Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Tijdsbesteding , Overig

Trefwoorden:

televisie

Mijn dochter van 12 gaat rond een uur of 9, kwart over 9, naar bed. In de vakantie wat later. Nu wil zij graag tv-kijken ’s avonds, maar wij willen niet de programma's zien die zij wil zien. Ik wil ook niet dat zij altijd alleen in de achterkamer zit (waar nog een tv staat), terwijl wij in de voorkamer zitten. Ik vind eigenlijk dat ik samen met haar tv moet kijken (om de Een van de acht-familiesfeer van vroeger op te roepen) maar ik wil helemaal niet naar So You Can dance of iets dergelijks kijken. En zij wil weer niet naar Nieuwsuur kijken... Overigens kijken we wel samen naar The Voice, maar er zijn weinig andere programma's die we samen leuk vinden. Vooral mijn man wil op een gegeven moment zelf de afstandsbediening vasthouden en als ontspanning een potje zappen, en dat levert vaak ruzies op. (Man moe, dus geprikkeld, stuurt kind weg). Hoe lossen we dit op?

Het antwoord van de deskundige

Ik zal uw vraag splitsen in twee delen: eerst iets over uzelf (en uw dochter) en daarna over uw man. Om te beginnen uw relatie met uw dochter. Zo te zien hanteert u duidelijke regels over haar bedtijd (tot wanneer er tv-gekeken mag worden), en wilt u ook graag met haar afspreken wát er gekeken wordt. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Bedtijd

Kennelijk accepteert uw dochter de eerste afspraak (over de bedtijd) nog. Waarschijnlijk omdat u daar liberaal mee omgaat. U vindt het bijvoorbeeld goed dat ze in de vakantie wat later mag opblijven. Dit is een goede basis om aan uw kind de boodschap mee te geven dat het belangrijk is dat kinderen op tijd naar bed gaan voor school of andere belangrijke zaken. Op 'vrije momenten' krijgt uw dochter meer vrijheid. Ze begrijpt dit, en accepteert het dus ook.

Programmakeuze

Dat ze liever naar andere programma's kijkt dan u (of uw man) zult u moeten accepteren. Het hoort bij de normale ontwikkeling van kinderen dat ze meer en meer hun eigen smaak gaan ontwikkelen, die niet per se overeen hoeft te stemmen met die van de ouders. Ook de invloed van vriendjes en vriendinnetjes speelt hierbij een rol. In deze levensfase vinden kinderen het belangrijk om programma's, websites en videospelletjes op te zoeken die voldoen aan hun behoeftes aan vermaak en informatie, en die ze met hun leeftijdgenootjes kunnen delen. Een programma als Nieuwsuur, dat 's avonds vanaf 10 uur wordt uitgezonden, past niet bij de behoeftes en verlangens van een kind van 12 jaar. De inhoud daarvan is te abstract voor de gemiddelde 12-jarige. Bovendien is de kans groot dat uw dochter op dat tijdstip van de dag aardig uitgeput is, en dat ze dan ook helemaal geen moeite wil doen om zulke abstracte zaken te volgen. U zult dus een gulden middenweg moeten vinden tussen programma's waarbij uw dochter zich gelukkig voelt, en programma's die jullie samen kunnen bekijken.

The Voice

The Voice vinden jullie allebei leuk. Dat is een mooi uitgangspunt. U kunt proberen na te gaan wat jullie daar zo leuk aan vinden, door dit met uw dochter te bespreken:

  • laat háár zeggen wat ze er zo leuk aan vindt, en wat het zo leuk maakt om er samen naar te kijken;
  • en vertel waarom u het zélf zo fijn vindt om het samen te beleven.

Op basis hiervan kunnen jullie samen bedenken of er nog andere programma's zijn die eenzelfde sfeer in huis geven en die jullie samen kunnen bekijken.

Oninteressante programma's

Bij de programma's die uw dochter graag bekijkt maar die u zelf minder interessant vindt, heeft het weinig zin om alleen uw negatieve, kritische opmerkingen daarover aan uw kind mee te geven. De kans is groot dat ze zich dan van u afweert, en niet meer wil luisteren. Een negatieve insteek leidt alleen maar tot meer ruzie. Beter is het om uw kind ook op dit punt, net als met de bedtijd-regel, enige vrijheid te geven die past bij haar ontwikkelingsfase. Probeer ook hier in een open en ongedwongen gesprek na te gaan waarom ze die programma's die u zelf zo vervelend vindt, zo leuk vindt, en wat ze voor haar betekenen. Een positieve (luisterende) houding zal ervoor zorgen dat uw dochter haar verhaal wil doen. Dat hoeft niet te betekenen dat u uw eigen smaak zou moeten aanpassen, en haar programma's ook leuk zou moeten vinden, maar u kunt wel proberen om er respect voor te krijgen en te accepteren dat uw dochter ze leuk vindt. Op die manier kunt u ook aan uw dochter uitleggen wat Nieuwsuur voor u betekent, zonder dat zij dát programma leuk moet gaan vinden. Ze kan echter wel respect krijgen voor uw keuze. Hierbij is het toch wel handig om het tweede tv-toestel in te zetten, op de momenten dat er verschillende programma's zijn voor u en uw dochter.

De rol van de vader

Dan het tweede punt: de houding van uw man. Ook hij zal betrokken moeten worden bij de gesprekken en afspraken met jullie dochter. Voor uw man geldt hetzelfde als voor u, namelijk dat een negatieve insteek de kans op ruzies alleen maar groter maakt. Ook hij moet dus begrijpen en accepteren dat een begripvolle houding ten opzichte van zijn dochter het meest effectief is. Dat is natuurlijk niet makkelijk, vooral niet als je moe bent. U zult dus een moment moeten vinden - bijvoorbeeld in een weekeinde - als uw man en jullie dochter uitgerust zijn, om dit aan te kaarten. Probeer zoveel mogelijk de momenten te benutten dat uw man en jullie dochter in een goede stemming zijn, en 'beloon' hen beide ook op die momenten voor hun positieve houding en gedrag. Als u dit doet, zal het aantal positieve familiemomenten langzaamaan vanzelf toenemen. Ik wens u veel succes bij de mediaopvoeding van uw dochter!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer