Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Tijdsbesteding

Trefwoorden:

headset, games, gamen

Mijn zoon wil een headset voor zijn 10e verjaardag, zodat hij online kan gamen en communiceren. Zijn bedoeling is met vrienden te gamen. Ik weet er weinig vanaf hoe je dit kunt instellen per game of per apparaat, en ik heb de zorg dat ik de grip verlies op wat mijn zoon wel en niet kan doen. Ik wil niet dat hij met onbekenden online games speelt, en met zo'n headset op zie ik niet met wie hij contact heeft. Dat is voor mij anders dan samen met een vriend in huis gamen, waar ik ook kan horen en zien wat zij met elkaar bespreken en doen. Verder heb ik de zorg dat mijn zoon verslingerd raakt aan online gaming in groepen. Hij kan nu al heel, heel veel uren bezig zijn met gaming en Minecraft-filmpjes. Hij gaat naar de bovenbouw en ik wil dat school er niet onder lijdt en dat gaming niet nog aantrekkelijker voor hem wordt. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Het antwoord van de deskundige

Als er op dit moment geen problemen zijn met gamen, dan zullen die er ook niet komen als u een headset voor zijn verjaardag koopt. Sterker nog: het lijkt ons een ontzettend leuk cadeau voor de 10e verjaardag van uw zoon. Zo'n headset is handig en nuttig, en eigenlijk onmisbaar om goed te kunnen gamen. Ook hoeft u niet bang te zijn dat u totaal niet meer weet wat er gebeurt, omdat u uw zoon gewoon kunt horen praten als hij via de microfoon van de headset overleg voert met zijn medespelers. Ook online gamen in groepen is beslist niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het is leuk en sociaal, en je leert er goed door samenwerken.

Praten en bewust maken

U bent echter bang, begrijp ik, dat het allemaal een beetje té leuk wordt, en dat hij nog meer zal gaan gamen dan hij nu al doet. Dat is inderdaad een reëel gevaar, maar daar kun je eenvoudig iets aan doen. Twee dingen zijn daarbij belangrijk. Ten eerste: blijf met hem praten over de dingen die hij doet. Toon interesse, laat hem regelmatig uitleggen wat hij aan doen is, vraag wat hij leuk vindt (en niet zo leuk vindt), hoe lang hij al bezig is, of zijn huiswerk al af is, hoe hij de rest van de dag voor zich ziet qua planning, enzovoorts. Ten tweede: maak hem bewust van de tijd die hij aan het gamen besteedt, door regelmatig te zeggen hoe lang hij al bezig is, en hem gelegenheid te geven een afweging te maken of hij eigenlijk nog wel door wil gaan of niet. Daarnaast kunt u gewoon een maximum speeltijd per dag afspreken, en hem daaraan houden. Voor 10-jarigen adviseren wij: max. 1 à 2 uur per dag beeldschermtijd.

Huiswerk

Een tip tot slot: omdat uw zoon nu naar de bovenbouw gaat, en u zich zorgen maakt dat zijn schoolwerk kan gaan lijden onder het gamen, kunnen jullie afspreken dat hij pas mag gaan gamen als hij zijn huiswerk af heeft.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer