Mijn zoon kijkt GTST. Is hij homo? (12 jr)

Overig

Mijn zoon kijkt GTST. Is hij homo? (12 jr)

Mijn zoon van 12 gedraagt zich als een "normale" jongen. Hij kijkt graag auto's, rijdt brommer, is bezig met de meisjes... Maar nu heb ik opgevangen dat hij Goede Tijden Slechte Tijden volgt. Is dat niet een typisch meidenprogramma?

Als er een spiegel in de buurt is, checkt hij vaak of alles nog "chill" zit. Oh, even de broek wat lager. Mijn shirt rechttrekken... etc.

Heeft dit niet erg veel weg van homo-gedrag? Je hoort tenslotte vaak genoeg dat homo's jong nog denken dat ze op meiden vallen, maar later...

[naam en adres bekend bij redactie]

Eerlijk gezegd begrepen we niet goed waarom u deze vraag stelde. Wat maakt het uit? Zou u anders met uw zoon omgaan als u het antwoord weet?

Ook begrepen we niet waarom u deze vraag aan óns stelde. Waarom praat u niet met uw zoon hierover?

Maar goed. Wat uw observaties betreft:

1. GTST is populair bij heel veel kinderen. Vooral bij meisjes, maar ook wel bij jongens. Waarschijnlijk omdat ze door middel van dat soort programma's een beetje grip proberen te krijgen op hoe relaties tussen mensen in elkaar zitten. Dat is immers behoorlijk ingewikkeld. Wie doet wat en waarom? Dat wil je als kind natuurlijk graag weten, omdat je er zelf nog geen ervaring mee hebt.

Programma's als GTST zijn gewoon "verhalen", en verhalen (variërend van mythes en sagen, tot thrillers, sprookjes en soaps) hebben mensen door de eeuwen heen geholpen om te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit. Daar is helemaal niets op tegen. Waarom zou je je niet mogen afvragen hoe de wereld in elkaar zit? En je daarbij laten helpen door verhalen? Daar hoef je echt geen homo voor te zijn. Als ik u was, zou ik blij zijn dat uw zoon probeert te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

2. Uw zoon is erg bezig met zijn uiterlijk. Ook dat is iets wat typisch bij pubers hoort. Pubers proberen te ontdekken wie ze zijn. Wat hun identiteit is. Tot welke groep ze willen behoren. En welke uiterlijke kenmerken daarbij horen. Ben je een kakker? Dan zoek je het juiste merk-shirt. Ben je van de hiphop? Dan zoek je de bijbehorende sneakers. Ben je een punker? Dan ben je eindeloos in de weer om een goede hanenkam te modelleren. Ook daar hoef je helemaal geen homo voor te zijn.

Korrtom: accepteer uw zoon zoals hij is, en toon interesse in hoe hij zich ontwikkelt. Homo of hetero doet er niet toe. Wie hij is (of wil zijn) des te meer.

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.