Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Tijdsbesteding

Trefwoorden:

beeldschermtijd, afbouwen

Ik begeleid een jongen van 10 die hele dagen en avonden computerspelletjes doet, en anders wel TV aan het kijken is. Doordat hij dit al heel lang doet, vindt hij het moeilijk om zich op een andere manier te vermaken. De ouders willen dit gedrag graag afbouwen omdat ze zien dat hij wat somber en hangerig is. Tegelijkertijd geven de ouders aan dat ze niet van plan zijn om hele dagen spelletjes met hem te gaan doen, omdat hij zich anders verveelt. Hebben jullie tips hoe deze ouders de beeldschermtijd kunnen gaan afbouwen? En hoeveel beeldschermtijd vinden jullie eigenlijk dat 'gezond' is voor een jongen van 10?

Het antwoord van de deskundige

Dat een kind van 10 alleen maar tijd wil doorbrengen met een beeldscherm is niet gezond. Kinderen van die leeftijd moeten ook regelmatig contact hebben met leeftijdgenoten, buiten spelen, wat huiswerk maken, sporten of andere hobby’s beoefenen, en meedoen met klusjes in en om het huis, zoals de tafel dekken en hun kamer opruimen. Er zijn niet veel overzichten van de tijd die kinderen gemiddeld achter een beeldscherm doorbrengen, en al helemaal niet wat nog gezond is en wat niet, maar een ‘normale’ tijdsbesteding voor een 10-jarige is circa 2½ tot 3 uur beeldschermtijd per dag.

Hangerig en somber

Het feit dat deze jongen hangerig en somber overkomt op de ouders kán een signaal zijn dat er meer aan de hand is. Het zou kunnen zijn dat hij juist zo veel tijd doorbrengt met tv-kijken en gamen, omdat hij daarmee kan wegvluchten van problemen op school of met leeftijdgenoten. Uit uw beschrijving kon ik dat verder niet opmaken maar u moet het wel in uw achterhoofd houden. U zult dus zelf moeten achterhalen - in een gesprek met de jongen en zijn ouders - of zijn overdadige mediagebruik een symptoom is van onderliggende problemen of niet. Als er inderdaad sprake is van onderliggende problemen, dan moeten die natuurlijk eerst aangepakt worden.

Tijd investeren

Als zulke onderliggende problematiek er niet is, is het raadzaam om de ouders te stimuleren om toch meer tijd te investeren in dingen die ze samen met hun zoon kunnen doen. Simpel zeggen dat hij minder tijd mag besteden aan tv-kijken of gamen (of het zelfs verbieden), zonder een goed alternatief te bieden en het gesprek aan te gaan over ‘gezond’ mediagebruik, zal de situatie niet verbeteren. Dus: niet alleen de zoon moet zijn gedrag aanpassen maar zijn ouders moeten dat ook doen.

Beeldschermtijd afbouwen

De beeldschermtijd kan afgebouwd worden door duidelijke afspraken te maken, aangevuld met hulp en ondersteuning. De jongen heeft moeite om te kunnen stoppen met gamen, wat mede verklaard kan worden doordat games geen eind hebben. Steeds is er weer een nieuw level of een nieuwe uitdaging. De jongen heeft dan hulp nodig om zijn eigen gedrag te leren beheersen. De eierwekker kan daarbij een simpele oplossing zijn, maar de speeltijd kan ook begrensd worden via de instellingen van de game-console of de computer. De ouders moeten er wel voor zorgen dat hun zoon zijn spelsessies zelf kan beëindigen, bijvoorbeeld op een moment dat er tussentijds opgeslagen moet worden. Want abrupt stoppen kan juist frustratie in de hand werken.

Gesprek aangaan

Tegelijk moeten de ouders ook het gesprek aangaan met hun zoon over zijn game-gedrag. Juist door zich te interesseren voor wat hun zoon leuk vindt aan het spel, kunnen ze een gezamenlijke basis vinden om het beeldschermgebruik te bespreken. Dus niet op voorhand veroordelen, maar openstaan voor de belevenissen van het gamen. Van daaruit kunnen de ouders dan proberen aan te geven dat ze van hun zoon verwachten dat hij ook met vriendjes gaat spelen, en tijd vrijmaakt voor andere dingen dan tv-kijken en gamen. Ik wens u veel succes bij de verdere begeleiding van deze jongen en zijn ouders.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer