Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Geschiktheid

Mijn dochter van 9 (over een maand 10) is helemaal weg van de "Hoe overleef ik" boekenserie van Francine Oomen. Ze is nu al bij het boek "Hoe overleef ik mijn ouders". Dat is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 13 jaar. Is het schadelijk om haar die boeken te laten lezen? Ze is zelf heel erg verontwaardigd dat we het even hebben stopgezet. Het is een slim meisje, vooral verbaal en sociaal-emotioneel sterk. Mijn vraag: is het 12+ teken bedoeld als een soort "Leeswijzer" (zoals er op tv een "Kijkwijzer" is)? Of is dat meer om aan te geven welke leeftijdsgroep het interessant zal vinden en mag een jonger kind het ook best lezen?

Het antwoord van de deskundige

De boekenserie "Hoe overleef ik..." van Francine Oomen is heel populair bij jonge meiden. Het is zeker niet zo dat deze boeken pas geschikt zijn voor kinderen vanaf 12 of 13 jaar. (Waar vond u die aanduiding "12+" trouwens? Op het boek zelf staat het niet, voor zover ik weet.) Veel fans van 13 hebben alle "Hoe overleef ik"-boeken al lang gelezen...

Rosa, 16 jaar

Nu is het wel zo dat de hoofdpersoon Rosa steeds ouder wordt, naarmate de serie vordert, en in het boek dat u noemde, is ze bijna 16 jaar. Daardoor begrijpt uw dochter misschien niet alles even goed, maar dat is helemaal niet erg. Zeker omdat u vertelde dat ze de hele serie al kent, en omdat het een slim kind is. De boeken zelf gaan trouwens ook nooit zo ver dat het schadelijk zou kunnen zijn voor een kind van 10.

Schadelijkheid en geschiktheid

Een "Leeswijzer voor boeken" zegt nooit iets over mogelijke schadelijkheid. Dit in tegenstelling tot de leeftijdsaanduidingen bij films (Kijkwijzer) en bij games (Pegi). Die gaan juist alleen maar over schadelijkheid en niet over geschiktheid. Leeftijdsaanduidingen bij boeken zijn dus vooral een richtlijn voor geschiktheid, afhankelijk van:

  • het thema (wat spreekt kinderen van een bepaalde leeftijd aan);
  • de moeilijkheidsgraad (onder andere op basis van het taalgebruik).

De "Hoe overleef ik"-reeks

De hele "Hoe overleef ik"-reeks is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar. In die leeftijdsgroep zitten ook alle fans. Overigens is de serie inmiddels gestopt, omdat Rosa te oud werd toen ze eenmaal eindexamen had gedaan. De belevingswereld van een studente staat immers te ver af van jonge tieners. Kortom, hef de ban op die boeken op, en laat ze uw dochter lekker lezen! Helemaal leuk zou het zijn, als u uw dochter kunt verleiden om er met u over te praten. Of lees het boek zelf ook eens, en vraag wat zij van bepaalde dingen vond.

NUR-codes

Een handig weetje tot slot. Voorin elk boek staat altijd de bijbehorende NUR-code ("Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling" bestaande uit drie cijfers), die aangeeft wat voor boek het is:

  • alles in de 200-serie staat voor "kinderboeken";
  • 281 is fictie 4 tot 6 jaar;
  • 282 is fictie 7 tot 9 jaar;
  • 283 is fictie 10 tot 12 jaar;
  • 284 is fictie 13 tot 15 jaar;
  • 285 is fictie 15 en ouder;
  • 286 is voor "moeilijk lezen";
  • 287 is voor "leren lezen".

Het boek "Hoe overleef ik mijn ouders", waar uw vraag over ging, heeft NUR 283 (fictie, 10 tot 12 jaar). De volledige NUR-lijst staat op www.boek.nl/nur. Zoals u ziet, moeten uitgevers hun boeken in een vrij kleine leeftijdsgroep indelen. Dat is soms onhandig (en commercieel niet aantrekkelijk voor de uitgever), omdat de groep kinderen waarvoor een boek interessant kan zijn, soms veel groter is. Via de bovengenoemde link kun je ook boeken zoeken op NUR. (Klik op de gewenste code en je krijgt alle boektitels die daarbij horen.) Voor als uw dochter door de "Hoe overleef ik"-serie heen is...

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer