Leeftijd:

10-12 jaar

Trefwoorden:

filmpjes, youtube, vloggers

Mijn zoon van 11 wil zelf YouTube-filmpjes maken. Het is de bedoeling om te laten zien hoe hij games speelt, en daar wil hij mogelijk geld mee verdienen. Als voorbeeld heeft hij een paar gamers die hij op YouTube volgt en die heel succesvol zijn.

In hoeverre is het okee dat een jongen van 11 dit doet? En als hij het mag, waar moeten hij en wijzelf (als ouders) dan op letten, in verband met veiligheid en privacy?

Het antwoord van de deskundige

Heeft uw zoon al een YouTube-account? Dan heeft hij misschien gejokt over zijn leeftijd, want YouTube (lees: Google) houdt zich strikt aan de Nederlandse privacy-wetgeving (Wet bescherming persoonsgegevens, kortweg Wbp). Die zegt dat kinderen onder de 16 alleen hun persoonsgegevens mogen doorgeven – oftewel: accounts mogen aanmaken – met toestemming van hun ouders. Bij Google/YouTube zit die toestemming diep verborgen in het systeem, en het moet gerealiseerd worden door het overmaken van een symbolisch bedragje via een credit-card. Dat is een heel gedoe, en bijna niemand weet het, waardoor kinderen en jongeren vaak gewoon maar een oudere leeftijd invullen, om van het gedoe af te zijn.

Mocht uw zoon op dit moment nog géén YouTube-account hebben, dan zal hij bij het aanmaken daarvan waarschijnlijk alsnog gaan jokken over zijn leeftijd (tenzij jullie die ingewikkelde route per credit-card zouden volgen. Zie: Veelgestelde vragen over Google-accounts en leeftijdsvereisten).

Het gevolg van een onjuiste leeftijd opgeven is dat áls er dingen mis gaan, je Google/YouTube nooit meer aansprakelijk kunt stellen. Wees u daarvan bewust, en bespreek het met uw zoon.

Wat u verder met uw zoon moet bespreken is het volgende:

  • ten eerste: dat het grootste probleem waarmee hij te maken kan krijgen, zal bestaan uit akelige reacties onder zijn filmpjes. Daar moet je tegen kunnen. Of mee leren omgaan. Zeg hem dat u hem daarbij zult helpen, en dat hij meteen naar u toe moet komen als het te gortig wordt.
  • ten tweede: dat u ook zelf af en toe zult kijken hoe het toegaat op zijn kanaal, en dat u zelf zult ingrijpen als er dingen gebeuren die u niet goedkeurt. (Dit mede in verband met het feit dat u zélf verantwoordelijk bent voor wat daar allemaal gebeurt, omdat Google/YouTube 'niet thuis' zal geven vanwege de hierboven beschreven leeftijdsproblematiek.) Om uw beheers-taak goed uit te kunnen voeren moet uw zoon zijn inloggegevens aan u geven, zodat u zelf de reacties kun modereren als hij zelf even niet beschikbaar is.
  • ten derde: dat de gedachte aan geld verdienen natuurlijk heel aantrekkelijk is, maar dat er maar weinig vloggers zijn bij wie dat ook echt lukt. Zeg hem dat hij het best mag proberen, maar dat de kans dat het lukt niet heel groot zal zijn.

Nog een belangrijke tip tot slot: lees alle afleveringen van de blog-serie Vloggers en YouTubers op de site van Bureau Jeugd & Media. Op dit moment zijn er zes afleveringen beschikbaar.

Succes en plezier gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer