Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geld , Juridisch

Hoe kan ik mijn dochter van 12 uitleggen dat wanneer ze op internet haar leeftijd verandert, om zo toegelaten te worden tot een site, ze eigenlijk een strafbaar feit pleegt? Voor bepaalde sites geldt een leeftijdsgrens (momenteel is Facebook een hype), maar kinderen hebben al snel door dat ze door simpelweg hun geboortejaar aan te passen, wel worden toegelaten. Voorwaarden worden al helemaal niet gelezen, en gewoon aangevinkt voor "gelezen". Ik krijg de indruk dat door de eenvoud van de handelingen, mijn dochter ook denkt dat het niet zo ernstig kan zijn. Hebben jullie tips, hoe ik haar kan uitleggen dat er wél consequenties aan verbonden zijn?

Het antwoord van de deskundige

U vertelde dat uw dochter van 12 bij het registreren voor sites als Facebook een andere leeftijd opgeeft. Het is inderdaad heel eenvoudig om deze vorm van leeftijdcontrole te omzeilen, door gewoon een andere leeftijd in te vullen. U denkt dat ze dit doet omdat het zo gemakkelijk is en dat daardoor de indruk ontstaat dat het dan ook wel geen probleem zou zijn. Maar zoals u terecht zegt, is het wel een probleem, en u wilt haar uitleggen waarom.

Op zich is het opgeven van een andere leeftijd niet strafbaar. (Alleen in zeer extreme gevallen, zoals ten onrechte zeggen dat je 18 of ouder bent, om jezelf op een escort-site te presenteren. Maar dat is hier natuurlijk niet aan de orde.) Het is echter wel een 'onrechtmatige daad'. Dat kan ertoe leiden dat uw dochter haar rechten verliest, omdat de makers van de site er geen rekening meer mee kunnen houden dat ze pas 12 is. Stel bijvoorbeeld dat ze geld uitgeeft via een site waar ze zich geregistreerd heeft als 16, en dan iets koopt, wat u zou willen terugdraaien. Dan bestaat de kans dat dat niet meer kan, omdat zij gelogen heeft over haar leeftijd.

Voor haar eigen veiligheid is het dus belangrijk dat ze eerlijk is over haar leeftijd. Dat kunt u haar uitleggen. U kunt dus eigenlijk niet veel meer doen dan wat u al gedaan heeft, namelijk zeggen dat het niet mag, punt. Als ze vraagt waarom, kunt u uitleggen dat ze haar wettelijke bescherming kan verliezen, als ze liegt over haar leeftijd. Daarnaast kunt u erbij vertellen dat als u toevallig merkt dat ze het toch doet, u haar vrijheid zult inperken. Bijvoorbeeld dat u dan software gaat installeren waarmee u kunt controleren wat ze overal invult. Als ze haar vrijheid wil houden, moet ze zich verantwoordelijk gedragen. Het een kan niet zonder het ander...

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer