Hoe zorg ik dat mijn kind geen games speelt waar hij te jong voor is?

Gamen
Geschiktheid
Geweld
Gokken
Seks

Hoe zorg ik dat mijn kind geen games speelt waar hij te jong voor is?

Ik wil graag weten hoe ik mijn kind ervan kan overtuigen dat hij geen games speelt waar hij te jong voor is.

[naam en adres bekend bij redactie]

Als je als ouder vindt dat bepaalde spellen niet gepast zijn, moet je dat duidelijk aan je kind laten weten. Vertel wat voor u de regels zijn, en leg uit waarom zulke spellen nog niet gespeeld mogen worden. Bijvoorbeeld omdat u vindt dat er te veel agressie in een spel zit, of te veel seks, of te grof taalgebruik.

De PEGI-classificatie, die gebaseerd is op onderzoek naar de effecten van games op kinderen, helpt u daarbij. Zie: www.pegi.info/nl

Uit onderzoek is bekend dat "regels stellen en dingen verbieden" ertoe leidt dat kinderen de verboden spellen dan stiekem gaan spelen. Een combinatie van regels afspreken en uitleggen waaróm bepaalde dingen verboden zijn, werkt beter.

Bij het overtuigen van uw kind is het ook belangrijk om te luisteren naar wat hij of zij er zelf van vindt. Probeer in te schatten of uw kind voldoende afstand kan nemen van grove acties die in games voorkomen, en of hij/zij niet eindeloos achter de computer blijft zitten met een nieuwe game.

Als u denkt dat uw kind wel tegen een stootje kan, kunt u bij het overtuigen enigszins onderhandelen. Een andere game met een passende leeftijdsclassificatie die ook veel uitdaging biedt, kan dan een goed alternatief zijn. Ook kunt u bijvoorbeeld afspreken dat een 16+ game onder uw toezicht gespeeld mag worden als uw kind 15 wordt.

afbeelding van Peter Nikken
Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken (1960) is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (ESHCC). Daar houdt hij zich in het bijzonder bezig met hoe ouders hun kinderen begeleiden bij het gebruik van de media en welke ondersteuning ouders bij de mediaopvoeding kunnen gebruiken.
Meer over deze deskundige

Reacties

Kristian:

Het ligt eraan aan wat voor soort type kind je hebt, sommige kinderen van 12-13 kan je gerust een spel van 16-18+ laten spelen, het ligt er ook aan wat voor type spel het is. Een game zoals Call of duty bijvoorbeeld heeft een 18+ rating terwijl deze game totaal niet "erg" is. Haast geen bloed en geen fysiek geweld. Daarentegen heb je ook andere games die veel bloediger en grof zijn en die heeft ook een 18+ rating. Ik zou vragen welk genre uw kind het liefste speelt en welke games dan. En dan op YouTube ofso een trailer erover bekijkt(gameplay is beter, trailer is altijd vertekend) en zelf oordeelt of u dit spel wel of niet geschikt vind

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.