Mijn dochter van 12 heeft naaktfoto's gestuurd via Facebook Messenger naar een vriendje. Mijn vraag: hoe pak ik dit nu aan? Mijn dochter heeft ADHD en is impulsief. Doet eerst en denkt dan pas.

Het antwoord van de deskundige

Ik kan me voorstellen dat u geschrokken bent. Uw dochter is nog jong, en heeft iets gedaan dat vol risico's is. Probeer echter wel te voorkomen dat ze zich schuldig gaat voelen, want zij en haar vriendje hebben gewoon geëxperimenteerd. En als er geen sprake was van dwang, is daar op zich niets mis mee. Reageer dus niet boos of paniekerig. Als de beelden alleen naar het vriendje zijn gegaan, is er niets aan de hand. Laten we hopen dat het daartoe beperkt is gebleven.

ADHD

U vertelde dat uw dochter ADHD heeft, waardoor ze extra impulsief is. We vinden het altijd prettig als er speciale omstandigheden bij een vraag vermeld worden, maar in dit geval doet die ADHD er eigenlijk niet zo veel toe. Voor bijna álle tieners geldt namelijk dat ze vaak eerst doen en dan pas denken (vooropgesteld dát ze überhaupt denken. Meestal doen ze dat pas als daar noodzaak toe is).

Wat kun je doen?

Het sturen van seksueel getinte beelden noemen we sexting. Hieronder zal ik vertellen hoe u daar in de praktijk het beste mee kunt omgaan.

1. Praat met uw dochter en haar vriendje samen, en leg ze uit wat de gevaren van sexting zijn. Lees daartoe eerst de volgende artikelen, en leg de kinderen uit wat erin staat:

Kort samengevat: het is strafbaar, al zal de soep niet zo heet gegeten worden. Maar als de beelden verspreid worden, is het andere koek.

2. Vraag het vriendje of hij de beelden wil verwijderen.

3. Praat met uw dochter over haar (seksuele) gevoelens. Misschien kan haar moeder dat (ook) doen:

  • vertel haar dat ze "nee" kan zeggen als ze iets niet wil;
  • praat met haar over verleiding en dwang (voor meer informatie, zie: Over je grens op Sense.info);
  • help haar alles onder woorden te brengen;
  • veroordeel haar gedrag niet, maar raad het af (omdat ze niet weet wat er met die beelden gebeurt);
  • ze kunnen beter elkaar gewoon zien, leren kennen, en samen leuke dingen doen. Stimuleer dat en help haar daarbij. Eigenlijk moet ze nu een stapje terugzetten in haar seksuele ontwikkeling.

4. U vertelde niet hoe oud het vriendje is. Kent u hem? Is hij veel ouder? In het laatste geval is er mogelijk een ongelijke machtssituatie, en is het nóg belangrijker om uw dochter duidelijk te maken dat ze altijd "nee" kan zeggen als ze iets niet wil.

5. Zoek een goed boek voor uw dochter, over seks en gevoelens. Laat u eventueel adviseren door de bibliotheek.

6. Installeer eventueel - zeker als blijkt dat u de jongen niet kende, en zij eigenlijk ook niet - een controleprogramma als Filternet en Kaspersky Safe Kids.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer