Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Seks

Mijn dochter van bijna 14 jaar laat haar geslachtsdelen zien aan vreemden via de webcam. Deze 'mensen' volgen haar op IP-adres en zeuren net zolang tot het gebeurt en gaan vervolgens steeds een stap verder. Een ander e-mail adres helpt dus niet. Mijn dochter is vrij onzeker van zichzelf, en maakt dus steeds dezelfde fout door dit toe te laten. Nu had ik de PC voor een maand afgenomen, maar de eerste de beste dag dat zij er weer achter mag, doet ze het weer. Wat kan ik hieraan doen? Ik word zo langzamerhand stapelgek van dit gedrag, therapie heeft niet geholpen. Niemand kan haar tot inkeer brengen, omdat ze gewoon andere dingen gaat doen als men hier met haar over wil praten. Bovendien rijgt ze de ene leugen aan de andere, waardoor ik helemaal flip. Nu heb ik de PC gesloopt waardoor hij niet meer bruikbaar is. Maar houdt het gedrag hier ook mee op, of kan ze dit ook doen bij vreemde mensen op straat? Nu probeer ik het IP-adres van deze groep mensen (5 stuks) te krijgen, om zodoende aangifte te kunnen doen, of hun PC te hacken. Maar dit lost het probleem niet op van de vieze mannen. Kunt u mij helpen?

Het antwoord van de deskundige

Antwoord (1)

We raden u aan om deze kwestie te bespreken met de vertrouwenspersoon van de school van uw dochter. Deze kan u het beste verder helpen. Justine Pardoen

Reactie van de vraagsteller

Ik denk niet dat iemand van school voldoende kennis heeft in dit soort zaken. Daarmee doe ik hun niet te kort, maar dit is dermate vreemd gedrag dat een deskundige inschakelen volgens mij beter is. Het vreemde is dat veel meer kinderen dergelijk gedrag vertonen in Nederland en zichzelf daarmee een prooi maken voor lieden als 'loverboys'. Wat mij echter bevreemdt is het feit dat ik niet kan begrijpen dat meisjes dit doen. Mijn dochter vertelt desgevraagd dat ze wel zelfrespect heeft. Maar waarom doet ze het dan toch? Nu heb ik van haar begrepen dat ze wel ergere dingen heeft gedaan voor deze en andere personen, alleen wil ze er niets over zeggen. Inmiddels heb ik de IP-adressen achterhaald van een aantal mannen en een abuse gemeld bij hun provider. Maar of deze er ook iets mee doet is maar de vraag. Ook heb ik een aantal gegevens op een externe harddisk gezet om aangifte te kunnen doen tegen deze mannen. Maar toch blijf je dan met vragen zitten zoals het waarom. De provider van deze personen heb ik reeds gewaarschuwd dat indien zij geen stappen ondernemen, ik hun zal hacken. De provider vroeg toen foto's als bewijs. [...] Ik heb hun daarop gemeld dat ik hieraan niet meewerk, en dat de aangifte ook hun zal betreffen, daar zij de doorgifte verzorgen van dit soort perverse rommel. [naam en adres bekend bij de redactie]

Antwoord (2)

U heeft eigenlijk twee kwesties: ten eerste het excessieve gedrag van uw dochter, dat in uw ogen getuigt van een niet-normale seksuele ontwikkeling. U vraagt zich af wat daarachter zit. Ten tweede is er de internet-problematiek. U denkt erover om zélf iets strafbaars te gaan doen (hacken). Dit zijn twee verschillende dingen, die ik apart zal bespreken. Daarnaast speelt er eigenlijk nog een derde vraag, namelijk die van de loverboys. Ook daar zal ik nog even op ingaan. Experimenteer-gedrag Op zich zou je het gedrag van uw dochter nog wel kunnen zien als normaal experimenteer-gedrag. Uw dochter heeft ontdekt dat ze een bepaalde macht kan uitoefenen met haar lichaam, en dat het spannend is om haar grenzen te verkennen. Inderdaad zijn er meer kinderen die dit gedrag vertonen, zoals u zelf al zegt. Dat uw eigen dochter daarbij over grenzen heengaat die op den duur niet gezond voor haar zijn, zou ze zelf moeten kunnen ontdekken, als het goed is. In de meeste gevallen gaat het ook zo: binnen nu en twee jaar, zou ze 'wijs' moeten worden. Maar omdat u zegt dat er al eerder sprake is geweest van therapie, en omdat ze geen enkel besef lijkt te hebben van de risico's, denk ik toch dat het goed is als u voor haar een kinderpsychiater zoekt (waar ze waarschijnlijk nog niet bij onder behandeling is geweest). Ga daarvoor eerst naar uw huisarts, hij of zij kan u verder helpen.

Politie

Wat de internet-problematiek betreft, denk ik dat u zo snel mogelijk de politie moet inschakelen. Ga geen gevecht aan met uw provider of de jongens of mannen die uw dochter belagen, maar meld uw probleem bij de politie. U kunt dat doen via de wijkagent (zie: www.politie.nl), maar u kunt ook meteen naar de zedenrecherche in uw regio. Het gedrag van de mannen/jongens is namelijk zonder enige twijfel strafbaar (onder de nieuwe wet op grooming).

Loverboy-problematiek

Dan de loverboy-problematiek. Een loverboy heeft inderdaad het vermogen een meisje in zijn greep te krijgen. Meestal gaat het om meisjes die onzeker zijn over zichzelf, en sociaal niet zo goed functioneren. Ze worden dan verliefd op zo'n jongen omdat die veel aandacht aan haar besteedt en haar overlaadt met cadeautjes, etc. Vervolgens maakt hij misbruik van de ontstane relatie door het meisje seksueel uit te buiten. Deze problematiek speelt al ruim 10 jaar en er is inmiddels al veel deskundigheid over opgebouwd. Ook is het duidelijk dat dit soort mannen steeds hun slachtoffers steeds vaker via internet zoeken. Mocht u vermoeden dat er zoiets speelt bij uw dochter, dan is dat ook een onderwerp dat zich leent om voor te leggen aan de politie (of de wijkagent). Eventueel kunt u zich vantevoren al wat inlezen via www.stoploverboys.nu.

Houd het hoofd koel

Ik begrijp dat u zich sterk maakt voor uw dochter, maar probeer wel het hoofd koel te houden. Doe dus geen strafbare dingen. Dat is vooral ook in het belang van uw dochter. Ik wens u veel succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer