Mijn dochter (12 jaar) publiceert haar nieuwe telefoonnummer op Facebook. Mijn intuïtie zegt: dit is niet goed. Maar kan het ook daadwerkelijk gevaarlijk zijn?

Het antwoord van de deskundige

Echt gevaarlijk hoeft het niet meteen te zijn, maar dat is ook niet het criterium. Het kan gewoon enorm lastig en vervelend worden, wat al reden genoeg is om het niet te doen. (Net zoals je kleren uittrekken in een drukke winkelstraat. Dat is ook niet meteen gevaarlijk, maar kan wel lastige en vervelende gevolgen hebben.)

U kunt uw dochter uitleggen dat het vermelden van persoonlijke gegevens - zoals haar telefoonnummer - op internet vergelijkbaar is met het plaatsen van die gegevens op de voorpagina van de Telegraaf. Dat zou ze toch ook niet doen? En als ze het wél doet, dan kan dat tot gevolg hebben dat ze voortdurend gebeld gaat worden door vervelende jongens en mannen met oneerbare voorstellen, of dat ze alsmaar sms'jes krijgt van vreemden (waarvan ze niet weet wat ze ermee moet), of dat ze gepest en gestalkt gaat worden. Dat kan op den duur zó vervelend worden dat ze het liefst een ander nummer zou willen hebben. Wat weer een hoop gedoe en onnodige kosten met zich meebrengt.

Kortom: inderdaad niet doen dus!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer