Is GTST geschikt voor 9 à 10 jarigen?

Geschiktheid

Is GTST geschikt voor 9 à 10 jarigen?

MIjn zoon is 9 en mijn dochter is 13. Mijn dochter wil graag 'Goede tijden slechte tijden' kijken maar ik vind zelf dat dat voor mijn zoon nog niet geschikt is omdat daar erotiek, intriges en overspel in voorkomen. Is dat een juist uitgangspunt of wordt dit programma door kinderen in de leeftijd van 9 (bijna 10) jaar regelmatig bekeken?

Ook worstel ik nogal met de tijd die kinderen achter een beeldscherm zitten. Zou u kunnen aangeven wat een gemiddelde tijd per dag is voor een kind van zeg 10 en een kind van 13?

[naam en adres bekend bij redactie]

Bij twijfel kunt u altijd even kijken bij de Kijkwijzer (op www.kijkwijzer.nl). Daar vindt u twee vermeldingen voor GTST:

  • De avonduitzending (van 20 uur) is geclassificeerd voor 12 jaar. Dat betekent: mogelijk schadelijk voor kinderen jonger dan 12. Deze classificatie is gebaseerd op de aspecten geweld, angst, grof taalgebruik en discriminatie. (Dus niet voor seks.)
  • De ochtendherhaling (van 11 uur) is wat gekuist, en geclassificeerd voor 9 jaar.

Populair

GTST is zeer populair bij kinderen van 10-12 jaar, vooral meisjes. (Hoewel SpangaS de laatste jaren wel wat jonge kijkers heeft weggenomen.) De kans dat zij de gekuiste ochtend-uitzending zien, is niet groot. Dan zitten ze immers op school. Kennelijk tillen veel ouders dus niet zo zwaar aan die classificatie. Of ze zijn er niet van op de hoogte, dat kan ook.

Als u de classificatie wél serieus wilt nemen, dan kunt u uw zoon gewoon verbieden om naar de avonduitzending te kijken. Mocht dat om wat voor reden dan ook problematisch of onhaalbaar zijn, dan is het goed om zelf mee te kijken, en af en toe commentaar te geven op datgene wat er te zien is, of om te vragen wat uw zoon ervan vindt als er bijvoorbeeld gescholden of gediscrimineerd wordt. Ook kunt u bijvoorbeeld uitleggen hoe u zelf tegenover zaken als overspel staat.

Beeldschermtijd

Voor het antwoord op uw tweede vraag verwijzen we u graag naar een artikel dat wij daar eerder over publiceerden. Zie: Hoe lang mogen kinderen tv-kijken?

Succes gewenst!

afbeelding van Peter Nikken
Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken (1960) is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (ESHCC). Daar houdt hij zich in het bijzonder bezig met hoe ouders hun kinderen begeleiden bij het gebruik van de media en welke ondersteuning ouders bij de mediaopvoeding kunnen gebruiken.
Meer over deze deskundige

Reacties

Raoul Teeuwen:

Is de gekuiste versie van GTST via UitZendingGemist (ofzo) te bekijken? Misschien is dat een optie, kun je ook de tijd bepalen dat je kijkt?!

Henk Boeke:

Hoi Raoul, op RTL Gemist ziet het ernaar uit dat alleen de avonduitzendingen zijn terug te zien (plus de weeksamenvattingen en de 'shorties'). Ik heb gebeld en gemaild naar RTL om te vragen hoe het precies zit, en of ze eventueel overwegen om ook de ochtenduitzendingen beschikbaar te maken. Maar ik heb helaas geen reactie terug ontvangen. (Henk Boeke - eindredacteur Mediaopvoeding.nl)

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.