Waar vind ik een online test voor game-verslaving? (15 jr)

Gamen
Gezondheid
Verslaving

Waar vind ik een online test voor game-verslaving? (15 jr)

Ik ben mentor van een Havo-3 klas en ik heb sterk de indruk dat een van mijn leerlingen verslaafd is aan gamen.

Nu heb ik op internet een enquête proberen te vinden die ik deze leerling zou kunnen laten invullen om een beter inzicht te krijgen in zijn situatie, maar de enige enquêtes die ik kan vinden, zijn van middelbare scholieren zelf (en weinig waard, ben ik bang).

Kunnen jullie mij hierover een suggestie doen?

[naam en adres bekend bij redactie]

Een diagnostische test vindt u op de website van de Jellinek-kliniek: Signaleringstest-Gamen.

Een andere mogelijkheid is de test
Gameadvies op maat van het IVO (Instituut voor verslavingsonderzoek), waar ook tal van universiteiten en GGZ-instellingen aan meewerkten.

Overigens weten we uit de praktijk dat de meeste tieners die aangemeld worden voor een game-'verslaving' een onderliggend ggz-probleem hebben. Dat betekent dat je het game-gedrag kunt zien als een vorm van zelfmedicatie. Er ligt dus meestal iets anders aan ten grondslag, in de meeste gevallen: eenzaamheid, een sociale fobie, een latente angststoornis of depressie.

Als er in de familie verslavingsproblematiek voorkomt, zijn kinderen wel extra gevoelig om een vorm van verslaving te ontwikkelen. Omdat dit inmiddels ook tot de hulpverlening is doorgedrongen, kunnen tieners met game-verslaving vrijwel overal aangemeld worden in de reguliere verslavingszorg. Daar gaat men er dan vanuit dat de aanpak niet wezenlijk anders is dan bij andere verslavingen: het gaat niet om het gamen zelf, maar om dat wat eronder ligt.

Ik hoop dat u hiermee verder kunt. Probeer er met de ouders over te praten dat obsessief game-gedrag dat niet bij te sturen is, mogelijk gezien moet worden als signaal van iets anders, en niet als een probleem van het gamen op zich.

Succes!

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

wer:

Beste Mentor,

Is dit niet een taak van de ouders van dit kind? Het klinkt mij betuttelend in de oren. Als u zich zorgen maakt zou het beste zijn om de ouders te benaderen en niet af te gaan op een dubieus testje en dit eigengereid gaan doen. Ik als ouder zou niet blij zijn met zo'n mentor.

Anoniem:

ik ben het er mee eens dat het de taak van de ouders is en ik denk dat dit hevig wordt overschat want mijn ouders lopen ook altijd te eiken dat ik teveel aan het gamen ben maar ik heb beide tests gedaan en allebei kwam eruit dat er niks aan de hand is het enigste wat er wel werd gezegt bij de 2e dat ik meer dan gemiddeld aan online games besteed

gr een bijna 16 jarige (niet verslaafde) jonge

Anoniem:

Ik vind het juist prima dat de mentor de leerling helpt. Soms werkt het voor een leerling prima als het op school gebeurt en niet thuis - het gaat immers vaak om slechte cijfers en werkhouding in de klas- en dat gebeurt op school.
In het beste geval gebeurt zo;n test inderdaad in overleg met ouders. Maar er zijn (thuis)situaties die zich hiervoor niet gemakkelijk lenen.

Ik als leerkracht zou het misschien iets breder aanpakken, door het in een mentoruurtje aan te pakken met iedereen. Dan heeft het meer een voorlichtend karakter en kun je erover in gesprek met elkaar. Als leerling zou ik het fijn vinden om eens (eerlijk en openhartig) te horen hoe anderen hiermee omgaan - internetverslaving ligt erg dichtbij.

Mijn 16jarige zoon heeft van mij een tijdslimiet op de playstation en internet - hij vindt dat okay en dat gaat prima zo. Logisch....want hij heeft nog een telefoon waar hij veel te lang (Uren!) op bezig is. Chatten/gamen/filmpjes etc Wanneer ik erover in gesprek ga zegt hij dat dat allemaal wel meevalt.
Hij zoekt ook niet een alternatief om bezig te zijn. Voor mij is dat een potentiele verslaving, of al een lichte verslaving. Juist omdat hij zelf zo ontkent (want tja...leeftijdsgenoten doen dat ook - en wat herkenbaar is, is niet erg..?)

Mentor, ga door met je missie. Want of nou de ouder of de leerkracht een verslaafde bereikt is niet belangrijk. Belangrijk is de leerling die verslaafd is of kan raken.

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.