Mijn dochter wil laptop en telefoon voor video's maken voor YouTube. Maar hoe kan ik het haar rustig zeggen zonder dat ze boos wordt?

Het antwoord van de deskundige

ANTWOORD:

We begrepen uw vraag niet helemaal (wát wilde u rustig zeggen? Dat u het niet wilt misschien?) maar zo te zien heeft uw dochter op dit moment geen laptop en geen telefoon, en wil ze die wel hebben. Kennelijk om YouTube-filmpjes te maken en te uploaden. Terwijl u haar die apparaten niet wil – of niet kan – geven. Wat dan?

Hieronder volgen twee scenario's. Plus het advies om niet zo bang te zijn voor boosheid.

Te duur?

Als die apparaten te duur voor u zijn, dan kunt u dat gewoon eerlijk zeggen. Je kunt nu eenmaal niet alles kopen wat je zou willen hebben. Dat kunt u uw dochter rustig uitleggen.

Even terzijde: als ze echt een laptop nodig heeft, bijvoorbeeld voor school, en als u dat niet kunt betalen, dan loont het de moeite om hulp te vragen bij de gemeente. Sommige gemeenten hebben daar een apart potje voor.

Of eigen redenen?

Maar als u het gewoon niet wilt (waarom eigenlijk niet? Denk daar nog even goed over na, zodat u het kunt uitleggen als uw dochter ernaar vraagt) dan kunt u in ieder geval zeggen dat ze er nog te jong voor is, en dat het gewoon nog niet mag. Om YouTube-filmpjes te uploaden moet je een Google-account hebben, en dat mag pas vanaf 13 jaar.

Misschien zal uw dochter tegenwerpen dat haar vriendinnetjes het wél mogen. Dan kunt u uitleggen dat alle ouders zelf bepalen wat hun kinderen wel en niet mogen. Andere ouders vinden het misschien goed, maar u niet. Want als uw dochter een Google-account wil aanmaken, moet ze liegen over haar leeftijd (en doen alsof ze ouder is dan 10). En waarschijnlijk vindt u dat je nooit mag liegen.

Toch boos

Toch kan uw dochter nog steeds boos worden. Dat is begrijpelijk, want kinderen die iets niet krijgen wat ze graag willen, kunnen daar heel gefrustreerd van raken. Met boosheid als gevolg. Toon dan begrip daarvoor. Zeg dat u het heel goed begrijpt dat ze boos wordt. Omdat u begrijpt wat ze wil. Maar dat het gewoon niet kan.

Omgaan met negatieve emoties

Het is natuurlijk leuker en gezelliger als je kinderen niet boos worden, maar soms gebeurt het gewoon. Kinderen kunnen boos worden. Dat is onvermijdelijk. Wees er niet bang voor, en laat het gewoon gebeuren. Dan maar even ruzie (en het daarna weer goedmaken).

Boosheid is net zo'n normale emotie als angst, verdriet of vrolijkheid. Het hoort er allemaal bij, en je moet beslist niet proberen om dat allemaal te willen sturen. Ten eerste lukt dat toch niet, en ten tweede is het ook niet handig.

Vooral het willen voorkómen van negatieve emoties is funest (dat wil zeggen: slecht voor de ontwikkeling van het kind). Vroeg of laat, als uw dochter het huis uit is, zal ze immers toch weer negatieve emoties krijgen. Omdat u er niet bij was om ze te voorkomen.

Daarom is het belangrijker om kinderen op een gezonde manier te leren omgaan met negatieve emoties (zoals boosheid), dan om krampachtig te voorkomen dat die emoties optreden.

Succes ermee!

 

 

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer