Mijn zoon heeft geen rem. Ik denk dat hij verslaafd is. Hij kan soms wel twee uur achter elkaar aan de computer zitten (Habbo), en daarna met een pauze van bijvoorbeeld buiten spelen, gewoon nog weer drie uur doorgaan. Hoe lang mag een kind van 11 jaar per dag achter de computer?

Het antwoord van de deskundige

U vraagt hoe lang een kind van 11 jaar per dag achter de computer mag. Er is niet één simpel antwoord te geven op deze vraag, maar ik ga toch een poging doen.

Grenzen zijn belangrijk

In het algemeen zijn deskundigen het erover eens dat er wel een grens moet worden gesteld aan de tijd die een kind voor een beeldscherm doorbrengt. Al was het alleen maar omdat een kind moet leren dat hij zichzelf moet beheersen: je kunt niet eindeloos iets doen wat je leuk vindt, omdat je ook met de gevolgen rekening moet houden. Een bakje chips is lekker, maar een hele gezinszak chips opeten gaat te ver. Zo is het eigenlijk met alles: een uurtje tv kijken voordat je aan je huiswerk gaat is geen probleem, maar zo lang blijven zitten dat je geen tijd meer hebt om je huiswerk af te maken wel. Met de computer is het als met de tv: je doet het voor je plezier, maar het moet niet iets anders in de weg gaan zitten wat ook belangrijk is. Om te beginnen kan het gaan om het huiswerk. Kinderen geven zelf aan, zo blijkt uit recent onderzoek, dat ze er moeite mee hebben om hun tijd goed in te delen: het vele computeren gaat ten koste van hun huiswerk en eigenlijk geven ze zelf aan dat ze hulp nodig hebben om dat te voorkomen.

Spreek regels af

Spreek dus regels af over wanneer ze voor hun plezier achter de pc mogen zitten, hoe lang en help hen om die grenzen te hanteren. Zeg rustig: "over 5 minuten is het tijd om aan je huiswerk te gaan" en word niet boos als het niet meteen lukt. Beheersing en planning is een leerproces bij kinderen.

Gezondheid

Er zijn nog andere redenen waarom computeren en tv-kijken beperkt moet worden. De gezondheid bijvoorbeeld: kinderen gebruiken achter een beeldscherm zo weinig energie (minder dan in rust!) en soms snoepen ze juist extra (tv) dat het gewichtsproblemen zou kunnen veroorzaken. Om die reden heeft het NIGZ (instituut voor gezondheidszorg) geadviseerd om kinderen niet langer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm te laten zitten. Dat geldt zeker voor kinderen in de basisschoolleeftijd, omdat die ook nog geen of maar weinig huiswerk hoeven te maken achter de computer.

Kortom: het beste kunt u uw zoon duidelijk maken dat hij 2 uur per dag achter de tv of pc mag. Hij mag zelf kiezen of hij dan tv-kijkt, naar het Habbo hotel gaat of iets anders doet op internet. Hij moet leren zich te beperken.

U kunt natuurlijk uitzonderingen maken voor het weekend, de vakanties, of als beloning omdat hij iets extra's in het huishouden heeft gedaan bijvoorbeeld. Zolang uw zoon gewoon functioneert, ook nog wel eens gezellig meedoet met gezinsactiviteiten, vrienden heeft die hij ziet buiten schooltijd, lekker sport, zijn schoolwerk goed doet, is er eigenlijk niets aan de hand. Zijn 'verslaving' zoals u dat noemt is waarschijnlijk niets meer dan een sterke fascinatie voor het online spelen in het Habbo hotel. Dat kan ook zomaar ineens over zijn. Het is voor kinderen ook heel leuk om te ontdekken hoe zo'n spel-omgeving werkt. Ze komen er ook door in contact met andere kinderen. Rondhangen in het Habbo hotel doet een beroep op verschillende vaardigheden, en in het normale geval is er dus ook niets mis mee. Let wel op dat u ook afspraken maakt over het uitgeven van geld en dat hij die afspraken niet schendt. De kans dat zijn fascinatie voor het Habbo hotel op een gegeven moment minder wordt, is heel groot. Over een week kan hij ineens iets anders ontdekt hebben wat hem boeit. Ook daar kan hij daarin helemaal opgaan, maar als u hem begeleidt in dit soort fascinaties en hem leert zijn behoeftes te reguleren, komt het wel goed. Een tip tot slot: om u en hem te helpen bij het houden aan afspraken, kunt u gebruik maken van een programma als Kaspersky Safe Kids.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer