Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gezondheid , Privacy , Seks

Mijn geadopteerde dochter gaat met haar mobieltje op een chatbox en verzint de meest vreselijke dingen. Bijvoorbeeld dat ze misbruikt wordt door haar vader, mijn man. Dat ze zelfmoord wil plegen. Dat ze zichzelf te dik vindt. Dat ze steeds buikpijn en hoofdpijn heeft. En ze heeft foto's gemaakt, naakt voor de spiegel, omdat jongens daar om vragen. Eerst zegt zij nee, maar later las ik dat ze het toch deed omdat de bewuste jongen anders naar de politie zou gaan om aangifte te doen van misbruik. Ze heeft cup F en staat daarmee bloot op de foto. Natuurlijk neem ik haar de telefoon af. En ik ga met haar praten over waarom zij dit doet, maar ik verwacht eigenlijk een antwoord als : “geen idee”. Al eerder heb ik haar gevraagd om van de chatbox af te gaan. Vanavond ontdekte ik dat zij dat niet gedaan heeft en ik heb haar app's gelezen. Vreselijk. Wat kan ik het beste doen om haar hiermee op te laten houden zonder onze relatie te schaden?

Het antwoord van de deskundige

Zo te zien gaat het niet goed met uw dochter. De dingen die ze doet en zegt (of verzint) zijn symptomen, niet het probleem zelf. We raden u sterk aan om professionele hulp te zoeken. Ook raden we u aan om dat snel te doen, aangezien veel van de dingen die u noemde, bekende risico-factoren zijn voor toekomstige loverboy-problematiek. Bijvoorbeeld:

  • ze zit niet goed in haar vel (vindt zichzelf te dik en zegt dingen over zelfmoord);
  • ze vraagt om aandacht (door middel van verzinsels over misbruik);
  • en ze is nogal beïnvloedbaar (verzendt naaktfoto's van zichzelf zonder dat zelf te willen).

Om ongelukken te voorkomen, moet er dus snel iets gedaan worden. De nadruk die we leggen op de achterliggende problematiek betekent overigens niet dat 'de media' (mobiele telefoon, internet, chatboxen) onbelangrijk zouden zijn in dit geval. Die vergroten de risico's alleen nog maar. Denk bijvoorbeeld aan de foto's die ze verzonden heeft, waardoor ze chantabel is geworden. En door het anonieme karakter van haar contacten, weet ze nooit of ze te maken heeft met iemand die belangeloos aardig voor haar is, of iemand die misbruik van haar wil maken.

Adoptie en hechtingsproblematiek

Waar kunt het beste terecht? In uw geval zouden we adviseren om naar een psycholoog te gaan die ervaring heeft met hechtingsproblematiek. U vertelde immers dat uw dochter geadopteerd is, en in de laatste zin van uw vraag suggereerde u dat de relatie met uw dochter nogal wankel is. (Normale ouder-kind relaties kunnen wel een stootje hebben, maar u twijfelt daar kennelijk aan.) Stichting Adoptievoorzieningen kan u verder helpen.

Tip

Tot slot nog een tip voor de dagelijkse omgang met uw dochter. Boos worden heeft geen zin, en verergert het probleem alleen maar. Haar uithoren waarom ze dit allemaal doet, heeft ook geen zin (zoals u zelf al voorspelde). Beter is het om náást uw dochter te gaan staan, in plaats van tegenover haar. Zeg eerlijk dat u zich zorgen maakt, en dat jullie samen naar een oplossing gaan zoeken, zodat zij zich weer beter kan gaan voelen.

Succes en sterkte gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer