Mijn zoon hoorde laatst dat een klasgenootje (groep 7) via de mail wordt gepest. Wat kan ik van school verwachten in zo’n situatie? En wat moet ik mijn zoon vertellen?

Het antwoord van de deskundige

Pesten kan vaak lang doorgaan omdat de omstanders zwijgen. Vertel uw zoon om te beginnen dus dat u trots op hem bent, omdat hij zijn mond heeft opengedaan om op te komen voor het klasgenootje. Vertel hem ook dat het nu uw taak is om ermee naar de leerkracht te gaan. De school heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Het pesten zal zich namelijk niet alleen via internet afspelen, maar ook in de klas en op het schoolplein. Gelukkig is de tijd voorbij dat scholen ontkennen dat ze iets moeten met cyberpesten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze er daadwerkelijk iets tegen doen, en dat hun aanpak dan ook goed is. Het kan dan ook geen kwaad om een beetje aan te dringen als dat nodig is. En desnoods schakelt u hulp in (bijv. via Pestweb).

In sommige gevallen kan de school het niet alleen af. Bijvoorbeeld bij ernstige bedreiging, of als de identiteit van de pester niet bekend is. Dan kan het nodig zijn om de politie in te schakelen (bijv. via de wijkagent, die vaak deel uitmaakt van het Zorg Advies Team (ZAT)). Maar meestal kunnen scholen het - eventueel samen met de ouders - heel goed zelf. De dader is vrijwel altijd bekend, of eenvoudig te achterhalen. Vervolgens kan het pestprotocol dat scholen verplicht zijn te hebben, in werking worden gezet. Als het goed is, hebben scholen daar inmiddels ook een onderdeel in over pesten via nieuwe media, zoals mobiel en internet. Als de school hulp nodig heeft, kunnen ze ook altijd terecht bij de hen bekende adviesdiensten. Inmiddels is daar ook de nodige kennis over cyberpesten in huis. Mocht de school toch niets willen of kunnen doen, neem dan zelf contact op met Pestweb. Overleg of het zinvol is om de Vertrouwensinspectie in te schakelen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer