Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Juridisch , Pesten , Privacy

Mijn dochter (15) staat op een bangalijst. Ik wil aangifte doen, omdat ik gelezen heb dat het strafbaar is. Eigenlijk wil ik gewoon dat die lijst van het internet gaat. Stel je voor dat ze daar later last van krijgt. Mijn dochter vindt het overdreven. Zij wil niet dat ik aangifte doe. Wat nu?

Het antwoord van de deskundige

Afgelopen week werden we ineens geconfronteerd met het verschijnsel van de bangalijsten (openbare lijstjes van meiden die makkelijk zu haben zouden zijn). De media sprongen er bovenop, omdat de combinatie van seks en internet en jongeren natuurlijk 'altijd prijs' is. In werkelijkheid komt het weinig voor. De relatie die werd gelegd met een zelfmoord, was ook veel te voorbarig, en waarschijnlijk onjuist. Maar áls je kind op zo'n lijst staat, wat dan? Het is natuurlijk niet prettig als uw dochter op zo'n lijst staat, maar het zegt wel iets, dat ze zelf geen aangifte wil doen. Bijvoorbeeld: dat jongeren het soms beter kunnen relativeren dan volwassenen. Of dat aangifte doen het alleen maar erger maakt. We geven u graag drie dingen ter overweging.

1. Lijst laten verwijderen

Met een aangifte doet u een verzoek tot strafvervolging. De politie kan echter niet in alle gevallen de dader achterhalen. Bovendien is daarmee de onderliggende oorzaak van het bestaan van de lijst niet verdwenen. In veel gevallen is het effectiever om contact op te nemen met de schoolleiding, zodat men er op school aandacht aan kan besteden. Eigenlijk wilt u dat die lijst verdwijnt. De politie zou u daarbij kunnen helpen. Als u weet waar de lijst staat, bestaat er een kans dat het lukt. Maar bedenk wel dat het verwijderen van een lijst van één locatie, niet betekent dat je er dan ook helemaal vanaf bent. Hij kan ook ergens anders weer opduiken. Dat de politie iedereen die op zo’n lijst staat zou oproepen om aangifte te doen, is overigens veel te kort door de bocht. Dat advies had uitsluitend betrekking op een specifieke situatie in Flevoland en is in de verdere berichtgeving helaas uit de context gehaald. De werkelijke boodschap is een stuk genuanceerder. Zie: Meldknop.nl.

2. Praten met je kind

Zelf vinden we dat de politie vooral zijn tijd moet besteden aan echt seksueel misbruik. Bangalijstjes zijn een vorm van pubergedrag, dat wij zelf niet als 'seksueel misbruik' zouden willen betitelen, hoe vervelend het ook is. Uw eigen verontwaardiging over wat haar overkomen is, speelt natuurlijk een grote rol, en dat is begrijpelijk. Het is niet fijn als je dochter voor hoer wordt uitgemaakt. Je wilt je kind beschermen tegen zulke dingen. Aan de andere kant: ze is al 15, en het is wel belangrijk om rekening te houden met haar wensen en gevoelens. Ik denk dan ook dat daar de oplossing zou kunnen liggen: praat met haar. Hoe is dit gebeurd? Hoe heeft ze het ontdekt? Welke meiden staan er nog meer op? Staat ze er met haar volle echte naam op? Kent ze de maker? Hoe is de lijst verspreid? Praat ook met uw dochter om te achterhalen waaróm zij niet wil dat er aangifte wordt gedaan.

3. Experimenteergedrag

U zei dat uw dochter het allemaal overdreven vindt, en misschien heeft ze daarin wel gelijk. Het kan zijn dat zij er niet zo zwaar aan tilt omdat het niet zwaar is, en dat moet u serieus nemen. Het maken van zulke lijsten is een vorm van experimenteergedrag (waar liggen de grenzen?), of gedrag uit verveling, dat niet meteen bij de politie en het strafrecht thuishoort. Het kan zijn dat uw dochter niet wil dat er extra aandacht aan besteed wordt omdat ze aanvoelt dat ze daardoor meer schade oploopt dan nu het geval is. In dat geval maakt ze een nuchtere afweging, en ook daarin zou u haar kunnen steunen, omdat de schade nu relatief gering is. Zeker als ze er niet met haar volledige naam op staat, en als er verder geen seksueel getinte beelden van haar rondgaan. Als dat laatste wel het geval is, is het een ander verhaal. Lees dan meer over sexting op Ouders.nl. Vertel haar in ieder geval hoe dat zit, zodat ze goede beslissingen kan blijven nemen.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer