Smartphone voor een 10-jarige?

Overig

Smartphone voor een 10-jarige?

Mijn zoon van 10 wil een smartphone omdat hij dan nog net tot de 'coole' gasten kan behoren.

Hoeveel kinderen van 10-11 hebben een mobiel en hoeveel een smartphone? Moet ik hierin meegaan?

[naam en adres bekend bij redactie]

Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, hebben ze bijna allemaal een mobiele telefoon. Dat bleek uit onderzoek dat Mijn Kind Online in januari 2010 presenteerde. Op dit moment zal het niet anders zijn.

Het aantal kinderen met een smartphone was toen nog heel erg laag, zelfs onder tieners. Dat is nu natuurlijk alweer anders, maar hoeveel kinderen nu een smartphone hebben, is niet bekend, omdat recenter onderzoek ontbreekt.

Aantal stijgt

Dat het aantal gaat stijgen, staat wel vast. Winkels en mobiele providers spelen in op de behoefte bij tieners aan de nieuwste generatie mobiele telefoons, waarmee je meer kunt dan bellen en sms-berichten sturen.

Je kunt met een smartphone het web op, spelletjes spelen, mails lezen en schrijven, pingen, twitteren, Hyven, foto’s en filmpjes maken en versturen, muziek beluisteren en rekensommen maken in de klas (als de leraar het goed vindt).

Niet echt nodig

Uw kind een telefoon geven om het internet mee op te kunnen, lijkt ons niet nodig.

Om te beginnen is het erg kostbaar en het is wel belangrijk om hem te leren wat alles kost.

Bovendien zou u hem mogelijkheden geven die niet zo gemakkelijk te reguleren zijn als via de computer thuis. We nemen althans aan dat u hem op deze leeftijd nog geen vrijbrief wilt geven om alles maar te doen en bekijken via internet wat hij maar wil.

Gespreksonderwerpen

Misschien kunt u hem eens vragen wat hij precies wil met het apparaat:

  • Waar heeft hij internet voor nodig, buiten de deur?
  • Zou hij ook met een apparaat toekunnen dat alleen via open wifi-netwerken het internet op kan, dus zonder 3G-abonnement?
  • Of gaat het hem eigenlijk alleen om een apparaat met veel geheugen voor zijn muziek?

Daarnaast lijkt het ons goed om het onderwerp 'groepsdruk' ter sprake te brengen. U gebruikte het woord 'cool'. Wat betekent dat voor hem? Wanneer ben je een meeloper en waar sta je zélf voor? Is het hebben van een smartphone net zoiets als het dragen van merkkleding? Waarom doen kinderen dat? Wat kost het en wat levert het op? Etc.

Erbij horen

Kortom: uw zoon zomaar een smartphone geven omdat hij erbij wil horen, lijkt ons iets te gemakkelijk. Wat dat betreft heeft u geluk, omdat het op dit moment nog niet normaal is dat kinderen van 10 er al een hebben.

Maar misschien is dat wel anders tegen de tijd dat hij naar de brugklas gaat. In dat geval kunt u uw beslissing nog altijd heroverwegen, of kunt u misschien uw eigen smartphone doorschuiven.

afbeelding van Remco Pijpers
Remco Pijpers
Drs. Remco Pijpers is specialist 'jeugd en digitale media'. Hij is strategisch adviseur bij stichting Kennisnet, waar hij zich bezighoudt met digitale vaardigheden in het onderwijs.
Meer over deze deskundige
afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Michiel van Leeuwen:

Ik zat met een soortgelijk probleem. Mijn dochter hoeft gelukkig niet 'cool' te wezen (dat speelt niet zo in haar klas) dus daar kom ik goed mee weg!

Waar ik wèl mee zat is dat ik haar niet tekort wil doen. Wanneer ik een eenvoudig (vergeleken met een smartphone) toestel geef, krijgt ze daar dan later geen problemen mee, of krijg ik later spijt dat ik niet iets meer geld heb uitgegeven voor veel meer functionaliteit?

Bovenstaand antwoord heeft mij gelukkig het licht doen zien, waarvoor dank.

Het wordt een toestel uit het goedkopere segment, maar wel met voldoende leuke functies (camera, radio, mediaspelertje, en natuurlijk bellen en sms-en).

Dergelijke toestellen zijn voor €50,- of minder te koop bij -pak 'em beet- de Kijkshop of Mediamarkt (om er maar een paar te noemen).

Voor dat geld heb je een functioneel toestel en bovendien op Pre-paid basis. Kan ze meteen leren dat je niet onbeperkt kunt kleppen maar dat dat veel geld kost.

Een smartphone is wel veel cooler en leuker, maar ik vind dat een 11-jarige dat nog niet nodig heeft. Bovendien betaal je je scheel aan het abonnement (€20,- per maand schijnt heel gewoon te zijn, en dat dan 2 jaar).

Kortom, ik ben er uit! En van deze site maak ik meteen een bookmark.

Master:

Nee geen smartphones voor jongeren.

DV:

Dank voor het inhoudelijke artikel. Mijn zoon is 2 en heeft nu z'n eigen smart phone. Ik vind het belangrijk dat hij snel leert hoe alles werkt, dat hij z'n eigen spellen kan selecteren en zelf kan bellen wie hij wil. Mama, oma, oom etc. Bovendien kan ik hem vinden (tracker) als ik hem kwijt ben, niet geheel onbelangrijk. Ouderwets gedoe om kinderen te laten wachten tot 10(!) voordat ze een gsm krijgen, me dunkt.

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.