Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geld , Gokken

Trefwoorden:

Moviestarplanet

Onze dochter van 11 zit veel op Moviestar Planet. Dat is een site die geld vraagt om verder te komen in het spel. Omdat ze het echt heel leuk vindt, en er ook klasgenoten op zitten, hebben we haar voor 54 euro van haar zak- en verjaardagsgeld een vip-abonnement voor een jaar laten kopen. We hebben samen met haar uitgerekend hoelang ze daarvoor moet sparen en hoeveel Playmobil ze daarvoor kan kopen. Ze kreeg iets van 50000 "coins" (speelgeld). Nu, drie weken later, wil ze een "diamond" abonnement erbij kopen voor 34 euro (dat heeft ze zelf). Haar coins zijn al op en ze wil meer kopen. We hebben het verboden en we willen het ook echt niet hebben, maar we weten eigenlijk niet goed hoe we dat moeten uitleggen.

Het antwoord van de deskundige

We begrijpen het probleem. In eerste instantie heeft u tekst en uitleg gegeven, dus nu zit u er min of meer aan vast om dat opnieuw te doen. Maar u vindt het moeilijk om daar argumenten voor te bedenken. Bovendien is het haar eigen geld, wat het extra moeilijk maakt om domweg "nee" te zeggen. Toch valt het wel degelijk uit te leggen. Vertel haar wat er eigenlijk aan de hand is. Namelijk dat er bedrijven zijn die zó slim zijn dat ze mensen kunnen verleiden om meer geld uit te geven dan ze eigenlijk van plan waren. Daar zijn psychologische trucjes voor, net als bij gokkasten, die zodanig geprogrammeerd zijn dat ze de speler af en toe een beetje belonen, zodat die denkt dat het zinvol (want lonend) is om door te gaan. Moviestar Planet doet kennelijk hetzelfde. Leg haar dus uit dat ze sterk moet zijn, en zich niet moet laten manipuleren. Mocht ze met het argument komen dat het haar eigen geld is, vertel haar dan dat u haar beschermt, en dat dat uw taak als ouders is. De overheid doet precies hetzelfde. Die beschermt mensen ook, door gokkasten die geld uitbetalen, min of meer te verbieden. (Alleen in zeer gereguleerde omgevingen, zoals Holland Casino, zijn uitbetalende gokkasten toegestaan.) Ook de overheid treedt dus verbiedend (lees: beschermend) op, ook al zijn mensen in principe vrij om hun geld uit te geven zoals ze dat zelf willen.

Tot slot: Moviestar Planet is op zich een leuke omgeving, waar uw dochter veel plezier aan kan beleven. Maar een beetje regulering kan geen kwaad. We raden u dus aan om met uw dochter een vast bedrag per maand af te spreken om er maximaal aan te spenderen. Voor meer informatie over geld uitgeven in virtuele kinderwerelden, zie het rapport Pas op je portemonnee! van de Stichting Mijn Kind Online.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer