Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Gamen , Geweld , Sociale media

Trefwoorden:

Call of Duty, ps3

Onze zoon is 13 en heeft van zijn verjaardagsgeld een Playstation 3 gekocht met het spel Call of Duty. Dit speelt hij online. Op dit moment is er regelmatig strijd in huis. Zoonlief vindt dat hij te kort achter de PS mag. Hij mag er per dag 4 uur achter, omdat het nu vakantie is. Maar hij wil langer (6 à 7 uur), want iedereen doet dit en zijn vrienden zijn met vakantie. "Iedereen", dat zijn de andere gamers met wie hij speelt. Wat wij graag willen weten: wat is een gemiddelde tijd in een gewone periode en in een vakantieperiode dat iemand van 13 jaar kan doorbrengen achter zijn PS?

Het antwoord van de deskundige

Kort samengevat: uw zoon van 13 heeft zelf een PS3 gekocht en hij heeft vakantie. Van u mag hij maximaal 4 uur gamen. (Dus nog minder als hij straks weer naar school moet?) Hij vindt dit onredelijk: het is nu immers vakantie, zijn vrienden zijn weg, en verder hoeft hij niets te doen. Eerlijk gezegd kan ik me zijn positie wel voorstellen. Denk even mee. Stel dat u zelf na lang sparen een nieuw muziekinstrument kon kopen, of een auto, of iets anders wat altijd al had willen hebben. En dan zegt iemand dat u daar maar een beperkt deel van uw vrije (!) tijd aan mag besteden. Dan zou u willen weten waarom, en een beperking ook al snel onredelijk vinden. Kortom: het is vakantie, u heeft geen last van het gamen, zijn vrienden zijn weg, en hij hoeft verder niets. Dus wat is het probleem nu eigenlijk? Dat zult u hem moeten uitleggen... Anderzijds begrijp ik ook úw positie, dus zal ik een aantal mogelijke problemen langslopen.

Mogelijke problemen

 • Onmatig gedrag - U wilt zijn game-gedrag reguleren. Dat moet inderdaad, omdat kinderen van deze leeftijd nog een bewustzijn moeten ontwikkelen voor wat ze doen, hoeveel tijd dat kost, en wat de gevolgen zijn.
 • Eenzijdig gedrag - Misschien maakt u zich zorgen om het eenzijdige gedrag. Maar is dat werkelijk een probleem? Probeer even terug te gaan in de tijd. Had u zelf als puber niet van die periodes waarin u maar met één ding bezig was? En was dat destijds een probleem? (Ikzelf las vroeger 30 boeken in twee weken vakantie, tot ik het zat was). Misschien ziet u liever dat hij lekker gaat zwemmen. Maar ja, dat kan ook niet de hele dag...
 • Geweld - Misschien maakt u zich zorgen om het geweld in Call of Duty. Dan moet u een ander gesprek met hem voeren, waarin u dát aan de orde stelt.

Nadenken en praten

Mijn advies is dus: ga eerst bij uzelf te rade wat nu eigenlijk uw zorgen zijn, en praat daar dan eerlijk over met hem. Misschien komt hij zelf met een 'oplossing'; kinderen zijn soms veel creatiever dan je denkt... Hij kan zich uw zorgen namelijk best voorstellen, als u die eerlijk verwoordt. Sta dan wel open voor zijn reacties, en de argumenten waarmee hij u gerust wil stellen. Uiteindelijk gaat het erom dat hij zichzelf moet weten te reguleren, en dat zijn game-gedrag niet ten koste gaat van zijn schoolwerk (na de vakantie) en zijn overige verplichtingen.

Problematisch gamen

Tijdens de schoolperiodes maak je natuurlijk afspraken. Hoe die eruit zien, hangt af van de hoeveelheid veel vrije tijd die hij heeft, wat hij naast school nog allemaal voor andere taken en activiteiten heeft (sport, klusjes in huis, etc.) en hoe hij omgaat met gamen:

 • gebruikt hij het om te vluchten, dus om problemen op te lossen die hij in het gewone leven ervaart? Dan moet dáárover gepraat worden natuurlijk;
 • of is het echt ontspanning en meer niet?
 • kan hij zich beheersen (dus stoppen als hij huiswerk moet maken) en zijn werk goed plannen?

Als dat allemaal okay is, en er geen onderliggend probleem is dat hij oplost met obsessief gamen, dan lijkt het erop dat het om probleemloos gamen gaat. Eventueel kunnen jullie dat samen nog eens onderzoeken via Gameninfo.nl. Praat erover, en zorg dat hij zich bewust wordt van de valkuilen (zoals: te lang doorgaan, stemmingsveranderingen, etc.). Die valkuilen komen goed naar voren in de vragenlijst.

Afspraken maken

Maak afspraken die redelijk en haalbaar zijn. Het zou jammer zijn als jullie steeds vechtend tegenover elkaar staan. Het duurt nog een paar jaar voordat hij zichzelf kan reguleren, dus is het 't beste om nu te investeren in een goede relatie, goede gesprekken en goede afspraken. Zorg dat er - vanaf het allereerste begin - een praktijk ontstaat die voor u beiden bevredigend is. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat hij in de vakantie kan doen wat hij wil, maar dat u wel zo nu en dan iets van hem wil (bijvoorbeeld om ergens mee naartoe te gaan, op tijd aan tafel komen, etc.). Kondig uw wensen ruim van tevoren aan, bijvoorbeeld 10 minuten of een kwartier voor tafel zeggen dat er gegeten wordt, zodat hij voldoende tijd heeft om een game (tijdelijk) af te ronden. Benadruk dat hij zich daar wel aan moet houden, omdat hij nu eenmaal nog deel uitmaakt van het gezin. Tijdens schoolweken geldt weer een ander regime.

Verantwoordelijk maken voor eigen gedrag

U heeft inmiddels begrepen dat ik geen richtlijnen kan geven voor het aantal uren dat uw zoon zou mogen gamen. Het enige advies dat echt werkt: praat met hem, en doe dat met regelmaat. Maak hem bewust van zijn eigen gedrag en zorg dat hij daar zelf verantwoordelijk voor wordt. Vertel hem dat hij zijn vrijheid moet verdienen met verantwoordelijk gedrag. Als hij niet op tijd aan tafel is, of als hij een slecht humeur krijgt, dan zijn dat minpunten. Maar laat het óók merken als u vindt dat hij er goed mee omgaat. En laat hem vooral zelf vertellen:

 • wat hij doet;
 • hoe het online contact met zijn game-vrienden eraan toe gaat, en waarom dat leuk is;
 • hoe je erachter komt wie online te vertrouwen is en wie niet;
 • wat er zo speciaal is aan Call of Duty;
 • en of hij later zijn eigen kinderen ook games zou laten spelen die bedoeld zijn voor 16 of 18 jaar en ouder. (Call of Duty heeft verschillende versies voor de PS3. Sommige zijn geclassificeerd voor 16 jaar en ouder, andere voor 18 jaar en ouder).

Zie ook:

Veel succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer