Mijn zoon dreigt verslaafd te raken aan Habbo Hotel. Hoe gaan we daarmee om? (11 jr)

Gamen
Geld
Tijdsbesteding
Verslaving

Mijn zoon dreigt verslaafd te raken aan Habbo Hotel. Hoe gaan we daarmee om? (11 jr)

Onze zoon van 11 jaar raakt volgens ons verslaafd aan het internet. Het zogenaamde 'Habbo Hotel' laat hem niet met rust. Elke vrije minuut wil hij besteden aan zijn aanwezigheid in het Habbo Hotel, en hij wordt knorrig als hij moet afsluiten.

Wij hebben daarom een maximum van twee uur per dag ingesteld. Is dit nog te veel tijd?

Zijn broer van 9 jaar is niet verslaafd aan het internet maar wel aan computer-spelletjes. Op school draaien ze gemiddeld mee, zonder al te veel problemen.

Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan?

[naam en adres bekend bij redactie]

U zegt dat uw oudste zoon verslaafd raakt aan het internet, maar eigenlijk gaat het alleen om het Habbo Hotel. En de tijd die hij ermee bezig is (twee uur per dag) is ook nog wel te overzien.

Eerlijk gezegd denk ik dat er op dit moment nog geen sprake is van een echt probleem. (Hij gebruikt er zijn vrije tijd voor en op school gaat het nog steeds goed.) Maar het is wel goed dat u oplet dat het niet alsnog een probleem gaat worden.

Spelen is leuk

Kinderen vinden spelen nu eenmaal leuk. En schadelijk is het ook niet, zelfs niet wanneer ze er helemaal in opgaan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze zich evenwichtig blijven ontwikkelen, dat ze hun schoolwerk blijven doen, evenals taken in huis, dat ze aan sport doen en dingen samen met andere kinderen doen.

Uiteindelijk gaat het erom een goede balans te vinden tussen al die activiteiten. Bij kinderen gaat dat echter niet vanzelf; dat is dus uw taak. Maar zo te zien doet u dat goed. U stelt bijvoorbeeld een grens van twee uur per dag, wat heel redelijk is voor een kind van 11 jaar.

Sociaal functioneren

Zolang niemand uw zoon afhoudt van zijn passie, en er geen andere redenen zijn om zichzelf te beperken, zál hij zich waarschijnlijk ook niet beperken. Wat dat betreft is het net als met tv-kijken. Sommige kinderen kunnen dat gemakkelijk een hele dag volhouden, als er niemand is die op een gegeven moment 'stop' zegt.

Het is dus niet zo dat alles waar een kind intensief mee bezig is, of waarin het zich niet goed kan beperken, meteen een verslaving is of wordt. De kinder- en jeugdpsychiater Aleid Grijpma heeft daar onlangs nog een paar behartenswaardige dingen over gezegd op Ouders Online. Zie: Onze zoon is verslaafd aan gamen. Wat moeten we daarmee?

In dat artikel wijst Aleid Grijpma er bijvoorbeeld op dat 'verliefdheid' ook iets is waardoor je totaal in beslag genomen kunt worden, dat je er slecht van gaat eten en slapen, maar waarvoor je toch niet meteen naar een afkick-kliniek gestuurd hoeft te worden. Het belangrijkste criterium dat zij noemde, was: de mate van sociaal functioneren. Als een kind sociaal niet goed meer functioneert, dus geen normaal contact meer heeft met de overige gezinsleden, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes, pas dan moet je je zorgen gaan maken.

Maar hoe zorg je ervoor dat het niet alsnóg uit de hand loopt? Door een kind bewust te maken van datgene waar het mee bezig is. Ik zal u daarvoor een handige truc geven.

Beeldschermtijd

Net als zakgeld, dat een kind naar eigen inzicht kan besteden, kun je ook beeldschermtijd geven. Die tijd kan dan door het kind zelf verdeeld worden over TV, PC, spelcomputer, etc. Zo dwing je je kind om zelf na te denken over de tijd die hij of zij ergens mee bezig is.

De manier waarop uw kind dit wil organiseren, kan hij zelf bepalen. Hij kan bijvoorbeeld een timer-programmaatje installeren, of gewoon zijn horloge gebruiken, of aan u vragen of u hem elk half uur wil waarschuwen dat er een half uur om is.

Twee uur per dag

Twee uur per dag beeldschermtijd is een goede richtlijn voor uw zoon van 11. Jongere kinderen zou ik wat minder geven, bijvoorbeeld anderhalf uur per dag. En oudere kinderen kunnen weer wat meer aan, bijvoorbeeld drie uur per dag.

In alle gevallen lijkt het me wel verstandig om de tijd te beperken, zodat ze leren dát ze zich moeten beheersen en hóe ze dat kunnen doen.

Habbo Hotel

Nog één opmerking tot slot, die specifiek betrekking heeft op het Habbo Hotel. Aangezien je daar voor bepaalde dingen moet betalen met echt geld, is het wel zaak om de uitgaven van uw zoon goed in de gaten te houden.

Als hij zijn zakgeld hieraan wil spenderen, dan is dat zijn goed recht, maar hij zal toch ook geld moeten overhouden om er andere dingen mee te doen, zoals kleine cadeautjes kopen en sparen. U moet hem daar wel op wijzen.

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Anoniem:

De makers van Habbo hotel geven aan dat Habbo niet geschikt is voor kinderen jonger dan 12 jaar. Hoe komt het dat zoveel kinderen van 10/11 jaar toch op Habbo mogen? Een aantal kinderen uit de klas van mijn zoon hebben een valse geboortedatum opgegeven. Ook mijn zoon maar toen ik dat ontdekte heb ik hem er direct weer vanaf gehaald. Nu valt hij buiten de groep omdat hij niet op Habbo mag.
Moet ik hem dan toch maar met de groep laten meedoen om er bij te horen? Ik peins er niet over, dan maar een strenge overbezorgde ouder maar grenzen zijn grenzen. Gelukkig heeft mijn zoon genoeg andere leuke bezigheden zoals sport, lego en niet-verslavende internetspelletjes. Maar die leuke vriendjes die hij dacht te hebben is hij kwijt.

Anoniem:

Hallo ik ben collin en ben 13 jaar ik speelde vroeger ook habbo hotel toen ik 12 was ik was ook letterlijk verslaafd maar naarmate uw zoon op de hogere school komt zal dit snel verdwijnen ik zat namelijk echt de hele dag op habbo hotel en gaf er echt te veel geld aan uit maar wat ook belangrijk is is om uw telefoonrekening in de gaten te houden Op 0900 nummers want je kunt de credits ook via de telefoon of mobiel kopen.

M.v.g collin

Anoniem:

Ben zelf ook een hele tijd verslaafd geweest (ik ben 14 nu). Gaf er veel te veel geld aan uit en had geen tijd meer voor mijn vriendinnen. Ik raad u dus aan dit heel goed in de gaten te houden bij uw kind.

Verder is 2 uur per dag een erg redelijke tijd. Toen mijn ouders nog geen grenzen stelden zat ik er in het weekeinde 10 uur per dag achter. Nu hebben mijn ouders de grens van anderhalf uur per dag gesteld. Dit is exclusief schoolwerk.

Bij uw kind zal het wel verminderen wanneer hij op de middelbare school komt. Controleer wel het huiswerk. Ik raad u nogmaals aan het gewoon nog even in de gaten te houden.

Anoniem:

gewoon laten spelen zo maakt hij nieuwe sociale contacten aan.

Anoniem:

Hallo! Ik ben nu een meisje van 13, en ik was echt verslaafd aan 'Habbo Hotel' voor een jaar. Dit was niet echt goed voor de relatie met mijn ouders en mijn portemonnee. Ik heb meer dan 100 euro eraan uitgegeven en doe het nooit meer. Habbo is opzich een leuk spel, maar houd zijn zakgeld in de gaten. Maar bijvoorbeeld een afspraak: Niet meer dan 10 euro aan 'credits' per maand. Hij krijgt zijn zin dat hij leuk het spel kan spelen, maar het word niet te gek.

Groeten, mij.

Anoniem:

Habbo hotel is gewoon een leuk en creatief spel hij zal er echt niet slechter op worden ;)

Anoniem:

Hoi ik ben 12 jaar en ik speel wel nog "Habbo Hotel" Ik vind het een heel leuk spel en je kan er goed vrienden mee maken. Hierdoor kan uw kind leren beter sociaal te zijn met anderen. Maar laat het voor uw kind niet te veel worden want je kan ook credits kopen (Het zogenaamde Habbo geld). dus let wel op zijn of haar geld. Ik heb er zelf 30 euro aan uitgegeven ik heb er erge spijt van dus ik zal het zelf niet meer doen. Laat dit aub niet uw zoon overkomen het is erge geldverspilling.

Groeten Anoniem.

Safoune:

Hij is 1 jaartje te jong ik ben 12 en ik heb nu toestemming om het te spelen.

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.