Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Pesten

De sterfdatum van onze dochter van 14 jaar is berekend! Naar aanleiding van de gegevens die van haar bekend zijn, kan dat gedaan worden door iemand die dat een grapje vindt. Ik vind dit heel erg, als moeder. Wat kun je hiertegen doen?

Het antwoord van de deskundige

Het is inderdaad vervelend als een kind met dit soort dingen geconfronteerd wordt. Maar je moet het niet groter maken dan het is. Het is - zoals u zelf al zei - bedoeld als grapje. Weliswaar geen grappig grapje, maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die dit soort dingen doen als ze zich vervelen. In principe is het volkomen onschuldig, maar een kind kan er wel van overstuur raken. Net zoals bij heel hard "Boe!" roepen. (Wás uw dochter overigens wel onder de indruk van dat bericht? Of vond u het alleen maar zélf ongepast? Pas er in ieder geval voor op dat u uw eigen zorgen niet al te veel projecteert op uw dochter. Als zij er geen last van had, hoeft u zich ook geen zorgen te maken.)

Leren relativeren

Het beste kunt u uw dochter leren relativeren. Laat haar zien om welke dingen je je wel druk moet maken en om welke niet. Leg haar ook uit hoe ze kan omgaan met dit soort dingen. Door het intensieve online leven zal ze nog wel meer dingen meemaken die ze niet prettig vindt. Globaal zijn er twee strategieën om daarop te reageren:

  • je kunt de boosdoener aanspreken op zijn of haar gedrag;
  • of je kunt het gewoon negeren;

In theorie is er nog een derde optie, namelijk iemand met gelijke munt terugbetalen ("Hey sukkel, nog steeds geen chicky gevonden om je op uit te leven?") maar dat raden we af. Je kind leren om terug te meppen is niet zo pedagogisch verantwoord, en het is ook niet handig. Juist op internet kunnen ruzies immers snel uit de hand lopen. Maar hoe dan ook: uw dochter zal moeten leren hoe ze in dit soort situaties de beste keuzes kan maken. Vanuit haar eigen kracht, en niet gebaseerd op angst. Als ze zich gekwetst voelt, mag ze dat gerust laten weten. Dat kan echter niet altijd, omdat online acties niet altijd een duidelijke dader hebben. Maar nogmaals: begin met relativeren.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer