Leeftijd:

10-12 jaar

Trefwoorden:

geschiktheid, YouTube, Vlog

Onze zoon (van bijna 11) heeft samen met een vriendinnetje een YouTube-kanaal aangemaakt. Ze maken filmpjes waarin ze handige oplossingen bedenken voor problemen. De filmpjes zijn onschuldig en leuk, en de kinderen zijn zich bewust van de 'gevaren' van internet.

Nu vraagt hij ons om advies, over wat wel of niet okee is, maar dat weten we eigenlijk niet goed. Er zijn mensen die zeggen dat kinderen niet herkenbaar in beeld moeten, of dat de omgeving onherkenbaar moet zijn. Wat moeten we nog meer hierover zeggen?

Het antwoord van de deskundige

Het verbaasde ons dat uw zoon al een eigen YouTube-kanaal heeft aangemaakt. Hij is immers pas 11, en de minimumleeftijd voor een Google-account is 16 jaar. Tot voor kort kon je nog ‘met toestemming van de ouders’ een Google-account aanmaken als je jonger was dan 16, maar tegenwoordig niet meer. Waarschijnlijk omdat die toestemming toch niet of nauwelijks gecontroleerd kan worden.

Had hij misschien gejokt over zijn leeftijd? Het is – opvoedkundig gezien – niet zo verstandig om dat toe te staan. Maar het kan ook praktische problemen geven, als hij straks op de middelbare school zit, en hij zijn Gmail-account gebruikt om te mailen met school. Want als Google erachter komt dat hij gejokt had over zijn leeftijd, wat sneller gebeurt dan je zou denken, zal Google zijn Gmail afsluiten en kan hij zijn instructies voor huiswerkopdrachten etc. niet meer lezen. (We krijgen regelmatig wanhopige vragen daarover, die we helaas niet kunnen oplossen.)

Of hadden jullie dat account geregeld via Google Family Link? In dat geval kunnen jonge kinderen wel een YouTube-kanaal aanmaken, maar dan nóg is het belangrijk om te weten dat YouTube gewoon niet bedoeld is voor jonge kinderen.

Goed monitoren

Mochten jullie toch door willen gaan op de ingeslagen weg, dan is het zaak om als ouders heel goed te blijven monitoren wat er gebeurt op dat kanaal. Niet alleen welke filmpjes uw zoon en zijn vriendinnetje plaatsen, maar vooral ook wat voor commentaren er onder die filmpjes verschijnen.

Het is inderdaad een goed advies om ervoor te zorgen dat zowel de kinderen als de (thuis-)omgeving niet herkenbaar in beeld komen. Maar er zijn meer dingen om aan te denken. Bijvoorbeeld dat je erg moet oppassen dat het niet te veel tijd gaat kosten. Meer daarover leest u in de artikelen-serie over Youtuben en vloggen op de site van Bureau Jeugd & Media. (De link verwijst naar de eerste aflevering. De overige afleveringen zijn bereikbaar via de inhoudsopgave onderaan de pagina.)

Tot slot: vraag tips, adviezen en ervaringen aan andere ouders (met jonge kinderen die al een eigen kanaal hebben). Dat kan bijvoorbeeld via het forum van Ouders Online, in de rubriek 'Alles Digitaal'.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer