Mag een school straf geven bij negatieve berichten op Facebook? (17 jr)

Juridisch

Mag een school straf geven bij negatieve berichten op Facebook? (17 jr)

Mijn zoon (17) is door de leiding van zijn school op het matje geroepen omdat hij zich negatief uitte op Facebook over een leraar.

Mag een school een leerling straffen als die iets negatiefs plaatst over een leraar en het functioneren van deze leraar?

[naam en adres bekend bij redactie]

Op zich kun je natuurlijk (straffeloos) stoom afblazen over een docent waar je een probleem mee hebt. Ook is er niets op tegen om eerst met anderen erover te praten voor je naar de docent zelf toegaat om het probleem uit te praten. Zolang dat allemaal maar plaatsvindt in besloten kring.

Facebook is iets anders. Zeker als de pagina openbaar is, en niet privé. Dat is vergelijkbaar met je verhaal op de voorpagina van de Telegraaf zetten, en dan loop je al snel het risico van "smaad", wat strafbaar is.

De procedure is nu verder als volgt:

  • uw zoon moet het gesprek met school aangaan, en een eventuele straf ondergaan of uitvoeren;
  • zijn jullie het niet eens met die straf, dan kun je achteraf een klacht indienen.

Voor meer informatie over het indienen van onderwijsklachten, zie: Problemen met school op onze zuster-site Ouders Online.

Laatste nieuws (d.d. 23 maart 2012): Blokker-medewerker ontslagen om Facebook-posts.

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

DeSolex:

Ben het eens met de strekking van het antwoord. Onlangs schold een leerling een van mijn collega's uit voor KKHR (maar dan wel volledig uitgeschreven) op zijn openbare Twitter-account. Dat is net zo onacceptabel als dat hij op het schoolplein diezelfde dingen zou gaan staan schreeuwen.
Onze school heeft direct contact opgenomen met de ouders, die heftig geschrokken waren en zelf ook de nodige maatregelen genomen hebben.
De clou is inderdaad de 'openbaarheid' van de mededeling. Tegen vrienden mag je uiteraard alles zeggen wat je wilt, ook via FB en TW, maar dan wel in besloten kring. Daarbuiten krijgt het een heel andere waarde; dat verschil zou iedereen direct duidelijk moeten zijn, lijkt me.
Maar op zich is het goed dat ouders zich op dit punt afvragen wat wel of niet kan en wat wel of niet de reactie van de school mag zijn.

Ria Hoozemans:

@Justine Prima antwoord!
@DeSolex Het probleem zit hem nou juist in het feit dat leerlingen (en ouders soms ook) zich niet bewust zijn van het effect van hun gedrag op social media. Ze zijn wel social media vaardig maar niet social media wijs. Scholen en ouders zouden hier meer aandacht moeten besteden. Internet vergeet niets, ook niet als de boosheid bekoeld is of de meningen na jaren gewijzigd zijn.
Naast trainingen in social media wijsheid zouden scholen ook afspraken moeten maken met leerlingen over wat wel en niet kan op social media, zoals ze dat ook doen met de regels op school.

Catharina:

De bal wordt hier wel wat eenzijdig bij de leerling gelegd. Het ligt wel wat ingewikkelder denk ik en het gaat erg ver om een Facebook pagina te vergelijken met de Telegraaf. Jongeren zijn geen journalisten; voor hen is Facebook een plek waar ze vrienden ontmoeten en ze realiseren zich waarschijnlijk niet dat de school mee gluurt. De vraag is ook of de school dat überhaupt moet doen uit. Misschien moeten leraren maar accepteren dat het nu eenmaal zo is dat er dingen over ze gezegd worden op Internet die niet altijd even positief zijn..

Weet ook niet wat er in dit geval specifiek gezegd is maar het is volkomen normaal dat leerlingen klagen over docenten. Deden wij vroeger ook; alleen dan thuis, in het jongerencentrum of buiten; nu doen ze dat online.. Get used to it!

Jeroen:

Ik ben het deels eens met het antwoord dat de redactie gegeven heeft. Maar ik weet niet of de school juridisch gezien het recht heeft in privé-gegevens (die de leerling dan wel tot een bepaald niveau openbaar heeft staan) te neuzen.

Het is tenslotte (zoals door anderen al is vastgesteld) een medium voor jongeren die slechts hun mening uitspreken over een leraar (of medewerker). Daarbij gelden de regels op school en is social media iets wat buiten school ligt.

Is dit dus wel het terrein waarop een school zich zou moeten begeven, wat betreft straffen? School kan namelijk haar leerlingen niet beperken in wat zij thuis doen, lijkt mij.

Jeroen

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.