Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Juridisch , Techniek

Trefwoorden:

wifi-verbinding

Mijn dochter van 14 zit de hele dag op internet. Via de PC lukt dat niet, vanwege de beveiliging die we daarop gezet hebben, maar via haar mobiel ontvangt ze via het netwerk van de buren wel signaal, en zit ze eindeloos op haar kamer op allerlei sociale media. Wat kan ik hieraan doen (behalve d'r mobiel afpakken)? Is er een methode om onbeveiligde signalen te verstoren?

Het antwoord van de deskundige

In theorie is het natuurlijk mogelijk om een stoorzender te plaatsen, zoals u suggereerde, maar dat lijkt ons nogal onpraktisch. Ten eerste is het een hoop gedoe, en ten tweede verstoort u dan niet alleen het signaal voor uw dochter maar ook de relatie met uw buren. Die zullen er immers net zo'n last van hebben als uw dochter (waardoor ze niet meer kunnen internetten).

Kooi van Faraday

Ook zou u - eveneens in theorie - een kooi van Faraday kunnen bouwen, waardoor uw dochter geen bereik meer heeft. (Denk aan: het beplakken van de wanden van haar kamer met zilverfolie, of het betimmeren ervan met ijzeren platen.) Het voordeel daarvan is dat de buren er geen last van hebben, maar echt praktisch lijkt het ons ook niet.

Simpelste oplossing

Het simpelste is om even aan de buren te vragen of ze hun verbinding willen beveiligen (met WEP- of WPA-versleuteling, plus een wachtwoord), zodat onbevoegden er geen gebruik meer van kunnen maken. Mochten ze daar ideologische bezwaren tegen hebben ("Iedereen mag onze internet-verbinding gebruiken"), wijs ze dan op de juridische complicatie dat zij aansprakelijk zijn als anderen stoute dingen op internet doen met hun verbinding (zoals hacken, stalken, stelen, frauderen, enzovoorts).

Goed gesprek

Het allerbelangrijkste is echter om gewoon een goed gesprek met uw dochter te voeren. Dat het niet de bedoeling is om dingen die kúnnen, ook daadwerkelijk uit te voeren als je ouders dat niet willen. Ze pakt toch ook geen geld uit uw portemonnee als die toevallig op tafel ligt? Leg haar twee dingen uit. Ten eerste dat er huisregels zijn (niet internetten na een bepaald tijdstip) en dat je je daar gewoon aan moet houden. Ten tweede dat het gewoon strafbaar is, om gebruik te maken van andermans netwerk, ook al is dat niet - of niet goed - beveiligd. In de desbetreffende wettekst zitten allemaal mitsen en maren, waardoor het in de praktijk niet zo'n vaart zal lopen, maar het gaat om het (pedagogische) principe, dat u uw dochter duidelijk moet maken. Als de buurman zijn deur niet op slot doet, of een raam open laat staan, dan is dat heel dom, maar het betekent beslist niet dat je dan zomaar naar binnen mag gaan. (Tenzij hij expliciet gevraagd heeft of je zijn planten water wilt geven of de post wilt weghalen.) Precies hetzelfde geldt voor open wifi-verbindingen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer