Kijkwijzer: nieuwe leeftijden 14 en 18

Per 1 januari 2020 zijn er twee extra leeftijden opgenomen in de Kijkwijzer-systematiek, namelijk 14 en 18 jaar.

De nieuwe categorie van 14 jaar is toegevoegd om het gat op te vullen tussen de bestaande leeftijden van 12 en 16 jaar. Het gaat daarbij om films, series en tv-programma's die te heftig – en mogelijk schadelijk – zijn voor 12- en 13-jarigen, maar niet zó erg dat je er minstens 16 voor zou moeten zijn om het aan te kunnen. Dit is wetenschappelijk onderbouwd door de Wetenschapscommissie van het NICAM (de instantie die verantwoordelijk is voor Kijkwijzer).

De nieuwe categorie van 18 jaar is toegevoegd om aan te kunnen geven dat deze films etc. zó heftig zijn dat ook 16- en 17-jarigen er nog schade van kunnen ondervinden. Echt bedoeld voor volwassenen dus. (Hoewel ook die er nog behoorlijk door geschokt kunnen worden.)

In het eerste kwartaal van dit jaar (2020) zijn er acht producties voor 14 jaar geclassificeerd (vijf films, twee series en één tv-programma) en zeven voor 18 jaar (vijf films en twee series).

Na de zomervakantie, vermoedelijk in september, zal het NICAM een campagne organiseren om de nieuwe leeftijdscategorieën onder de aandacht te brengen.

Bron: NICAM