Leeftijd:

0-3 jaar

Trefwoorden:

Peppa Pig, schadelijk

Mijn zoontje is 20 maanden. Hij kijkt regelmatig Peppa Pig maar nu heb ik gelezen dat deze serie nogal omstreden is door het gedrag van dit varkentje. Ik kan nergens advies vinden voor een minimum-leeftijd. Wat adviseert u?

Het antwoord van de deskundige

De filmpjes van Peppa Pig (of Peppa Big in het Nederlands) zijn door Kijkwijzer geclassificeerd voor 'Alle leeftijden', omdat er geen geweld, angst, seks, grof taalgebruik, discriminatie, of middelengebruik (alcohol, drugs, etc.) in voorkomt. Dat betekent dat deze filmpjes in ieder geval niet schadelijk zijn.

Maar schadelijkheid is iets anders dan 'geschiktheid'. Zo kan een woordpuzzel-app, of een documentaire over de parlementaire geschiedenis van Nederland, ook geclassificeerd zijn voor 'Alle leeftijden', omdat er geen seks, geweld, beangstigende scènes, etc. in voorkomen, terwijl dit soort media-producten natuurlijk volstrekt ongeschikt zijn voor kinderen van 20 maanden. Die begrijpen er helemaal niets van.

Voor 'geschiktheid' – met name voor heel kleine kinderen – moet je dus bij andere bronnen terecht dan Kijkwijzer. Een daarvan, die we zeker kunnen aanraden, is Mediasmarties. Die classificeert Peppa Big voor 2 jaar en ouder.

Totale onzin

Dat er hier en daar getwijfeld wordt over de geschiktheid van Peppa, of dat je er zelfs autisme van zou kunnen krijgen, is totale onzin. De berichten daarover vallen in de categorie 'nepnieuws' en clickbait (oftewel: lezers trekken met spectaculaire flauwekul, om reclame-inkomsten te genereren. Zoals 'Moeder baart 13 kinderen tegelijk').

In de dubieuze berichtgeving over Peppa Pig wordt bijvoorbeeld verwezen naar 'onderzoek' van de Harvard University. Maar dat onderzoek bestaat helemaal niet, en de naam van de onderzoeker is onbekend. Ook heeft Peppa wel eens in de auto gezeten zonder gordels, en zou hij 'respectloos' omgaan met zijn ouders. Alarm! Dit is vergelijkbaar met de versjes en verhalen van Annie MG Schmidt, waarin kinderen ook allerlei stoute dingen doen.

Zie verder: HOAX: Kinderserie Peppa Pig is slecht voorbeeld en veroorzaakt autisme (Universiteit Leiden) waarin uitvoerig op deze kwestie wordt ingegaan. Door studenten die getraind worden in fact-checken.

Niets mis mee, maar...

Met Peppa Pig is dus helemaal niets mis. Maar...

Het enige is dat kinderartsen in het algemeen aanraden om kinderen van 0 tot 2 nog niet bloot te stellen aan media (zoals filmpjes, smartphones, tablets, etc.). Het is niet slecht op zich, maar je verliest er kostbare tijd mee. Tijd die beter besteed kan worden aan dingen die écht nuttig zijn voor hun ontwikkeling, zoals voelen, ruiken, proeven, communiceren met de ouders, etc. (Vandaar dat Mediasmarties zegt: vanaf 2 jaar.)

Gelukkig duren de filmpjes van Peppa maar 5 minuten. Eén zo'n filmpje per dag is dus geen probleem. Maar laat uw zoon liever niet langer kijken.

Een andere complicatie is dat er van Peppa Pig (en andere kinderhelden) allerlei parodieën en nep-kopieën worden gemaakt. Bijvoorbeeld: dat Peppa haar vader opeet, of waarin ze gemarteld wordt door de tandarts. (Allemaal te vinden op YouTube.) Ook dat valt in de categorie clickbait, dus aandacht genereren – en daar geld aan verdienen – door het gebruik van bekende namen, gecombineerd met heftige inhoud.

Maar dat gaat dus niet over de originele Peppa (te zien op Nickelodeon of DVD), maar over afgeleiden daarvan (op YouTube). Voor meer informatie hierover, zie het uitstekende artikel Dit gaat er schuil achter kinderfilmpjes op YouTube (Maurits Martijn, De Correspondent, 2017)

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer