Mijn zoon van 12 heeft pdd-nos en kijkt regelmatig naar YouTube-filmpjes waarin grove taal wordt gebruikt. Mijn man en ik vinden dit heel asociaal en naar om te horen.

Mijn man wil dat onze zoon hier helemaal niet naar kijkt en luistert, omdat hij bang is dat hij het normaal gaat vinden om zulk taalgebruik te horen. Maar ik ben bang dat als we het gaan verbieden, dat hij dit ergens anders toch wel gaat doen en ons dan niks meer vertelt. En dat vind ik zorgelijker eerlijk gezegd.

Wat is uw advies hierin? Wat kunnen we het beste doen?

Het antwoord van de deskundige

Ik kan mij heel goed voorstellen dat u dat gevloek en gescheld op YouTube heel akelig vindt (dat vind ik zelf ook) maar u moet zich wel realiseren dat het bij de leeftijd past. Zeker bij jongens (om het aan te horen en eventueel ook na te doen).

Pubers realiseren zich heel goed dat het onwenselijk gedrag is, maar daarom doen ze het juist. Net als kattenkwaad en rotgeintjes uithalen. Pubergedrag is nu eenmaal bijna synoniem met 'de grenzen van het toelaatbare opzoeken' (en er ook met enige regelmaat overheen gaan). Een belangrijke functie van dat gedrag is ook om 'erbij te horen'. Voor pubers is het ongeveer van levensbelang om bij een groep te horen, en – met name voor jongens – het liefst bij de groep van de stoere jongens natuurlijk.

Verbieden om naar die YouTube-filmpjes te kijken heeft inderdaad weinig zin (zoals u zelf al zei). Niet alleen uit praktisch oogpunt, maar vooral ook omdat het zo'n onvermijdelijk deel van het leven is. Wat natuurlijk niet betekent dat je al dat grove taalgebruik dan ook maar goed moet vinden. Je moet het alleen op een slimmere manier aanpakken.

Advies

Ons advies is dat u heel duidelijk tegen uw zoon zegt dat u en uw man het niet willen horen in jullie huis. Dus: geluid uit en koptelefoon op, en zeker niet dat soort taal zelf gebruiken in het bijzijn van u en uw man. Daarmee geeft u enerzijds een heldere boodschap ("dit taalgebruik is ongepast en onwenselijk") terwijl u anderzijds voldoende ruimte laat aan uw zoon om sociaal te kunnen functioneren binnen zijn vriendengroep. (We weten niet zeker of hij daadwerkelijk vrienden heeft, maar omdat u zei dat hij mogelijk 'ergens anders' die filmpjes kan gaan kijken, gaan we daar wel vanuit.)

Zo leert hij spelenderwijs het (taalkundige) begrip 'register'. Dat is: dat je in het ene gezelschap of de ene situatie een ander soort taal gebruikt dan in het andere gezelschap of de andere situatie.

Pdd-nos

Het voorgaande geldt voor alle pubers, met of zonder stoornis in het autistisch spectrum. Ook pdd-nos pubers zoeken grenzen op, en willen (meestal) bij een groep horen. Dat is dus allemaal hetzelfde.

Alleen het punt van het 'register' is misschien van extra belang voor uw eigen zoon, en vergt misschien wat extra uitleg voor hem. Maar dat vertrouwen we geheel aan uzelf toe, omdat u uw zoon het beste kent.

Meer informatie en tips

Voor meer informatie over het vloeken en schelden van vloggers, én tips voor ouders hoe je daar het beste mee om kunt gaan, zie: Gedragscode voor vloggers? op onze zustersite Ouders Online. De tips voor ouders staan aan het eind van dat artikel.

Succes gewenst!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer