Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Privacy , Sociale media

Trefwoorden:

volgen, Twitter

Mijn dochter van 13 jaar is vaak actief op haar smartphone. Momenteel is ze vooral bezig op Twitter en dan voornamelijk met Justin Bieber topics. Ik vind het soms erg ongezond wat de dames in de dop vermelden op Twitter, en het gedrag dat daarmee samengaat. Ik volg haar zo nu en dan op Twitter en dat weet ze ook, maar ik kan natuurlijk niet alles zien. Mijn dochter is erg gesloten en ik maak me zorgen om haar gedrag. Is het redelijk dat ik zo nu en dan ook haar privé-berichten op Twitter kan bekijken? Of heeft ze op deze leeftijd recht op een stuk privé?

Het antwoord van de deskundige

Het inzien van iemands privé-berichten op Twitter gaat wel erg ver. Dat betekent namelijk dat je je toegang verschaft tot diens account, met wachtwoord en al. Ik zal daar straks dieper op ingaan. Eerst een paar belangrijke zaken om de gedachten te bepalen.

Ongezond?

U vertelde dat u zich zorgen maakt over het gedrag van uw dochter, en dat u het soms ‘erg ongezond’ vindt wat zij en haar vriendinnen vermelden op Twitter. Helaas vertelde u niet precies wát u zo ongezond vindt. Bieber-gekte is niet vreemd op deze leeftijd. Of bedoelde u iets anders? Maar hoe dan ook: in uw ogen overschrijdt ze bepaalde grenzen. U kunt dat best bespreken met haar, ook al is ze nogal gesloten (waarschijnlijk vertelt ze weinig uit zichzelf), en ook zal ze het misschien vervelend vinden en er zich misschien niets van aantrekken. Toch is het belangrijk dat u haar vertelt wat uw normen en waarden zijn. Dat u haar berichten op Twitter leest, is alleszins redelijk. Twitter is immers een openbaar medium (al zijn 13-jarige zich daar nog niet goed van bewust).

Volgen op Twitter

Overigens begreep ik niet helemaal wat u bedoelde met “Ik volg haar zo nu en dan”. Waarschijnlijk dat u zo nu en dan haar berichten leest (en niet dat u zich af en toe aanmeldt als volger). Als u kunt zien wat uw dochter twittert zonder dat u zich heeft aangemeld als volger, dan heeft ze in ieder geval haar account niet afgeschermd. Dat wil echter niet zeggen dat ze het fijn vindt dat u haar berichten leest. Zodra u zich als volger aanmeldt, weet ze dat u kunt zien wat ze doet. Dat voelt dan misschien ineens als een inbreuk op haar privacy. Heeft uw dochter er eigenlijk bezwaar tegen dat u haar (openbare) berichten leest? Dat kunt u haar vragen.

  • Zo ja, hoe komt dat? En hoe zou ze kunnen voorkomen dat iedereen – dus ook haar leraren, en haar moeder – alles kan lezen? Dat kunt u haar ook vragen.
  • Zo nee, dus als ze er géén bezwaar tegen heeft dat u meeleest, dan geeft dat voor u een extra contact-mogelijkheid. U kunt haar dan ook zelf via Twitter een privé-berichtje sturen.

Privé-berichten

Over die privé-berichten gesproken: die zijn echt privé. Wat ze daar uitwisselt, moet u tussen haar en haar vrienden laten. Dat recht heeft ze. (Hoe kon u die berichten trouwens lezen? Kennelijk heeft u haar wachtwoord. Heeft ze dat zelf aan u gegeven?) In de puberteit moeten kinderen op zoek naar wat ze willen en kunnen, en hoe ze als persoon gaan worden. Ze moeten zich los maken van hun ouders. Dat kunt u ondersteunen door te praten met uw kind, te vragen (en te luisteren) waar ze mee bezig is, en door te zeggen wat u daarvan vindt. U hoeft niet alles leuk te vinden wat uw dochter wil, maar u kunt er wel samen over praten en proberen te accepteren dat u en uw dochter een verschillende smaak hebben. Zij houdt van Justin Bieber en u niet... Tegelijk moet u ook regels en grenzen hanteren voor wat u écht niet vindt kunnen.

Succes ermee!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer