Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Sociale media , Verslaving , Geld

Onze zoon van 12 heeft een Instagram-account en vindt het aantal volgers en likes enorm belangrijk. Hij lijkt er bijna door geobsedeerd.

We hebben duidelijke regels en afspraken om zijn Insta-gebruik binnen de perken te houden. Echter, hij zoekt (en vindt) telkens weer andere manieren om aan extra volgers en likes te komen. Zo heeft hij volgers en likes gekocht, via allerlei vage sites gratis gekregen, maakt hij (veel) extra accounts aan waarmee hij dan zijn 'echte' account gaat volgen, en zo verder.

Wij zitten er dicht op. Zodra we ongerechtigheden opmerken, gaan we in gesprek en gaat zijn account even op slot. Totdat er weer goede afspraken zijn gemaakt en we het er weer op wagen.

Het lastige is echter dat onze zoon echt niet in staat lijkt om zijn gedrag te sturen (en zich dus aan afspraken te houden) als hij iets heel erg graag wil.  Dit speelt op andere gebieden ook wel, maar het ergst dus met socialmediagebruik.

Wat is nu wijsheid? Telkens opnieuw weer vertrouwen geven en hem dus keer op keer laten 'falen' als hij zich niet aan de afspraken houdt? Of op een bepaald moment gewoon beslissen dat het klaar is en insta voor een bepaalde periode verbieden (met het risico dat hij het stiekem gaat doen)? Of heeft u een andere tip?

Het antwoord van de deskundige

Opmerking vooraf: Op dit moment zijn samenscholingen van jongeren niet toegestaan. Ons advies om een middagje of avondje met vrienden te beleggen (zie onder) moet voorlopig dus iets anders gelezen worden. Bijvoorbeeld: laat iedereen thuis - online - die documentaire bekijken, en laat ze via WhatsApp of gezamenlijk video-bellen met elkaar erover praten.

Dit klinkt niet goed. Op dit moment is het misschien nog vrij onschuldig, maar op termijn kan het echte problemen gaan geven. Er kunnen twee problemen spelen: een geforceerde  manier om aandacht te vragen (heeft uw zoon misschien moeite om 'echte vrienden' te maken, of andere sociale contacten te onderhouden, met klasgenoten of vrienden die hem waarderen?) en/of een risico op verslaving (blijf heel goed opletten of hij misschien – later – ook online gaat gokken).

Maar los van de risico's op de langere termijn, is er op dit moment natuurlijk ook al een probleem. Het is immers niet gezond om je zó afhankelijk te maken van het oordeel van anderen. Waarbij er ook nog eens geld in de zakken van anderen terecht komt, als je likes gaat kopen.

Follow me

Gezien de leeftijd van uw zoon, die nu in de puberteit komt, zal het misschien niet goed werken als u zélf op hem in gaat praten. Daarom raden wij aan dat hij met een aantal goede vrienden van hem (wier oordeel hij belangrijk vindt) gaat kijken naar de Instagram-documentaire Follow me (van de VPRO).

Beleg een middag, of een avondje, waar u zelf ook bij kunt zijn, en kijk samen naar het bovengenoemde programma. Laat iedereen vertellen wat hij of zij ervan vindt. De kans is groot dat de vrienden van uw zoon erkennen dat het niet zo verstandig is om te doen wat uw zoon doet. En dat hij hún oordeel serieus neemt. Serieuzer dan wat u erover zegt. Waardoor hij zich in het vervolg wel twee keer zal bedenken om te doen wat hij nu doet.

Geen vrienden?

Mocht het zo zijn dat uw zoon op dit moment geen goede vrienden heeft, waardoor zo'n gezamenlijke middag of avond niet gaat lukken, dan raden wij u aan om dit te bespreken met de huisarts, en samen na te gaan of er misschien professionele hulp ingeroepen kan worden.

Dat klinkt misschien wat heftig, maar als uw zoon écht geen vrienden heeft, en aandacht probeert te krijgen door het kopen van likes en volgers, dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. De hulp die je via de huisarts kunt vragen, zou gericht moeten zijn op het versterken van zijn sociale vaardigheden.

Succes!

 

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer