Hoe overtuig ik mijn zoon dat hij geen spelletjes voor oudere kinderen mag spelen? (11 jr)

Gamen
Geschiktheid

Hoe overtuig ik mijn zoon dat hij geen spelletjes voor oudere kinderen mag spelen? (11 jr)

Mijn zoon van 11 vraagt steeds vaker om spelletjes in de leeftijdscategorie 16+ en 18+. Het wordt steeds moeilijker om weerstand te bieden aangezien veel kinderen in zijn omgeving wel deze spelletjes mogen spelen van hun ouders.

Zijn deze spelletjes nu echt zo schadelijk en zo ja hoe kan ik hem ervan overtuigen dat het gewoon beter is om ze niet te spelen?

[naam en adres bekend bij redactie]

Gamen is een populaire bezigheid van veel kinderen en aan het eind van de basisschool is het ook een belangrijk gespreksonderwerp met vriendjes. Dan begint ook het moment dat kinderen afstand willen gaan nemen van wat hun ouders goed vinden.

Games waar ze eigenlijk nog te jong voor zijn, worden dan populair en in de vriendenkring is het statusverhogend als je al dingen doet die eigenlijk niet mogen. Soms zeggen vriendjes ook dat zij iets wel mogen van hun ouders, maar is dat in het echt helemaal niet zo. Kinderen proberen zo de grenzen te vinden van wat mag en wat niet mag.

Het is overigens goed dat uw kind nog vráágt of hij 16+ of 18+ games mag spelen want daaruit blijkt dat er nog respect is voor het ouderlijk gezag...

PEGI leeftijdsclassificatie

Games hebben niet voor niets een PEGI leeftijdsclassificatie, want uit onderzoek is bekend dat geweld, grof taalgebruik e.d. invloed kunnen hebben op jonge spelers.

Ouders kunnen de leeftijdsaanduidingen zien als advies (dus niet meer dan dat), omdat zij hun eigen kind het beste kennen. Een 16+ of 18+ game is echter niet te adviseren voor kinderen onder de 12 jaar. Kinderen kunnen daar angstig door worden, of erg druk. Ook komen ze dan dingen tegen die alleen voor volwassenen bedoeld zijn. Het is goed als u dit aan uw kind duidelijk maakt.

Alternatief

Als alternatief kunt u met uw kind wel een game van 12+ uitzoeken. Laat hem hierbij zelf het voortouw nemen en speel dan met hem samen. Zo kunt u er samen van genieten en kunt u ervaren hoe uw zoon omgaat met games.

afbeelding van Peter Nikken
Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken (1960) is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (ESHCC). Daar houdt hij zich in het bijzonder bezig met hoe ouders hun kinderen begeleiden bij het gebruik van de media en welke ondersteuning ouders bij de mediaopvoeding kunnen gebruiken.
Meer over deze deskundige

Reacties

K.:

Het valt mij op dat in deze reactie, hoe informatief ook, niet echt wordt ingegaan op een belangrijk deel van de vraag: hoe overtuig ik mijn zoon dat hij bepaalde spellen niet mag spelen.

Als ouders zijn we bezorgd genoeg, maar hoe breng je dat over?

Peter Nikken:

Als je als ouder vindt dat bepaalde spellen niet gepast zijn, moet je dat duidelijk aan je kind laten weten. Geef aan wat voor u de regels zijn, en leg uit waarom zulke spellen nog niet gespeeld mogen worden. Bijvoorbeeld omdat u vindt dat er te veel agressie in een spel zit, of te veel seks, of te grof taalgebruik. De PEGI classificatie, die gebaseerd is op onderzoek naar de effecten van games op kinderen, helpt u daarbij.

Uit onderzoek is bekend dat "regels stellen en dingen verbieden" ertoe leidt dat kinderen de verboden spellen dan stiekem gaan spelen. Een combinatie van regels afspreken en uitleggen waaróm bepaalde dingen verboden zijn, werkt beter.

Bij het overtuigen van uw kind is het ook belangrijk om te luisteren naar wat hij of zij er zelf van vindt. Probeer in te schatten of uw kind voldoende afstand kan nemen van grove acties die in games voorkomen, en of hij/zij niet eindeloos achter de computer blijft zitten met een nieuwe game.

Als u denkt dat uw kind wel tegen een stootje kan, kunt u bij het overtuigen enigszins onderhandelen. Een andere game met een passende leeftijdsclassificatie die ook veel uitdaging biedt, kan dan een goed alternatief zijn. Ook kunt u bijvoorbeeld afspreken dat een 16+ game onder uw toezicht gespeeld mag worden als uw kind 15 wordt.

Wouter:

Ik ben zelf nu 14, en mijn ouders zaten destijds ook te zeuren over die games: dat ik straks nog agressief en verslaafd zou worden. Ik game nu al een paar jaar, en ik ben nog steeds niet agressief of verslaafd. Toch blijven ze maar zeuren: op tv zagen ze laatst een Zembla uitzending over gamen, en ja hoor, alle "slechte" dingen kwamen door het gamen.
Ik snap best wel dat ze het beste voor je willen, maar toch: ze zouden mij toch meer moeten geloven dan de tv.

mr.dr.prf.tom:

er word te veel gekeeken naar de mindere dingen en nadelen van gamen en dat is dus niet egt eerlijk. het is niet echt slecht hoor maar er is ook een socialen kant vaak heel erg sociale kant met headsets en zo en als je je kind echt goed kent dan weet je of hij het aan kan of niet en ik weet dat dat zo is;) dit is mijn mening

Brian:

ik ben 13 ik speel al 4 jaar schiet spellen kben een beetje verslaafd maar mijn ouders worden er niet gek van omdat ik bij het spel "War Rock Een headset gebruik dan praat ik met Iemand uit Noorwegen En Amsterdan Ect. Dus Ze vinden dat ik dan sociale contacten Heb dat vinden hun belangrijk... En als ik later een kind krijg geef ik hem meteen een headset zot dat hij sociaal is... wel toezicht houdend natuurlijk. i.v.m Porno

gtzz Brian

Hans Janse:

Mijn mening is dat je kinderen gewoon games mag laten spelen maar gewoon uit moet kijken dat ze het geweld uit de game niet na gaan doen. Meestal als een kind rond de
11 jaar is weet hij/zij echt wel wat niet kan en wat wel kan in het echte leven.

M.g.v. Hans Janse

Meike:

Er is niks ergs of schadelijks aan een 18+ spel

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.