Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Privacy

Trefwoorden:

WhatsApp, social media

Onze dochter (10 jaar) heeft WhatsApp op haar telefoon. Ze geeft aan dat wij de berichten niet mogen lezen vanwege haar privacy. Wij willen toch graag meelezen zodat we zeker weten dat er geen rare berichten ontvangen of verzonden worden. Hoe kunnen wij hier het beste mee omgaan?

Het antwoord van de deskundige

Uw dochter is 10 jaar, en dat is precies de leeftijd waarop het begint te wringen. Tot nu toe accepteerde ze dat u bepaalt wat mag en niet, maar pubers gaan morrelen aan die grenzen. Een 10-jarige heeft veel behoefte aan een eigen ruimte, aan privacy. Het hebben van 'geheimen' is ook belangrijk voor een gezonde ontwikkeling: het hoort bij het ontwikkelen van zelfstandigheid.

Toezicht of privacy?

Waarschijnlijk heeft u uw dochter geleerd wat goed is en wat niet, zodat ze steeds meer verantwoordelijkheid kan nemen. Toch wilt u voldoende toezicht kunnen uitoefenen omdat ze nog jong is, maar zij wil voldoende privacy omdat ze groter wordt. Dat wringt.

Puberen

Pubers vinden het belangrijk wat hun ouders vinden, alleen willen ze niets meer opgelegd krijgen. U hoeft niet alles leuk te vinden, maar praat en vraag en luister waar ze mee bezig is. Kinderen die weten dat hun ouders zich voor hen interesseren, zijn beter af dan kinderen waarvoor dat niet geldt. Ze voelen en gedragen zich veiliger.

Aanpak

Wees betrokken bij haar online ervaringen. Stel vragen en toon interesse wanneer ze zelf iets vertelt, zodat u regelmatig een gesprek voert waarbij het niet alleen draait om controle. Door die gesprekken leert ze wat ze ontdekt en mogelijk anders had kunnen doen. In mijn boek "Focus!" staan veel voorbeelden van vragen die leiden tot zulke gesprekken.

Vertrouwen

Haar dwingen dat u mee kunt kijken, zal averechts werken. Ten eerste gaat het u niet lukken om alles te zien wat ze doet. Maar wat nog erger is: een kind dat zich gecontroleerd voelt, zal zijn ouders niet in vertrouwen nemen als er een probleem is. Met openheid en vertrouwen kunt u veel meer bereiken dan met controle.

Regels

Tegelijkertijd kunt u wel uw zorgen uitspreken en regels voor goed gedrag nog eens noemen. Bijvoorbeeld: dat ze niet moet meedoen met roddelen en buitensluitingen, en dat ze geen foto's of filmpjes via WhatsApp moet doorsturen waar anderen op een schaamtevolle manier op staan. Op de websites Mediaopvoeding.nl en Opvoeden.nl kunt u hier nog wat meer over lezen:

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer