Gamen is niet alleen maar tijdverdrijf; je kunt er ook veel van leren. Zelfs als een game helemaal niet educatief bedoeld is. Zoals: motorische vaardigheden, samenwerken met anderen, en ruimtelijk inzicht. Omgekeerd zijn 'educatieve games' soms helemaal niet zo leerzaam als ze worden aangeprezen.

Jonge kinderen

Games en apps voor jonge kinderen worden vaak aangeprezen met 'educatief verantwoord'. Dat is doorgaans een loze kreet, die meestal niet gesteund wordt door onderzoek. Trek je daar dus niets van aan. Kijk gewoon of een game leuk is, of je kind er plezier aan beleeft, en of het jullie stimuleert om er samen mee te spelen. Dat is het belangrijkst.

Risico's

Gamen is leuk, maar heeft ook risico's. Variërend van te veel geld eraan uitgeven tot te veel tijd eraan besteden, of beïnvloed worden door het geweld. Al deze onderwerpen komen aan de orde bij de onderstaande vragen. Zie ook de onderwerpen Geld, Geschiktheid, Geweld, Tijdsbesteding en Verslaving.

Schadelijkheid

Zoals je Kijkwijzer hebt voor films en tv-programma's, zo heb je Pegi voor games. Oftewel: een leeftijds-classificatie voor eventuele schadelijkheid.

Over 'schadelijkheid' is altijd veel discussie, maar Pegi is wetenschappelijk onderbouwd. En bedenk dat het altijd gaat om mogelijke schadelijkheid. Dus niet om gegarandeerde schadelijkheid. (En ook niet om geschiktheid.) Het hoeft dus niet per se mis te gaan.

Let op: niet alle games hebben een Pegi-stickertje. Met name veel apps en online-games zijn (nog) niet geclassificeerd. Dan zit er niets anders op dan samen met je kind te kijken wat voor game het is, en of die al of niet geschikt is voor je kind.

Tip: voor een goed overzicht van alles wat met gamen te maken heeft, zie de (Vlaamse) brochure Let the games begin – Gids voor ouders over gamen.