Leeftijd:

17-18 jaar

Categorie:

Geschiktheid , Juridisch , Privacy

Trefwoorden:

zorgenkinderen

Mijn kind is 18 jaar en heeft een ernstige mentale handicap. Hij begint interesse te krijgen in sociale media. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Op dit moment gebruiken we Facebook. Maar zijn er misschien nog alternatieven die speciaal geschikt zijn voor jongeren met een verstandelijke beperking?

Het antwoord van de deskundige

Doordat uw zoon meerderjarig is, mag hij wettelijk gezien zijn eigen keuzes maken. Ouders van kinderen met een beperking vergeten dit wel eens, omdat voor deze kinderen de kalenderleeftijd doorgaans niet overeenkomt met hun verstandelijke en emotionele leeftijd. Anders gezegd: ze gedragen zich vaak jonger dan ze zijn. Met als gevolg dat deze ouders vaak niet akkoord gaan met dingen waar ze eigenlijk niets meer over te zeggen hebben. Wat dit concreet betekent voor u en uw zoon, is moeilijk te zeggen, omdat wij niet weten wat zijn ontwikkelingsleeftijd is, en in hoeverre hij in staat is om zijn eigen keuzes te maken. Maar houd het bovenstaande wel in uw achterhoofd. Ik raad u aan om er in ieder geval voor te zorgen dat zijn privacy op Facebook optimaal gewaarborgd is. Meer informatie vindt u op Consumentenbond.nl.

Alternatieven voor Facebook

Als alternatief voor Facebook kunt u denken aan Instagram . Dat is voornamelijk gericht op beeld. Juist voor mensen met een beperking kan dat leuk zijn. Instagram heeft geen reclame en biedt de mogelijkheid om een slotje te plaatsen, zodat zijn foto’s niet openbaar zijn. Aan de andere kant kun je je afvragen of er wel genoeg boeiende accounts voor uw zoon zijn om te volgen. Maar als hij bijvoorbeeld een idool heeft, kan het volgen van die persoon natuurlijk hartstikke leuk zijn. Verder zijn er nog twee Belgische sites, speciaal voor mensen met een verstandelijke handicap:

Algemene adviezen

Hieronder volgen enkele algemene adviezen voor de omgang met sociale media, door jongeren met een verstandelijke beperking.

  1. Begin simpel en bescheiden. Bijvoorbeeld: alleen eerst Facebook of Skype, en dan alleen met bekenden.
  2. Houd rekening met wat uw zoon zelf leuk vindt om te doen of te bekijken.
  3. Laat hem lekker aan de slag gaan en laat hem zoveel mogelijk uitproberen. In eerste instantie wel zoveel mogelijk samen met u, zodat jullie samen kunnen ontdekken wat leuk is en wat niet.
  4. Stel samen de sociale media die uw zoon wil gebruiken zo in, dat hij relatief veilig online kan gaan als u er later niet bij bent.
  5. Maak zelf een inschatting van wat uw zoon aankan, en zet zo nodig filters aan, of bied hem een aangepaste omgeving aan, zoals www.klikik.info.

Meer informatie

Voor meer informatie over online gaan met een beperking, zie:

Veel succes en plezier gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer