Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Gamen , Geld , Tijdsbesteding

Mijn zoon van 15 heeft (helaas) een PS4. En een abonnement bij de Playstore, om online te kunnen gamen met vrienden.

Het laatste half jaar laat hij zich zó beïnvloeden door de aanbiedingen van de Playstore dat hij inmiddels – vanaf december – al ruim 600 euro heeft uitgegeven hieraan. Ik heb zijn pinpas en zijn digipas al in beslag genomen maar blijkbaar heb je die niet nodig als je een account hebt.

Mijn vraag: hoe kan ik dit blokkeren want ik vind dit vreselijk. Al zijn gespaarde geld.... weg!

Het antwoord van de deskundige

Wat een vervelende situatie! Uw zoon is 15, en ja, dan zijn de impulsen sterk... Het leren beheersen van - in dit geval - aankoopimpulsen, en nadenken over de gevolgen, is gewoon moeilijk op deze leeftijd. Daarom is het belangrijk om als ouders controle te hebben over de apparatuur in huis, om zo te bepalen wat hij wel en niet mag doen.

In dit geval is het kennelijk uw zoon, die de volledige controle over zijn PS4 heeft. Het is namelijk alleen mogelijk om aankopen te doen in de Playstation Network store (PSN store) met een zogenaamd 'master-account' op de PS4. Waarschijnlijk heeft uw zoon zo'n master-account aangemaakt en een valse leeftijd ingevuld. Wat niet mag. Volgens de voorwaarden van Sony mogen alleen mensen van 18 jaar of ouder een master-account aanmaken met volledige toegang tot de online winkel.

Het is echter mogelijk om dit account alsnog 'dicht te timmeren'. Sony heeft hiervoor een (Nederlandstalige) instructiepagina. Zie: Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind stopt met geld uitgeven op PlayStation Network?

Na het volgen van de instructies op die pagina is het niet meer mogelijk voor uw zoon om zonder toestemming aankopen te doen, zelfs niet als hij game-tegoed koopt met een kraskaart.

Zoals u op de genoemde pagina kunt lezen, is het helaas niet mogelijk om eerdere aankopen alsnog ongedaan te maken.

Om in de toekomst zulke problemen (en de bijbehorende conflicten) te voorkomen, is het raadzaam om altijd aanwezig te zijn bij het installeren van nieuwe apparatuur. Vooral als er persoonsgegevens of zelfs bankgegevens ingevoerd moeten worden.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer