Hoe lang mag een kind van 11 jaar per dag achter de computer?

Tijdsbesteding
Verslaving

Hoe lang mag een kind van 11 jaar per dag achter de computer?

Mijn zoon heeft geen rem. Ik denk dat hij verslaafd is. Hij kan soms wel twee uur achter elkaar aan de computer zitten (Habbo), en daarna met een pauze van bijvoorbeeld buiten spelen, gewoon nog weer drie uur doorgaan.

Hoe lang mag een kind van 11 jaar per dag achter de computer?

[naam en adres bekend bij redactie]

U vraagt hoe lang een kind van 11 jaar per dag achter de computer mag. Er is niet één simpel antwoord te geven op deze vraag, maar ik ga toch een poging doen.

Grenzen zijn belangrijk

In het algemeen zijn deskundigen het erover eens dat er wel een grens moet worden gesteld aan de tijd die een kind voor een beeldscherm doorbrengt. Al was het alleen maar omdat een kind moet leren dat hij zichzelf moet beheersen: je kunt niet eindeloos iets doen wat je leuk vindt, omdat je ook met de gevolgen rekening moet houden. Een bakje chips is lekker, maar een hele gezinszak chips opeten gaat te ver. Zo is het eigenlijk met alles: een uurtje tv kijken voordat je aan je huiswerk gaat is geen probleem, maar zo lang blijven zitten dat je geen tijd meer hebt om je huiswerk af te maken wel.

Met de computer is het als met de tv: je doet het voor je plezier, maar het moet niet iets anders in de weg gaan zitten wat ook belangrijk is. Om te beginnen kan het gaan om het huiswerk. Kinderen geven zelf aan, zo blijkt uit recent onderzoek, dat ze er moeite mee hebben om hun tijd goed in te delen: het vele computeren gaat ten koste van hun huiswerk en eigenlijk geven ze zelf aan dat ze hulp nodig hebben om dat te voorkomen.

Spreek regels af

Spreek dus regels af over wanneer ze voor hun plezier achter de pc mogen zitten, hoe lang en help hen om die grenzen te hanteren. Zeg rustig: "over 5 minuten is het tijd om aan je huiswerk te gaan" en word niet boos als het niet meteen lukt. Beheersing en planning is een leerproces bij kinderen.

Gezondheid

Er zijn nog andere redenen waarom computeren en tv-kijken beperkt moet worden. De gezondheid bijvoorbeeld: kinderen gebruiken achter een beeldscherm zo weinig energie (minder dan in rust!) en soms snoepen ze juist extra (tv) dat het gewichtsproblemen zou kunnen veroorzaken. Om die reden heeft het NIGZ (instituut voor gezondheidszorg) geadviseerd om kinderen niet langer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten. Dat geldt zeker voor kinderen in de basisschoolleeftijd, omdat die ook nog geen of maar weinig huiswerk hoeven te maken achter de computer.

Kortom: het beste kunt u uw zoon duidelijk maken dat hij 2 uur per dag achter de tv of pc mag. Hij mag zelf kiezen of hij dan tv-kijkt, of naar het Habbo hotel gaat of iets anders op internet. Hij moet leren zich te beperken. U kunt natuurlijk uitzonderingen maken voor het weekend, de vakanties, of als beloning omdat hij iets extra's in het huishouden heeft gedaan bijvoorbeeld.

Zolang uw zoon gewoon functioneert, ook nog wel eens gezellig meedoet met gezinsactiviteiten, vrienden heeft die hij ziet buiten schooltijd, lekker sport, zijn schoolwerk goed doet, is er eigenlijk niets aan de hand. Zijn 'verslaving' zoals u dat noemt is waarschijnlijk niets meer dan een sterke fascinatie voor het online spelen in het Habbo hotel. Dat kan ook zomaar ineens over zijn.

Het is voor kinderen ook heel leuk om te ontdekken hoe zo'n spel-omgeving werkt. Ze komen er ook door in contact met andere kinderen. Rondhangen in het Habbo hotel doet een beroep op verschillende vaardigheden, en in het normale geval is er dus ook niets mis mee. Let wel op dat u ook afspraken maakt over het uitgeven van geld en dat hij die afspraken niet schendt.

De kans dat zijn fascinatie voor het Habbo hotel op een gegeven moment minder wordt, is heel groot. Over een week kan hij ineens iets anders ontdekt hebben wat hem boeit. Ook daar kan hij daarin helemaal opgaan, maar als u hem begeleidt in dit soort fascinaties en hem leert zijn behoeftes te reguleren, komt het wel goed.

Een tip tot slot: om u en hem te helpen bij het houden aan afspraken, kunt u gebruik maken van een programma als YourSafetynet.

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Anoniem:

Ik vind het wel moeilijk om mijn zoon maar 2 uur per dag beeldschermtijd te geven.
Wanneer hij thuiskomt kijkt hij eerst een uurtje tv waarna hij aan zijn huiswerk begint (dit is een afspraak die wij hebben gemaakt) en werkt prima. Mijn zoon heeft autisme en heeft dat uurtje echt nodig om af te schakelen.
Maar als hij klaar is en wij hebben gegeten dan is het rond 18.30 uur gaat hij meestal achter de computer en dan tv kijken.
Dan zit je toch zo op 3 uur per dag.

ook anoniem:

Ik heb net een boek gelezen van een (nu) volwassen man van dertig met Asperger, die zegt er spijt van te hebben dat hij zoveel kostbare uren in tv-kijken en computeren heeft gestopt. Het zijn allemaal uren die je eigenlijk moet steken in contact met anderen, in spelen, ook (of juist) als je autisme hebt.

Emmawee:

Boudewijn de Groot zong al: "ze kunnen mij tenslotte ook niet dwingen, groot te worden zonder diep berouw en spijt." Je kunt je kind niet voor alle fouten behoeden en al helemaal niet met dwang.
Ik denk dat het vooral belangrijk is om als ouder te laten zien dat het jezelf soms ook moeite kost om met iets te stoppen, maar dat je dat dan toch doet. Ook je kind laten zien hoe je keuzes maakt voor wat betreft je tijdsbesteding, maar ook bijvoorbeeld hoe je je geld besteed, leert je kind dat er grenzen zijn. Ik geen voorstander van technische middelen. Wij hebben thuis gewoon een klok. En ik vind het juist een goede zaak om enige flexibiliteit te tonen en mijn kind de kans te geven een spel goed af te ronden.

Kristian:

Zolang als hij zelf wil, zolang het niet ten koste gaat van school enz. Stel hij zou buitenspelen ipv computeren dan zou u er geen probleem van maken, dit is de 21e eeuw, gamen is het nieuwe buitenspelen. Niks ergs aan

Heleen:

Heel herkenbaar probleem, dus dank voor alle info!

Wat betreft de leeftijd van de zoon van de vraagsteller (11 jaar): Volgens de info van Habbo zelf is de minimumleeftijd 12 jaar!?! (zie www.habbo.nl/help/54).
Maar, ook in de klas van onze zoon (nu 9 jr) zijn verschillende kinderen die volop Habbo Hotel spelen.

Inderdaad is - zoals Justine Pardoen ook aangeeft - onze zoon de fascinatie voor Habbo Hotel weer kwijt (misschien mede door mijn terugkerende commentaar [gezeur] over de commerciele kant ervan - 't feit dat mensen moeten betalen voor credits, voor een kind van zijn leeftijd vind ik dat nog te vroeg).
Daarvoor in de plaats is - na een relatief lange computer-arme periode - een andere interactieve game gekomen, roblox.com, waar hij na 't avondeten ook klasgenoten 'ontmoet'. Klasgenoten die nèt te ver weg wonen om 's avonds nog even langs te gaan en buiten te spelen (zowiso weinig leeftijdgenoten in onze wijk). Wat dat betreft voel ik me dan ook wel gerustgesteld door de woorden van reageerder Kristian.

We hebben trouwens maar één computer met internetverbinding in huis, en die staat in de woonkamer. Dit blijkt ook voordelen te hebben: zowel ouderlijk toezicht (= letterlijk over de schouder meekijken) als dat we de beschikbare computertijd wel móéten verdelen over alle gezinsleden.

Anoniem:

nee mijn docher gaat zodra ze thuis komt aan haar huis werk. daarna als ze GOED heeft geleerd mag ze achter de laptop iets kijken. meestal is dat zo'n 3 kwartier. ik vindt dit meer dan zat! 's winters mag het altijd wat langer maar 's zomers gaan we met het mooie weer echt niet binnen zitten. hup met de beentjes! doe gezond en ga bijvoorbeeld lekker skieeleren!

Anoniem:

Is het erg dat me zoon 3 uurtjes per dag achter de playstation 3 zit en daarna lekker naar buiten gaat en huiswerk maken?

anoniem:

mijn zoon van 11 zit soms wel langer achter zijn laptop dan 4 uur... op zich vind dat niet erg zolang zijn cijfers goed zijn 2 x pw sport en 3x pw gaat spelen met vriendjes.. en de meeste spelletjes die hij speelt zijn denk spellen verder zit hij niet op internet

Anoniem:

Mijn zoon van 11 jaar zit vaak langer achter de computer. Toen ik vorig week ontdek dat hij heeft sex site gezien, ik was boos op hem. Zijn vader heeft hem gestraft, dat hij heel week geen computer mag, maar ik voel mij zelf niet genoeg gestraft want hij kan nog een keer proberen naar deze site te gaan.

Wat moet ik doen? HELP GRAAG, omdat ik heb nog een ander zoon van 6 jaar.

Henk Boeke - Redactie Mediaopvoeding.nl:

Antwoord op de vraag om hulp (sex-site gezien).

Kinder-seksuologen raden sterk af om boos te worden en straf te geven in dit soort situaties. Op zich is de nieuwsgierigheid van uw zoon normaal, en passend bij de leeftijd. Hij weet alleen nog niet dat seks-sites een verkeerd beeld van seks geven. U kunt het dus wél verbieden (en uitleggen wat er zo verkeerd is aan die sites), maar u kunt niet boos worden over iets wat hij nog niet weet. Net zoals u ook niet boos kunt worden omdat hij moeilijke wiskunde-sommen (die nog nooit behandeld zijn op school) nog niet kan maken, bijvoorbeeld.

Het gevolg van boos worden en straf geven (zonder uit te leggen wat het verschil is tussen mooie, liefdevolle seks en porno) is dat uw zoon gaat denken dat seks op zichzelf vies en verkeerd is. Zo krijgt hij een verkeerd beeld van seks, wat schadelijk kan zijn voor zijn ontwikkeling. Nog veel schadelijker dan toevallig eens een keer een seks-site zien.

Om te voorkomen dat hij stiekem doorgaat met kijken, en om uw zoontje van 6 te beschermen, raden wij het programma YourSafetynet aan. U kunt het met 10% korting kopen via Ouders Online. Zie:
http://www.yoursafetynet.com/nl/actie-van-ouders-online/

Vriendelijke groet,
Henk Boeke (Redactie Mediaopvoeding.nl)

Anoniem:

kinderen zitten nou eenmaal graag op de pc. Als het gewicht en zijn cijfers maar goed zijn toch? Zo ja: dan mag hij/zij er lang op. Zoniet: hup pc een week weg. Ook is habbo een leuk en leerzaam spel hoor.

Tim:

Ik ben 14 jaar en heb adhd. Mijn ouders zijn bang dat schietspellen een slechte infloed op mij zullen hebben. Is dat wel zo? Wat wel zo is, en dat weet ik heel goed, is dat ik van lang gamen en te laat gaan slapen migraine aanvallen krijg. Daarom denken mijn oudes dat 45(!!!!!!!!) Minuten goed voor mij is. Ben ik de enige die dat raar vind?!

Tim:

Tim. Nou 45 minuten is wel heel kort en ADHD heeft er volgens mij niet veel mee te maken met die schiet spelen ze zouden het als laatste kunnen proberen Gr.Tim

Tessa:

Onze zoon van 9, bijna 10, mag per dag 30 min. achter de computer, weekends een uurtje. Natuurlijk zijn er wel s uitzonderingen (regen en geen vriendjes), maar ik vind het wel heftig dat hij bij zoveel vriendjes de hele middag achter de computer mag. Ik heb een lezing over dit onderwerp bijgewoond en ik denk dat het idd. belangrijk is dat het kind begrensd wordt en veel speelt zonder pc/ps3 etc. om zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Daarbij vind ik het belangrijk dat een kind leert om te gaan met verveling. Na 10 min. jammeren zijn ze vaak alweer geweldig aan het spelen , dingen aan het maken en hebben ze de slappe lach of zijn super trots op hun zelfgemaakte pijl en boog! En dan vraag ik ook: wat was nou het leukst van vandaag? Niettemin snap ik dat dat natuurlijk verschilt per leeftijd en dat het niet altijd makkelijk is voor de ouders!!

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.