Mijn dochter van 13 heeft zich uitgekleed voor de webcam. Het is al de tweede keer. Ik heb gezegd dat dit heel gevaarlijk kan zijn, maar ze bleef het doen. Ze heeft nu geen webcam meer en voorlopig geen internet. Dat laatste kan echter niet lang meer duren omdat ze internet nodig heeft voor school. Wat kan ik nog doen?

Het antwoord van de deskundige

Dat de webcam de laatste tijd steeds meer gebruikt wordt door jongeren om elkaar seksueel te ontdekken, is iets wat bij veel ouders nog onbekend is. Bovendien kan het voor ouders van pubers sowieso moeilijk zijn om zich te realiseren dat hun kinderen seksueel actief worden. Maar wat moet je nou met dat naakt-cammen? Ook in dit geval blijft mijn motto (dat gesteund wordt door het bevolkingsonderzoek 'Seks onder je 25e') dat betrokkenheid, begrip en veel erover praten het belangrijkst is.

Gegeven van deze tijd

De huidige techniek staat jongeren veel meer toe dan vroeger het geval was. Vroeger gingen ze op ontdekkingsreis naar het lichaam van de andere sekse als ze elkaar eenmaal hadden ontmoet, en uitgekleed naast elkaar lagen, maar tegenwoordig hoeven ze daar niet meer op te wachten. Je zet de webcam aan terwijl je met elkaar aan het Skypen bent, zodat je elkaar kunt zien, of je stuurt een foto of een filmpje van jezelf via WhatsApp. Deze mogelijkheden horen bij deze tijd. Al doen natuurlijk niet álle jongeren het op deze manier. Het merendeel ziet elkaar nog steeds pas voor het eerst naakt als ze voor het eerst seks met elkaar hebben. Daarná kan het uitwisselen van prikkelende beelden (ook wel sexting genoemd) overigens alsnog een rol gaan spelen in hun relatie.

Niet slecht, wel risico's

We kunnen niet zeggen dat 'seks via internet' slecht is voor de seksuele ontwikkeling van jongeren, maar er zijn wel nieuwe risico's ontstaan. Want tieners beseffen vaak niet dat die beelden ook buiten de relatie terecht kunnen komen. Met alle gevolgen van dien. Even voor de duidelijkheid: Skypen etc. doe je alleen met mensen die je zelf hebt uitgekozen, maar wat zij met het materiaal doen dat ze binnenkrijgen, daar heb je natuurlijk geen enkele vat op. Ze kunnen het weer doormailen of op een website zetten. Daarnaast is uw dochter nog behoorlijk jong. Als zij nu al bezig is hiermee, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, loopt ze wel degelijk het risico dat anderen misbruik van haar maken. Ik kan mij daarom voorstellen dat u er niet blij mee bent.

Maatregelen

U heeft al een paar maatregelen genomen: geen webcam meer, en tijdelijk geen internet. Op zich zijn dat geen verkeerde maatregelen (hoewel het voor school wel lastig is natuurlijk. Daarover straks meer). Maar als u uw dochter niet uitlegt waaróm u die maatregelen genomen heeft, dan werken ze niet. U zult echt met haar moeten praten over het gevaar dat ze loopt als ze op haar jonge leeftijd zich al – letterlijk – zo bloot geeft. Praat dus met haar over de vraag waarom ze iets dergelijks wilde doen. Wat wilde ze ermee bereiken? Mist ze aandacht van anderen, in het bijzonder misschien de aandacht van haar moeder? Misschien vindt ze het leuk om samen met u moeder/dochter-dingen te doen. Kortom: ga eens na waar uw dochter zoal mee bezig is, en geef haar wat extra aandacht.

Aanvullende adviezen

Daarnaast zou u gebruik kunnen maken van een programma als Filternet of Kaspersky Safe Kids om haar internet-gedrag te reguleren en te beveiligen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer