Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gamen , Geschiktheid , Geweld

Op dit moment is GTA 5 een enorme hype onder jongens. Mijn zoon van 11 wil het spel ook graag spelen, want het gaat er de hele dag over op school, en diverse vriendjes (van 11) mogen het ook al spelen. Vreemd genoeg, als je bedenkt dat het spel voor 18+ is. Wij als ouders zijn helemaal geen fan van schietspellen. En het liefst zou ik mijn zoon meegeven dat het om pulp gaat. Maar dat is mijn mening tegenover de mening van zijn leeftijdgenoten, die het geweldig vinden. En dat het pulp is lijkt op dit moment niet meer op te gaan, want overal krijgt het spel 5 sterren. Mijn zorg is vooral dat het bijna onmogelijk wordt om jongens van 11 van dit soort spellen af te houden. Hier thuis mag het niet, dus gaat hij vaker bij vriendjes spelen die het wel in huis hebben. Waarom halen andere ouders het spel wél in huis? Omdat ze liever willen dat hun kind het thuis speelt dan buiten de deur bij een vriendje. En zo wordt het dilemma in stand gehouden. Er ontstaat op dit moment dan ook een kloof tussen ouders die hier bewust mee omgaan en grenzen willen stellen enerzijds, en ouders die het allemaal toelaten anderzijds. Hierdoor kom je in een behoorlijke spagaat als ouder. Hoe zien jullie dit?

Het antwoord van de deskundige

Grand Theft Auto V (kortweg GTA 5) is niet zomaar een schietspel, en zeker ook geen pulp, maar een geavanceerde game waarin niet voor niets 200 miljoen dollar geïnvesteerd is om het te maken. Het is echt top-entertainment. Maar wel voor volwassenen... Het spel is -terecht- geclassificeerd voor 18 jaar. Dat heeft o.a. te maken met het extreme geweld en de sadistische (martel-)scènes die erin voorkomen. Maar ook met het feit dat GTA 5 in feite een parodie op de Amerikaanse samenleving is, en om dat te kunnen begrijpen moet je gewoon (veel) ouder zijn dan 11. De leeftijds-classificatie van 18 jaar is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over mogelijke schadelijkheid bij kinderen.

Het probleem dat u beschrijft, over de kloof tussen ouders die het wel toestaan en ouders die het niet toestaan, is inderdaad reëel. We hebben dit al eerder beschreven, onder andere in Call of Duty spelen bij vriendjes, hoe voorkomen we dat? (9 jr). Kort samengevat komt dat artikel erop neer dat je toch in gesprek zult moeten gaan met de andere ouders. Mochten zij vasthouden aan hun idee dat het beter is om het spel thuis te spelen dan elders, vraag dan eens langs uw neus weg of ze het ook beter zouden vinden als hun kind van 11 thuis harde porno zou kijken...

Naschrift

Nog even voor de duidelijkheid: het is wettelijk verboden (art.240a Wetboek van Strafrecht) om games te verkopen aan kinderen die daar te jong voor zijn. Dus: heeft je kind stiekem GTA 5 gekocht, dan kun je terug naar de winkel en je geld terugkrijgen. Bij online verkoop is het natuurlijk lastiger. Een webshop kan immers niet zien hoe oud de koper is. In dat geval kun je een beroep doen op de wet 'Kopen op afstand', die zegt dat je online gekochte spullen binnen 7 dagen kunt terugsturen. Meer informatie hierover vindt u bij Consuwijzer.

 

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer