Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Techniek , Zorgenkinderen

Voor het adequaat vormgeven van de mediaopvoeding op residentiële behandelgroepen ben ik op zoek naar literatuur over dit onderwerp. (Ik ben werkzaam als orthopedagoog.) De meeste studies gaan over mediaopvoeding in gezinssituaties. Daar hebben we een aantal aspecten uitgehaald maar ik ben nu nog op zoek naar input over het aanbieden van onbeperkt internet (wifi) op groepen voor kinderen van 8-14 jaar. Is dat wel of niet wenselijk? En wat voor argumenten zijn daarvoor? Ik hoop dat u hier meer over weet dan wel een advies kunt geven.

Het antwoord van de deskundige

Het klopt dat er nog nauwelijks onderzoeksinzichten zijn over mediagebruik door kinderen die vanwege beperkingen of anderszins niet in het gewone gezin opgroeien. Daardoor is het ook moeilijk om gefundeerde adviezen te geven over de mediaopvoeding bij deze kinderen. In het algemeen geldt wel dat voor kinderen die in speciale omstandigheden opgroeien, meer zorg en oplettendheid nodig is, dus ook rond hun mediagebruik.

Een nadeel van onbeperkt wifi

Het is de vraag of kinderen van 8-14 jaar in residentiële behandelgroepen goed uit de voeten kunnen met onbeperkte toegang tot het internet via wifi. Dit betekent namelijk dat zij goed in de gaten moeten kunnen houden hoe lang ze al achter een beeldscherm zitten, en wanneer het tijd is om te stoppen en iets anders te gaan doen. Uit onderzoek onder ‘gewone’ kinderen weten we dat juist kinderen vanaf een jaar of 10 à 12 veel moeite kunnen hebben met het hanteren van hun eigen grenzen. (Jongere kinderen natuurlijk ook, maar daar speelt het probleem minder omdat die in het algemeen nog gewoon de regels van de ouders volgen.) Veel informatie op internet is interessant voor hen en nodigt uit om verder te surfen. De mogelijkheden om met anderen via sociale media te communiceren zijn ook onbeperkt, waardoor ze uren achtereen kunnen whatsappen, twitteren of tijd besteden aan Facebook.

Een nadeel van géén wifi

Een nadeel van geen wifi kan zijn dat kinderen zich niet serieus genomen voelen. Ook zij kennen immers de moderne media en kunnen het gevoel hebben dat zij daar net als andere leeftijdgenoten (onbeperkt) toegang toe zouden moeten hebben. Geen wifi kan dus frustratie en ongenoegen in de hand werken. Begeleiders moeten een eventueel geen-wifi-beleid daarom goed kunnen motiveren in relatie tot de ontwikkelingsfase of competenties van de kinderen.

Intensieve begeleiding

Onbeperkt internet aanbieden kan kinderen wel helpen om te oefenen met het leren omgaan met grenzen en zelf-verantwoordelijk te worden. Dat vraagt van de begeleiders dan ook een extra investering om kinderen hier intensief bij te helpen. Tevens vraagt het om een goede controle op welke sites kinderen bezoeken, of welke apps en sociale media ze gebruiken. Er zijn wel mogelijkheden om de toegang tot bepaalde sites te filteren, hoewel dat in de regel bij gewone kinderen vanaf 8 jaar niet zo effectief is. Die willen dan niet meer betutteld worden, kunnen de wachtwoorden kraken, of vinden andere manieren om autonoom het internet op te gaan. (Dit blijkt o.a. uit studies van Ofcom en de Kaiser family foundation.) Filters werken dus niet als een automatische piloot. Controle en overleg met de kinderen blijft altijd noodzakelijk.

Tijdsbeleid

Ik raad aan om in ieder geval een tijdsbeleid te hanteren. Bijvoorbeeld: wifi uit als de kinderen naar bed gaan. (Ervan uitgaande dat in uw instelling een bepaalde bedtijd geldt.) Als dat problemen geeft voor de begeleiders, die zelf wel 's avonds en 's nachts willen internetten, kun je twee dingen doen:

  • ofwel een tweede wifi-access point op het netwerk aansluiten (zonder tijdslot, en alleen bereikbaar voor de begeleiders, met een wachtwoord dat alleen zij kennen);
  • ofwel de wifi gewoon aan laten en de smartphones innemen bij het naar bed gaan.

Concrete afspraken

Als orthopedagoog kunt u zelf natuurlijk heel goed bepalen (in overleg met het team) welke regels er moeten gelden en welke afspraken er gemaakt moeten worden. Maar om problemen met de ouders te voorkomen zou ik in ieder geval denken aan:

  • een verbod om dingen te kopen via internet;
  • een verbod om porno te kijken.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer