en wat de gevolgen zijn voor anderen (in dit geval zijn moeder).

Onderhandel ook, als dat nodig is, en bedenk creatieve oplossingen. Als u bijvoorbeeld last heeft van de herrie, kunt u vragen of hij een koptelefoon opzet.

Succes ermee!

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Dorian:

Goede dag,

ik ben een jongen van 16 jaar en speel ook Call Of Duty op zich is het een leuk spel.
En ik moet eerlijk toegeven dat ik er ook makkelijk lang achter zit.
ik heb dan ook hulp gekregen van een kennis die mij helpt om de tijd beter in te delen zodat ik mijn huiswerk toch nog maak en toch nog vrije tijd heb om te kunnen spelen.
natuurlijk zeggen mijn ouders dat ik beter naar buiten kan gaan maar ik vind dit veel leuker.
Er zijn mensen nou ja mensen van mijn leeftijd die niet goed kunnen omgaan met het spel en die raken er helemaal verknipt door ik zelf heb dat een tijdje gehad dat ik me opsloot en alleen mar wilde spelen.
maar dat heb ik nu achter de rug heb inmiddels een vriendin en gaat allemaal goed.

Groetjes Dorian

iemand:

Ik zou een vraag hebben maar uit welk onderzoek blijkt dit.
Ik heb het spel zelf ook, eerst mocht ik het 7 uur perweek spelen maar nu noch maar 2 dagen uit 7 omdat mijn moeder ergens een artikel heeft gelezen dat het schadelijk is dus als argument wil ik graag weten uit welk onderzoek dit blijkt

groet

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.