Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Geld , Verslaving

Trefwoorden:

Minecraft, server, gameserver

Het wereldwijde computerspel Minecraft is volgens mij verslavend. Onze zoon (15 jaar) wil nu voor dit spel een eigen server aankopen, en heeft een Paypal account aangemaakt om dit te kunnen betalen. Hoe verslavend is dit spel en wat kunnen de gevaren zijn? Wat zijn de tips voor ons als ouders ter bescherming van onze zoon?

Het antwoord van de deskundige

Zoals ik in een eerder antwoord al zei: goede games zijn altijd 'verslavend', in de positieve betekenis van het woord. Namelijk dat ze elementen bevatten die het spel zó aantrekkelijk maken dat je er steeds weer mee aan de gang wilt. Daar is op zich niets mis mee, zolang het maar geen verslaving wordt in de psychiatrische betekenis (waarover straks meer). Daarnaast is Minecraft een spel dat je met een grote groep gamers tegelijk speelt, wat óók enorm spannend is. Er gebeurt altijd iets nieuws, je kunt je meten met anderen, en de groep daagt je ook uit om steeds weer erbij te zijn. Soms worden ook afspraken gemaakt om op bepaalde tijdstippen aanwezig te zijn. Ook dat zou je kunnen zien als iets negatiefs, maar dat is het niet per se. Pas als het gamen een obsessie wordt, en er andere dingen in het leven onder gaan lijden, zoals andere sociale contacten, huiswerk, of het gezinsleven, dan is er mogelijk een probleem. In ieder geval moet u wel afspraken maken met uw zoon over de momenten waarop hij wel en niet mag gamen, zoals u dat ook doet met tv-kijken of andere dingen die enige beheersing vragen. Zelfbeheersing is niet iets wat pubers al volledig onder de knie hebben, dus dat is sowieso een probleem waar alle ouders van pubers mee worstelen...

Eigen server

Dan die server. Veel gamers besluiten om eigen serverruimte te huren (dus niet te kopen). Dat biedt de mogelijkheid om zelf een multiplayer-wereld te maken waar je zelf de baas bent. Je kunt dan zelf bepalen wie er toegelaten wordt en volgens welke regels het spel gespeeld wordt. Je koopt dus niets, maar je huurt serverruimte op een server die bij de game hoort. Dat is doorgaans niet echt duur; denk aan zo'n 6 à 10 euro per maand. Vraag het maar eens aan hem. Overigens is het ook mogelijk om een eigen - overtollige - PC in te richten als gameserver. Dat is nog goedkoper. Als uw zoon handig is met computers, zou u die optie eens met hem kunnen bespreken. Zie o.a.:

Besluit

Al met al zie ik er geen gevaar in om Minecraft te spelen, zolang uw zoon zijn sociale leven (buiten het spel) en zijn schoolwerk maar niet verwaarloost. Mocht dat wel gebeuren, dan moet u er met hem over praten. Zeg hem dan dat u zich zorgen maakt, en dat hij de enige is die die zorgen weg kan nemen. Maar als hij aan dat spel gewoon een leuke hobby heeft, zou ik me beperken tot positieve interesse en afspraken maken over 'gezonde tijdsbesteding'. Vraag hem bijvoorbeeld: wat is er zo aantrekkelijk aan dat spel? Hoe werkt dat als je samenwerkt op afstand? Wat is het voordeel van zo'n eigen server? etc. Laat hem maar gewoon eens vertellen!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer